OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Misverstanden over huidaandoeningen door ongezond leven

Dat valt toch wel mee, denk je misschien. Maar ongezond leven heeft grote gevolgen voor je gezondheid en daarmee ook je huid. Onze huid is ons grootste orgaan, een beschermende barrière, een immuun-orgaan en vaak een afspiegeling van hoe het ervoor staat met je welzijn.

Heb je last van rosacea, acne of eczeem? Dan is het wellicht slim om je levensstijl eens onder de loep te nemen. Je dagelijkse gewoonten op het gebied van werk, beweging en wat je zoal eet. De afgelopen decennia wordt levensstijl als belangrijke gezondheidsfactor meer onderzocht door wetenschappers. Volgens de World Health Organization houdt 60% van de factoren gelinkt aan de individuele gezondheid en kwaliteit van leven verband met levensstijl.

Talloze mensen volgen een ongezonde levensstijl: van roken tot het gebruik van agressieve verzorging. Dit kan ook resulteren in huidziekten. Ondervoeding, ongezonde voeding, nicotine, alcoholgebruik en stress mag niet de norm zijn in je leven. In dit artikel overleggen we een aantal veelvoorkomende misverstanden rondom ongezond leven en de directe link met je huid.
 

De grootste misvatting

Terwijl bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis chronisch zijn, betekent dit niet dat je er geen vat op kunt hebben. Daarmee bedoelen we: dat je uitbraken van deze huidaandoeningen (zoals bijvoorbeeld psoriasis) kunt indammen. Je lifestyle heeft impact op je huid: of deze nu droog is of vet of acne-gevoelig.

Droge huid en rode wangen

Een droge huid is meestal onschuldig, maar als je er niet goed voor zorgt dan kan dit leiden tot atopische dermatitis (eczeem). Als je vatbaar bent voor het ontwikkelen van deze aandoening, kan overmatige droogheid leiden tot activering van de ziekte. Hierdoor ontstaat roodheid, maar ook barstjes en ontstekingen. Zorg dus dat je huid goed gehydrateerdis.

Atopische dermatitis kan huiduitslag veroorzaken die plotseling optreedt. Baby's krijgen deze jeukende uitslag vaak op hun wangen. Waar de uitslag ook optreedt, de eczeemhuid heeft de neiging extreem droog, schilferig en jeukend aan te voelen. Atopische dermatitis kan niet genezen worden, maar je kunt wel naar een dermatoloog voor een behandelplan zodat je amper last hebt van de symptomen.

Hiernaast leidt alcohol zowel tot een droge huid als rode wangen. Alcohol is een bekend diureticum en verhindert feitelijk dat je lichaam water uit de urine in de nieren haalt. Dit betekent dat alcohol je huid uitdroogt en een droge huid er grauw of dof uit kan zien. De alcohol veroorzaakt ondertussen een ontsteking van het lichaamsweefsel, waarbij een histamine vrijkomt dat de haarvaten van het bloed verwijdt. Dit resulteert in een rode huid, rode wangen. Wanneer je jarenlang veelvuldig blijft drinken en de huid blijft ontsteken, kan die roodheid door alcohol permanent worden.

Effect van roken op de huid

Roken verhoogt het risico op kanker, long- en hartaandoeningen, maar roken wordt ook geassocieerd met vroegtijdige huidveroudering, vertraagde wondgenezing en toegenomen infecties. Evenals een aantal huidaandoeningen, met name psoriasis, acne inversa en subacutecutane lupus erythematosus (huidlupus).
 
Het goede nieuws: de elasticiteit van jouw huid herstelt zodra je stopt met roken. De huid wordt zachter, waardoor het er gladder en aangenamer uitziet en aanvoelt. Je huidskleur wordt zichtbaar helderder in de eerste weken nadat je bent gestopt met roken. Na zes maanden krijgt jouw huid zelfs zijn oorspronkelijke vitaliteit terug. Dit betekent niet dat alle schade daarmee is omgekeerd (roken is simpelweg heel slecht voor je huid en roept blijvende schade op) maar zodra je stopt met roken verbetert je huid wel.

Onwetendheid

Wat je op je huid smeert en wat je in je lichaam stopt, dat heeft allemaal effect op de huid. Veel mensen denken dat ze gezond eten en met goede producten smeren, maar als je last hebt van een huidaandoening zoals acne kan dat het op het tegendeel wijzen.

Wie weet eet je elke ochtend een kommetje yoghurt, maar blijk je lactose-intolerant te zijn. Of je eet een voedingssoort (dat kan zelfs een groente of bijvoorbeeld ei zijn) waar je lichaam niet al te goed op reageert, terwijl je dat helemaal niet doorhebt. Dit kan er dan uitkomen met bijvoorbeeld een uitbraak van pukkeltjes. Het is handig om hiervoor een voedingsdeskundige te raadplegen. Hij of zij kan ook een test bij je afnemen.
 
Verder kan het zijn dat je te veel of te agressieve producten gebruikt. Is de huid geïrriteerd en droog dan wil je bijvoorbeeld niet met harde zeep reinigen. Het kan ook zijn dat je huid uitdroogt door het kraanwater in jouw regio. In dit geval kun je beter een micellair water gebruiken om je gezicht van dag tot dag mee te reinigen. 

Verschil tussen man en vrouw

Er zit een verschil tussen de huid van mannen en vrouwen, en daarop wil je de huidverzorging afstemmen. Het hormoon testosteron bepaalt de mannelijke kenmerken van de mannenhuid en geeft deze een andere structuur dan de vrouwenhuid. Hoewel de huid van elke persoon uniek is, is de mannelijke huid over het algemeen dikker, vetter en de huid veroudert op een andere manier.

De mannenhuid is gemiddeld ongeveer 20% dikker dan de vrouwenhuid. Het bevat meer collageen waardoor het doorgaans een strakkere, stevigere uitstraling heeft. Het collageengehalte van de mannelijke huid neemt constant af. De vrouwelijke huid wordt later in het leven aangetast, vooral na de overgang. Daarom zou je vanaf dat punt in je leven huidverzorging kunnen gaan gebruiken speciaal voor de huid in de overgang.
 
Verder hebben mannen meer talgklieren en daarom meer poriën dan vrouwen. Zowel die talgklieren als poriën zijn bij mannen ook groter. Bovendien is de talgproductie twee keer zo hoog dan die van vrouwen, dus de mannelijke huid is vetter en glanzender. Als gevolg hiervan is de pH lager dan die van de vrouwelijke huid en is de huid sneller vatbaar voor onzuiverheden en acne. Daarom hebben mannen meer baat bij zowel hydraterende als matterende verzorging.
 
Volwassen mannen hebben ook minder last van een droge huid dan volwassen vrouwen. Zichtbare tekenen van veroudering verschijnen later, maar veranderingen treden bij een mannenhuid sneller op zodra het begint. Mannen hebben het meeste last van een slappe huid in combinatie met gezwollen ogen en donkere kringen waardoor ze er moe uit kunnen zien. Mannelijke rimpels komen later voor dan vrouwelijke rimpels, maar ze zijn opvallender wanneer ze verschijnen.

Roken en anti-rimpelcrèmes

Roken geeft je huid zogenaamde ‘dynamische rimpels’ (door het trekken met je lippen en het samentrekken van je ogen) en anti-rimpelcrèmes kunnen hier maar tot zover bij helpen. Roken heeft simpelweg grote gevolgen voor de huid.

Collageenvernietigende enzymen (MMP's) nemen toe bij blootstelling aan nicotine. Hierdoor veroudert de huid veel sneller. Nicotine bevat meer dan 4000 chemicaliën. Van minstens vijftig is bekend dat ze kanker veroorzaken, waaronder formaldehyde, koolmonoxide, waterstofcyanide en benzeen. Zware rokers hebben bijna vijf keer meer kans op rimpels dan niet-rokers. Lipideperoxide (dat vrijkomt in sigarettenrook) is de belangrijkste vrije radicaal die de huidbarrière vernietigt, wat resulteert in een droge, uitgedroogde huid.
 
Vitamine C neemt ook af in de huid als het wordt blootgesteld aan sigarettenrook. Daarom zou je bij roken wel kunnen overwegen om meer antioxidanten te eten en smeren, waaronder een goede vitamine C booster.
 
Verder kan exfoliëren de huid opfrissen. Een exfoliant verwijdert dode huidcellen om een fris nieuw huidje te vertonen.
 
Roken vertraagt de interne herstelprocessen in je huid en daarom is het essentieel om producten te gebruiken die helpen bij het herstel. Peptiden zijn bijvoorbeeld een krachtig ingrediënt dat bij regelmatig gebruik de vorming van collageen helpt stimuleren.

Voeding en de huid

Een gezond dieet kan je aan een zuivere huid helpen. Water drinken is een gezonde gewoonte voor je huid en hele lichaam. Drink de hele dag veel gezuiverd water en je voorziet je inwendige organen en huid van vocht dat verloren is gegaan door zweet en andere natuurlijke processen.

Wanneer je bepaalde voedingsmiddelen eet met gezonde oliën en omega-3-vetzuren kan dit een grote invloed hebben op de gezondheid van jouw huid. Deze oliën en vetten zijn te vinden in vis, noten, olijfolie en nog veel meer voedingsmiddelen. Door deze vette voedingsmiddelen regelmatig te consumeren, samen met gezonde eiwitten, kun je de productie van collageen in je huid helpen. Met een verhoogde collageenproductie wordt jouw huid gladder en soepeler. Dit kan vroegtijdige rimpels en huidverslapping helpen voorkomen.
 
Ook belangrijk om te onthouden: melanoom is een gevaarlijke vorm van huidkanker die vaak ontstaat door ernstige schade door de zon wanneer de huid niet goed is beschermd met UV-kleding en zonnebrandcrème. Veel voedingsmiddelen kunnen daarbij helpen voorkomen dat je melanoom oploopt. Hart-gezonde diëten, compleet met vis en bladgroenten, blijken je huid het beste te beschermen tegen melanoom.
 
Verder heeft je voeding invloed op wel of geen onzuiverheden. Het is onduidelijk welke voedingssoorten nu precies de ontwikkeling van acne in de hand werken. Toch raden dermatologen aan om weg te blijven van te veel suiker en geraffineerd vet wat kan leiden tot pukkeltjes.

go to top