OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Natuurlijke middelen tegen overgangsverschijnselen

Bewandelt u het liefst de natuurlijke route? Moeder Aarde heeft ons veel te bieden – zo ook tijdens de overgang. De sleutel tot het vinden van de juist natuurlijke oplossingen? Kies voor kruiden en natuurlijke supplementen met kwaliteiten die in oestrogeen worden gevonden. Deze zogenaamde ‘vrouwelijke hormonen’ gaan er tijdens de overgang namelijk op achteruit. Juist die specifieke aanvullingen op uw voedingspatroon kunnen worden ingezet om stemmingswisselingen en paniekaanvallen te temperen. Uw mentale gezondheid, die telt ook mee. Tijdens de overgang kunnen vrouwen ook op dit vlak klachten ondervinden. Vergeet hierbij niet om uw slaappatroon en andere symptomen, zoals een doffe huid en vermoeidheid, onder de loep te nemen. Goede kandidaten uit de plantenwereld: fenegriek, lijnzaad, zwarte cohosh-wortel, dong quai, kuisboombes, rode klaver, ginseng, rhodolia (ook wel rozewortel genoemd) en teunisbloemolie. Maak hiervan bijvoorbeeld een kruidenthee, aangenaam en hartverwarmend tijdens de overgang.

Symptomen van de overgang

De overgang, een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, duidt een transitieperiode aan waarbij de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal wegblijft. Volgens het Radboudmc krijgen de meeste vrouwen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste levensjaar: de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Veelvoorkomende symptomen en klachten van de overgang (ook wel menopauze genoemd): - Opvliegers - Krampen - Stress ofwel stemmingswisselingen - Vermoeidheid en nachtzweten - Droge huid - Aankomen in gewicht

Overgang en voeding

Voeding speelt een belangrijke rol tijdens de overgang, zeker als u goed in uw vel wil blijven zitten. Naast gezond en regelmatig eten (geen maaltijden overslaan) waarbij u vooral veel antioxidanten (zoals blauwe bessen), Omega-3 vetzuren (wilde, vette vis – liefst biologisch), planten (‘eet de regenboog’ is hier het devies, van feloranje wortel rijk aan bètacaroteen tot groene bladgroenten) en vezels (voor een goede stoelgang) opschept, kunnen bepaalde kruiden helpen de overgang te versoepelen. Een ginseng supplement, bijvoorbeeld, of teunisbloemolie. Lees hieronder wat al deze natuurlijke middelen tegen de overgang voor u persoonlijk kunnen betekenen.

Fenegriek tegen opvliegers

Tip van voedingstherapeut Sandra Greenbank: neem fenegriek om opvliegers te voorkomen. Volgens onderzoek brengt een dagelijkse dosis fenegriek nachtzweten terug tot maar liefst 57%, in vergelijking tot de placebogroep. Hiernaast bleek het te helpen bij stemmingswisselingen, insomnia en hoofdpijn.

Zwarte zilverkaars (voorheen zwarte cohosh) tegen krampen

Native Americans hebben twee eeuwen geleden al ontdekt dat de wortel van de Zwarte Cohosh-plant (Actaea racemosa) helpt bij menstruatiekrampen en symptomen tijdens de overgang, waaronder opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Tijd om de proef op de som te nemen?

Dong quai voor het immuunsysteem

Met de bijnaam ‘vrouwelijke Ginseng’ is Dong Quai een geurige plant met kleine witte bloemetjes, die familie is van de wortel- en selderijfamilie. De dong quai werking: in China, Korea en Japan gebruiken ze dit kruidenmedicijn al 2000 jaar om het immuunsysteem te reguleren en de bloedstroom een boost te geven. Hiernaast biedt het soelaas bij een droge en doffe huid en bij het opheffen van kramp.

Monnikspeper (voorheen Kuisboombes) tegen menstruatie symptomen

De werking van Monnikspeper: dit plantenextract is populair bij de behandeling van PMS-klachten waaronder irritatiegevoeligheid en angststoornissen.

Rode klaver supplement voor de overgang

Dit extract zou u ook kunnen vinden onder de noemer: klaverblad, een overblijvend kruid uit de vlinderbloemenfamilie. Het aftreksel hiervan is een goede natuurlijke bron van isoflavonenmoleculen. Bekende producten uit de drogisterij-schappen zijn onder meer Promensil en Menoflavon, aanbevolen bij de behandeling van de overgang alsook astmatische verschijnselen. Trek bijvoorbeeld een kopje rode klaver thee.

Gingseng tegen stress

Tijdens de overgang nemen hormonen zoals oestrogeen en progesteron-waardes toe, wat de slaap kan aantasten. Ginseng helpt het lichaam zich aan te passen aan stress en kalmeert daarom de geest. Het helpt hiernaast slaappatronen herstellen. Verder biedt Ginseng serotonine en dopamine ofwel ‘feel good’-chemicaliën voor het brein. Daar klaart uw stemming direct van op!

Rhodiola rosea supplement en de menopauze

Rhodiola rosea is een kruidsoort dat veelvuldig wordt ingezet om vermoeidheid te verslaan, zeker handig wanneer de overgang ofwel menopauze zich aandient. Hiernaast vermindert het stress-gerelateerde symptomen.

Teunisbloem voor gevoelige borsten

Een kruidachtige bloeiende plant, die van origine uit Amerika komt. Het maakt onderdeel uit van de Onagraceae-familie. Het staat ook bekend als Sundrops, die vaak worden aangeraden om gevoelige borsten en opvliegers te verminderen. Het is ook een bron van vetzuren. Teunisbloem ondersteunt hiernaast bij endometriose, reumatoïde artritis en diabetische neuropathie. Kies bijvoorbeeld voor teunisbloemolie dat helpt tegen stemmingswisselingen en uw hormonen, ofwel hormoonwaardes, helpt reguleren. Los van de overgang kan teunisbloemolie de menstruatie verlichten, namelijk PMS.  

Lijnzaad als bron van vezels

‘Een belangrijke bron van vezels, die ook voorzien is van lignanen welke bijzonder sterke fyto-oestrogenen vormen’, aldus voedingsdeskundige Sandra Greenbank. Ze voegt hieraan toe: ‘Om het meeste uit lijnzaad (tijdens de overgang) te halen, moeten ze worden fijngemalen en geweekt voor het eten totdat ze een bijna gel-achtige structuur hebben.’ (ongeveer tien minuten of u kunt ze een nachtje laten weken) 

Let wel, check altijd bij uw apotheker, natuurgeneeskundige of voedingsdeskundige wat een goede dosis is voor u persoonlijk. Ieder individu heeft namelijk andere vereisten en behoeften.

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

De oplossing van Vichy

<span>Exfoliërend Masker</span>

Exfoliërend Masker

( 4 beoordelingen )

<span>Crème dry touch</span> SPF 50

Crème dry touch SPF 50

( 25 beoordelingen )

<span>Porie Zuiverend Klei Masker</span>

Porie Zuiverend Klei Masker

( 4 beoordelingen )

go to top