OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Nekrimpels: Hoe rimpels op je nek te voorkomen

Een slecht postuur kan natuurlijk zorgen voor hoofdpijn, nek- en schouderpijn, een stijve nek en schouders en andere spierkrampen. Hiernaast kan een foutieve houding, met dank aan bijvoorbeeld je laptop- en smartphonegebruik, ook zorgen voor meer rimpels bij de hals. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je je schouders optrekt wanneer je een Whatsappje verstuurt of door Instagram scrolt, als je in gekke posities op de bank naar Netflix ligt te kijken en als je de hele dag naar een computerscherm tuurt zonder correcte afstand tot het scherm. Dit wordt ook wel ‘tech neck’ genoemd, ofwel ‘technologie nek’. Dit staat voor de vroegtijdige horizontale lijntjes op je hals. Het is natuurlijk belangrijk dat je zorgt voor een goed postuur, mede met behulp van een standaard voor je laptop en dagelijks oefeningen om te stretchen. Hiernaast kun je het een en ander doen aan nekrimpels. Zo voorkom je nekrimpels zodat je hier later geen omkijken naar hebt.

Gebruik zonnebrandcrème tot op je nek en borst

Bescherming tegen de zon is altijd belangrijk. Na genetica is blootstelling aan UV-straling de grootste factor als het gaat om de ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels. Blootstelling aan de zon breekt onder andere collageen af en verlies van collageen leidt tot rimpels. De nek (en oren) worden vaak vergeten bij het aanbrengen van zonnebrandcrème. Als vuistregel breng je zonnebrandcrème voor het gezicht aan helemaal tot onderaan je hals en naar de borst toe. Vichy’s UV-Age Daily is een multi-beschermend product met SPF50.

Versterk je SPF met vitamine C

Zonnebrandcrème helpt de huid te beschermen tegen ultraviolette schade, maar helaas is geen enkele zonnebrandcrème 100 procent effectief. Vitamine C is een antioxidant die helpt om de schadelijke zonnestralen die door je SPF-bescherming heen dringen te neutraliseren. Probeer bijvoorbeeld Vichy’s Peptide-C Anti-Aging Ampullen.

Breng retinol ook aan op je hals tegen nekrimpels

Retinol is een goed anti-aging ingrediënt tegen onder andere nekrimpels. Het is klinisch bewezen dat retinol de productie van collageen stimuleert. Retinol is een bouwsteentje dat ervoor zorgt dat de huid stevig blijft. Bij routinematig gebruik kan retinol de verschijning van fijne lijntjes en rimpels vertragen. De huid van de nek is nog gevoeliger dan die van het gezicht, dus bouw het gebruik op de hals langzaam op. Begin met één tot twee keer per week.

Let op je postuur

We besteden tegenwoordig veel tijd met ons hoofd naar beneden gericht starend naar onze telefoon met samentrekking van de voorste nekspieren. Vanaf ongeveer ons vijfentwintigste levensjaar neemt het collageengehalte af en blijven de lijnen die we in deze positie maken sneller staan en ze kunnen verdiepen. Deze positie kan niet volledig uit je routine verdwijnen, maar je kunt je best doen om je houding te verbeteren terwijl je aan het telefoneren bent. Probeer ook eens je schermtijd in te perken.

Kies voor een behandeling

Bij de huidspecialist kun je vragen naar specifieke behandelingen voor rimpels bij de nek zoals microneedling met radiofrequentie. Deze behandeling tegen onder meer rimpels bij de nek is favoriet vanwege het vermogen om de productie van collageen te stimuleren zonder de bovenliggende huid te beschadigen. Dit is een uitstekende preventieve behandeling om de ‘collageenfabriek’ van de huid bezig te houden. Microneedling met radiofrequentie is trouwens niet hetzelfde als gewone microneedling. Traditionele micronaaldbehandeling stimuleert de collageenproductie, maar de resultaten op rimpels zijn mild in vergelijking met de effecten van microneedling met radiofrequentie. Met laatstgenoemde wordt radiofrequentie-energie afgegeven aan de diepere niveaus van de huid, wat een verhoogde collageenproductie en huidverstrakking stimuleert. Een andere optie: lasers zoals Fraxel die de tere nekhuid doeltreffend aanpakt. Fraxel helpt om de textuur en pigmentatie te verzachten. Terwijl de micronaaldbehandeling met radiofrequentie dieper werkt om de veerkracht van de huid te herstellen.

Doe nekoefeningen tegen nekrimpels

Met behulp van nekoefeningen en zogenaamde nekyoga versterk en span je de nekspieren aan. Hiernaast verhoog je de bloedtoevoer naar het gebied en stimuleer je de productie van collageen. Allemaal van belang in de strijd tegen huidveroudering en nekrimpels. Dit soort oefeningen helpen vooral nekrimpels te voorkomen in plaats van de rimpels helemaal te verwijderen.

Corrigeer je slaaphouding

Op je rug slapen is de beste manier om rimpels in dit gebied, bij de nek, te voorkomen. Slaap je liever op je zij zorg er dan in ieder geval voor dat je nek goed wordt ondersteunt. Vooral bij de opening tussen de schouder en je hoofd om horizontale lijnen te vermijden.

go to top