OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Waarom niet-comedogene make-up voor onzuivere huid?

 • favoriet

‘Mee-eters worden ook wel comedonen genoemd en niet-comedogene make-up is speciaal bedoeld om poriën niet te verstoppen’

Het is al uitdagend genoeg als je last hebt van onzuiverheden getriggerd door je menstruele cyclus (hormonen) of acne. Ben je net goed bezig met je verzorgings- en lifestyleroutine om je acne onder controle te houden dan kan de verkeerde make-up al je pogingen tenietdoen. Ja, het is belangrijk om voor een onzuivere huid niet-comedogene make-up zoals niet-comodogeen foundation te gebruiken, die je poriën niet verstopt. Zo voorkom je dat jouw huidproblemen verergeren en maak je gebruik van een camouflerende foundation op de dagen dat jouw huid het wel kan gebruiken. In dit artikel leggen we je alles uit rondom make-up voor een onzuivere huid. 

Verstopte poriën? Niet-comedogene make-up is je beste optie

Laten we eerst het een en ander toelichten: Comedogeen komt van het woord comedonen. Dit betekent letterlijk: de neiging van een stof of product om talgklieren te verstoppen. Met andere woorden, comedogene stoffen kunnen verstopte poriën veroorzaken of verergeren en daarom acne, puistjes en andere ongewenste onzuiverheden uitlokken. Vaak komt dit voor bij mensen met een huid gevoelig voor acne. Comedonen worden ook wel mee-eters genoemd. Er zijn twee soorten comedonen: open en gesloten comedonen. In gesloten comedonen, ofwel puistjes, groeit talg onder het huidoppervlak waardoor er een witte bult ontstaat. In open comedonen, of mee-eters, bereikt talg het huidoppervlak en wordt dit bij blootstelling aan zuurstof zwart. Bij acne is er sprake van een mix van puistjes, mee-eters, bacteriën en dode huidcellen.

Gevoelige huid met neiging tot acne? Kies niet-comedogene make-up

‘Tip voor mensen met acne: sla ook een vochtinbrengende crème niet over die olievrij is en met een dunne textuur’ 

Het is lastig om te zeggen welke ingrediënten comedogeen zijn, omdat het ook te maken heeft met iemands huidtype en hoe de huid reageert op een bepaald ingrediënt. Wanneer een make-up product een ‘niet-comedogeen’ etiket heeft, betekent dit dat deze make-up ingrediënten bevat die poriën niet verstoppen. Deze producten zijn klinisch getest om het ‘niet-comedogene’ etiket te verkrijgen. Mensen die vatbaar zijn voor acne of die een gevoelige huid hebben, willen alléén niet-comedogene make-up gebruiken. Heb jij veel last van acne en zoek je hiervoor naar een oplossing? Ga dan op zoek naar reinigingsproducten of vraag om advies bij je huisarts of dermatoloog. Niet-comedogene make-up is namelijk géén product om acne te behandelen.

De beste manier om een vlekkerige huid met verstopte poriën te behandelen

‘Let wel, gebruik nooit te veel make-up; ga voor een natuurlijk effect en geef je verstopte poriën de kans te ademen’

Bij een vlekkerige huid is het essentieel om de huid goed te reinigen voordat je gaat slapen. Exfolieer de huid en verzorg de huid met producten die speciaal zijn samengesteld voor een acne-gevoelige huid. Bovendien is het voor mensen met acne goed om een vochtinbrengende crème te kiezen die olievrij is en een dunne textuur heeft. Het moet namelijk snel door de huid worden geabsorbeerd bij het aanbrengen. Verder dient het water-bindende en kalmerende ingrediënten te bevatten, zoals hyaluronzuur en glycerine. Je reinigingsprodcut zou zich moeten richten op het reinigen van de poriën, zodat overtollige talg en oliën worden verwijderd. Hiervoor wil je op zoek gaan naar ingrediënten zoals salicylzuur en glycolzuur. Dit helpt acne onder controle te houden. Kies tenslotte ook voor niet-comedogene zonnebrandcrème, die niet vettig is, gemakkelijk geabsorbeerd wordt en, wederom, poriën niet verstopt.

De beste acne behandeling volgens de dermatoloog

Voor de behandeling van acne bestaan er tal van opties, maar het is in ieder geval handig om een afspraak te maken met een dermatoloog. Een dermatoloog kan je huid onder de loep nemen en een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Soms wordt een ingrediënt zoals benzoylperoxide geadviseerd. Onze expert Dr. Philippe Deshayes ontvangt dagelijks patiënten die ervan dromen van hun huidproblemen af te komen. ‘Het kan een tijdje duren voordat verzorgingsproducten zichtbaar effect hebben. Daarom adviseer ik veel vrouwen en meisjes om niet-comedogene make-up te gebruiken. Zo kunnen zij direct hun onzuiverheden of huidproblemen camoufleren. In de tussentijd kan de behandeling het probleem aanpakken.’ Let hierbij wel op: gebruik nooit te veel make-up, ga voor een natuurlijk effect en geef je verstopte poriën de kans te ademen.  

Hoe kies je de juiste (niet-comedogeen) foundation voor een onzuivere huid?

Niet elke foundation is geschikt voor puistjes. Waar moet je op letten? ‘Het belangrijkste voor ons als dermatologen is een veilige productsamenstelling’, aldus Dr. Deshayes. Het mag symptomen niet verergeren. Bij acne moet de foundation bijvoorbeeld geschikt zijn voor de vette huid. Kies een niet-comedogeen, hypoallergeen product dat geschikt is voor de gevoelige huid. Een corrigerende make-up met hoogwaardige dekking dient hiernaast altijd gepaard te gaan met optimaal uitsmeergemak. Zie hieronder tips voor het opbrengen van jouw gekozen niet comodogeen make-up. 

Kies de juiste kleur foundation voor een huid met verstopte poriën

Kleur kan een groot verschil maken in een discreet resultaat, waarbij je verstopte poriën ofwel gesloten comedonen zo goed als niet meer zichtbaar zijn. Pak liefst twee tinten foundation en breng de lichtste aan op de dieperliggende delen van je gezicht (zoals je wangen) en de donkere tint op de uitstekende delen (zoals het puntje van je neus). Het resultaat moet idealiter mat zijn, zodat een vlak optisch effect gecreëerd wordt.

Breng de niet-comodogene make-up op de juiste manier aan

Professionele visagisten gebruiken ook corrigerende foundations. Dit biedt namelijk een goed camouflerend resultaat, terwijl het toch natuurlijk oogt. Verwarm de niet-comedogene make-up (geschikt voor verstopte poriën) op de rug van de hand om vervolgens uit te smeren. Dep hierna met de vinger, een sponsje of een kwastje op het gezicht. Wat is de beste techniek om een puistje te camoufleren? Bij een opstaande oneffenheid (zoals een puistje of litteken) begin je met het aanstippen van het te camoufleren deel. Van daaruit werk je het product naar buiten toe uit.

Zorg voor schone kwastjes en sponsjes om verstopte poriën tegen te gaan

Was voor en na het opmaken de handen zorgvuldig en maak het sponsje of de zeep direct schoon na gebruik. Een druppeltje shampoo is goed voor het behoud van de kwasten en houdt de textuur heel. Laat je sponsjes en kwasten ook altijd goed drogen.

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Corrigerende foundation voor huidoneffenheden - Vichy Dermablend 3D correctie.
 • Corrigerende crème/foundation 12u - Vichy Dermablend
 • Dermablend Covermatte poeder foundation | Vichy

  DERMABLEND

  Covermatte Poeder Foundation

  Foundation

  Hoge dekking poeder foundation om imperfecties te camoufleren. Gedurende de dag een mat effect.

 • Fixerend poeder
 • Dermablend Coverstick | Vichy

  DERMABLEND

  SOS Coverstick 14u

  Foundation

  Instant camouflage van ernstige imperfecties van de huid zonder maskereffect.

 • Meest gelezen

  go to top