OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Peeling gezicht: alles wat je moet weten om dit thuis veilig te doen

Lange tijd was een peeling van het gezicht vooral voorbehouden aan de huidspecialist, die het professioneel uitvoerde in diens salon. Tegenwoordig kun je chemische peelings voor het gezicht, professionele facials, ook thuis doen. Gezichtpeelings komen in verschillende vormen, variërend van de gebruikte middelen tot de applicatiemethoden.

De voordelen van deze peelings variëren van zachte exfoliatie (verwijderen van dode huidcellen voor een stralende teint) tot het behandelen van acne, het verbeteren van de textuur en verminderen van pigmentatie. Er zijn peelings met ingrediënten zoals glycolzuur, melkzuur, alfahydroxyzuur (AHA) en citroenzuur, om er maar een paar te noemen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je thuis met een chemische peeling voor het gezicht aan de slag gaat.

Wat is gezichtspeeling?

Een gezichtspeeling is een manier om dode huidcellen te verwijderen. Dat is belangrijk, want anders kan de huid er dof uitzien. Veel mensen zijn wel bekend met fysieke exfoliatie, zoals het gebruik van een washandje of een bepaalde abrikozenscrub om dode huidcellen te verwijderen.
 
Een peeling draait echter om zogenaamde chemische exfoliatie, een ander mechanisme om hetzelfde effect te bereiken. Bepaalde ingrediënten, zoals zuren of enzymen, breken de suikers in de huid af, waardoor de huid ze uiteindelijk sneller afstoot dan uit zichzelf.
 
Chemische peelings leveren hoge concentraties exfoliërende zuren aan de huid om de teint op te frissen, de teint egaal te maken en het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels te verbeteren. Ondanks de naam zal je huid bij de meeste peelings niet echt in vellen loskomen, maar je kunt na gebruik wat schilfers of uitdroging zien. Dit betekent simpelweg dat het product zijn werk doet.

Je gezicht thuis zelf peelen

Het belangrijkste onderdeel van thuis peelen is het kiezen van de juiste zuren voor je huidtype en doel. Als je de teint en het pigment van de huid wilt verbeteren, probeer dan AHA's zoals glycolzuur en melkzuur. BHA's zoals salicylzuur zijn goed voor een acne-gevoelige huid en helpen bij het onder controle houden van talg. Voor een lichte exfoliatie ofwel peeling probeer je een product met een schil met fruitzuren erin.

Kortom, AHA’s zijn uiterst nuttig voor de behandeling van aandoeningen van acne tot pigmentafwijkingen zoals melasma. Enzymschillen (gemaakt met fruitingrediënten zoals papaja of ananas) bieden een milder alternatief. Het is niet nodig om de huid dagelijks te peelen, eens in de week is doorgaans genoeg. Het kan wel zo zijn dat een exfoliërend ingrediënt in een dagelijkse reiniger zit en dat is geen probleem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan anti-acne ingrediënt salicylzuur in Vichy’s Intensief Zuiverende Gel.

Verschillende soorten van peeling

Er zijn verschillende manieren om thuis het gezicht te peelen, namelijk fysieke ofwel mechanische en chemische peelings. Met fysieke peelings wordt er vooral gedoeld op scrubs, maar deze kunnen te hard zijn voor het gezicht. Met chemische peelings wordt gedoeld op ingrediënten met exfoliërende zuren zoals glycolzuur en salicylzuur. Raak niet verward door percentages die worden genoemd op productlabels. Een peeling met 20% glycolzuur is iets heel anders dan een peeling met 20% salicylzuur. Begin altijd met de peeling met de laagste sterkte en bouw het percentage na verloop van tijd (naarmate de huid gewend raakt aan het percentage peeling) op.

Het percentage glycolzuur dient hoger te zijn voor een rijpere en door de zon beschadigde huid. Een ouder wordende huid kan met tot 20% glycolzuur worden behandeld, maar dat percentage kun je beter overlaten aan de experts. Een te hoog percentage glycolzuur kan namelijk chemische brandwonden opleveren en dat mag natuurlijk nooit gebeuren.
 
Voor thuis kun je al heel mooie resultaten behalen met 10% glycolzuur, zoals in Vichy’s Liftactiv Glyco-C Ampullen. Als je huid gevoelig is, test de peeling dan eerst achter het oor voordat je het aanbrengt.
 
Voor een acne-gevoelige huid kan salicylzuur een goede optie zijn. In de Normaderm-lijn van Vichy zit salicylzuur om onzuiverheden tegen te gaan. Voor het peelen van je gezicht is het alleen nodig dat je huid goed schoon is. Hierna kun je een moisturizer ofwel vochtinbrengende crème gebruiken. Het is ook belangrijk om dagelijks een breedspectrum SPF te dragen, zoals Vichy’s UV-Age Daily, want peelen kan de huid gevoeliger maken voor de zon. Het liefste gebruik je een peelend product daarom ook ’s avonds.

De oplossing van Vichy

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Reiniger voor een vette huid met neiging tot acne.

( 34 beoordelingen )

go to top