OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Peptiden: wat doet het voor je huid?

Peptiden worden de laatste tijd geroemd als anti-aging steringrediënt. Zo zouden peptiden de huid kunnen gladstrijken (met minder rimpeltjes), helpen herstellen en hydrateren. Het kan weliswaar zijn dat je nog geen idee hebt wat een peptide precies is en wat het nu exact doet voor je huid. Het is in ieder geval een ingrediënt dat zeker de moeite waard is om in je huidverzorgingsroutine op te nemen. Lees hier hoe peptiden precies werken, wat ze eigenlijk doen voor onze huid en lichaam, hoe je er meer van in de huid kunt krijgen en waarop je wil letten als je voor huidverzorging kiest geformuleerd met peptiden.

Wat zijn peptiden?

Peptiden hebben alles te maken met aminozuren. Laten we daarom eerst kijken wat aminozuren in het lichaam nu precies zijn en doen. Peptiden zijn reeksen aminozuren, de bouwstenen van eiwitten in ons lichaam, waaronder collageen in de huid. Zonder deze eiwitten worden we geconfronteerd met rimpels, broze nagels en droog haar vatbaar voor breken. Peptiden dienen in feite als de bouwstenen voor niet alleen nieuw collageen, maar ook voor elastinevezels. Deze vezels zijn de bouwstenen van onze huid en dragen bij aan de stevigheid en elasticiteit van het weefsel. Behalve dat peptiden essentieel zijn voor de structuur en functie van de huid (belangrijke factoren in stevigheid, textuur en het algehele uiterlijk) worden peptiden in elke menselijke cel aangetroffen. In deze cellen spelen ze een belangrijke rol in hoe het lichaam functioneert, vaak als zogenaamde biologische boodschapper. We hebben peptiden altijd nodig. Bij een tekort aan peptiden kan ons lichaam simpelweg niet functioneren. Peptiden worden op talloze manieren in het lichaam gebruikt, van de bouwstenen voor enzymen, hormonen en als bron voor onze energie.

Waarom peptiden in huidverzorging?

Peptiden bestaan dus al in ons lichaam, maar vanaf ons dertigste levensjaar verliezen we 1% van ons resterende collageen per jaar. De natuurlijke ‘communicatiekanalen’ van onze huid worden na verloop van tijd ook langzamer. Nu is het niet zo dat je gelijk meer peptiden in de huid krijgt als je ze opsmeert. Het werkt iets complexer: je lichaam ziet deze smeerbare peptiden als ‘signalen’ die je nodig hebt om te helen. De boodschap: je lichaam wordt verteld om meer collageen te produceren. Zie het zo: genees je van een enkelblessure dan zullen die peptiden je lichaam een signaal geven om zijn herstelwerkzaamheden in dat gewricht te concentreren. Is het zo dat met name je huid veroudert dan kunnen die peptiden je huid een signaal geven om de productie van collageen en zelfs hyaluronzuur te stimuleren. Hierdoor wordt de huid voller en een gezonde huidbarrière hersteld. Wanneer je exogene peptiden op de huid aanbrengt in de vorm van een vochtinbrengende crème of serum raakt de huid ervan overtuigd dat er een verwonding of wond is geweest en worden collageen-stimulerende processen op gang gebracht.

Verschillende soorten peptiden

In huidverzorging zijn niet alle peptiden gelijk. Er zijn honderden soorten peptiden waarvan de één doeltreffender voor de huid dan de ander. Zogenaamde ‘dragerpeptiden’ leveren bijvoorbeeld sporenmineralen aan de huid om collageen te stimuleren. Terwijl ‘enzym-remmende peptiden’ werken om de natuurlijke afbraak van collageen door de huid te vertragen. ‘Signaalpeptiden’ sturen berichten naar verschillende delen van de huid om collageen, elastine en andere eiwitten te bevorderen. ‘Neurotransmitterpeptiden’ (in de huidverzorgingswereld ook wel aangemerkt als Botox) blokkeren de afgifte van chemicaliën die de spiercontractie van expressielijnen veroorzaken. Hierdoor kan dit type peptiden ervoor zorgen dat rimpels zichtbaar worden gladgestreken. Fijne lijntjes en kraaienpootjes zien er verzacht uit.

De beste huidverzorging met peptiden

Je kunt kiezen voor een met peptiden-verrijkte reiniger, maar je kiest bij peptiden liever voor producten die niet zo snel van de huid worden afgewassen. Denk hierbij aan een vochtinbrengende crème, oogcrème of serum. Hiernaast kan een product met koperpeptiden voordelig zijn. Die helpen namelijk niet alleen collageen aanmaken, maar helpen ook het door jou aangemaakte collageen behouden. Bovendien werken peptiden heel goed in combinatie met andere actieve ingrediënten zoals niacinamide, antioxidanten en vitamine C. Peptiden zijn namelijk slim in het creëren van huid-bevorderende eiwitten, maar komen pas echt tot hun recht in combinatie met bestanddelen zoals vitamine C. Dit komt omdat vitamine C de huid helpt beschermen tegen omgevingsinvloeden die verantwoordelijk zijn voor het creëren van oxidatieve stress en vrije radicalen. Deze verborgen nadelige stoffen kunnen de afbraak van eiwitten zoals collageen en elastine veroorzaken. Kortom, vitamine C helpt de cellulaire structuren te verdedigen waar peptiden hard voor werken.

Peptiden en vitamine C crèmes en serums

Vichy heeft twee producten die peptiden en vitamine C bevatten. De eerste is de Liftactiv Specialist Peptide-C Anti-Aging Ampullen: een behandeling (bedoeld voor een periode van 30 dagen) om de huid waar nodig een boost te geven. Het combineert een peptiden met 10% pure vitamine C en een mix van hyaluronzuur met hoog en laag moleculair gewicht. Elke ampul van amberkleurig glas bevat precies de juiste dosis serum voor één keer aanbrengen. Hiernaast Liftactiv Collagen Specialist, een rijke crème met verschillende soorten peptiden en vitamine Cg die zichtbare tekenen van collageenverlies (zoals een slappere huid) tegengaat en pigmentvlekken helpt verminderen. Probeer deze crème met peptiden en Vitamine Cg vooral ook tijdens periodes van drukte en stress te smeren om de huid tot rust te brengen.

go to top