OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Pityriasis Rosea: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Pityriasis rosea is een huidaandoening die zowel volwassenen als kinderen kan treffen. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van pityriasis rosea huidziekten, maar er wordt gedacht dat het sneller optreedt na een infectie van welke aard dan ook.

Het begint dan met een zogenaamde ‘herald patch’, een grote ronde of ovale schilferige plek. Vervolgens zie je meerdere kleine vlekken over het lichaam verschijnen, zoals op de romp. Het wordt ook wel Christmas Tree Rash (kerstboomuitslag) genoemd. Voor diagnose kan het handig zijn pityriasis rosea foto’s op te zoeken, maar je arts kan het ook eenvoudig diagnosticeren.

Deze huidaandoening is in ieder geval niet besmettelijk en klaart weer op na verloop van tijd. Pityriasis rosea is een soort huiduitslag. Is de pityriasis rosea eenmaal weg dan ben je in principe genezen en komt het niet meer terug. In dit artikel lees je alles over pityriasis rosea bij kinderen en volwassenen.

Wat is Pityriasis Rosea?

Pityriasis rosea is een uitslag die zowel bij volwassenen als bij kinderen kan voorkomen. Pityriasis rosea komt het meest voor bij kinderen en jonge volwassenen. Vooral bij mensen tussen de 10 en 35 jaar. Hiernaast komt het vaker voor in de lente- en herfstmaanden.

De exacte oorzaak van pityriasis rosea is niet bekend. Er is geen bacterie, virus of schimmel gevonden bij mensen met deze uitslag. Bepaalde soorten menselijke herpesvirussen kunnen echter een deel van de oorzaak zijn. Het wordt niet geassocieerd met voedsel, medicijnen of stress. Sommige geneesmiddelen kunnen wel huiduitslag veroorzaken die lijkt op pityriasis rosea. De uitslag is uiteindelijk niet besmettelijk.

Hoe ziet Pityriasis Rosea eruit?

Een 'herald patch', zoals de uitslag veroorzaakt door deze rosea wel wordt genoemd, verschijnt meestal eerst op de huid. Dit is meestal een ovale of ronde vlek die kan variëren van twee tot vijf centimeter grootte in diameter. Deze is meestal roze of rood van kleur. De opvallende uitslag verschijnt daarbij meestal op de borst of bovenkant van de rug. Het kan soms ook op de buik, nek, onderrug, dijbeen of bovenarmen verschijnen.

Vijf à vijftien dagen later begint de uitslag zich verder te verspreiden. Dit houdt ongeveer tien dagen aan. Deze uitslag door pityriasis rosea kan zich over een groot deel van je lichaam verspreiden. Meestal heeft het echter geen invloed op het gezicht.

De pityriasis rosea-uitslag bestaat in de meeste gevallen uit ovale vlekken met een diameter van één tot drie centimeter die roze van kleur zijn. Deze vlekken zijn kleiner dan de herald patch. Vaak lijken de vlekken lijnen te vormen die parallel lopen met je huidplooien. Deze uitslag kan bovendien erg jeuken. De uitslag verdwijnt na verloop van tijd, maar dit kan enkele weken duren. Het laat vervolgens geen sporen of littekens achter. Tweede aanvallen zijn zeer zeldzaam, maar komen af en toe voor. Soms tast de uitslag alleen de armen en benen aan. In zeldzame gevallen kan het schilfering van de huid veroorzaken.

De meeste mensen met pityriasis rosea voelen zich prima, maar zijn zich bewust van de huiduitslag. De uitslag kan jeuken, maar dat is niet altijd het geval. Sommige mensen hebben mogelijk:

- lichte hoofdpijn;
- een hoge temperatuur (koorts);
- een gevoel van ziekte (misselijkheid);
- een gevoel vermoeider te zijn dan normaal.

Wat te doen tegen deze huidaandoening?

Meestal gaat deze uitslag uit zichzelf weg. Als de pityriasis rosea na drie maanden niet weggaat (of als de jeuk ernstig is) kan je worden doorverwezen naar een dermatoloog. Je kunt ook worden doorverwezen als je arts niet helemaal zeker is van de diagnose.

In principe is er geen behandeling nodig voor pityriasis rosea. Meestal houdt deze uitslag ongeveer vijf weken (minimaal twee weken, maximaal vijf maanden) aan voordat het volledig weggaat. Hoewel deze uitslag verdwijnt zonder een litteken achter te laten, merken sommige mensen dat ze een paar maanden lang verkleuring op hun huid hebben.

Geen enkele behandeling kan de uitslag veel sneller doen verdwijnen. Het volgende kan wel helpen als jeuk een probleem is:

- Vermijd geparfumeerde zeep, heet water, wol en synthetische stoffen;
- Probeer niet te krabben, want regelmatig krabben kan een vicieuze cirkel veroorzaken waardoor de jeuk uiteindelijk verergert;
- Simpele crèmes (verzachtende middelen) kunnen rustgevend zijn voor de huid en de jeuk verminderen;
- Mentholcrème of -zalf kan verkoelend en rustgevend zijn;
- Antihistaminica kunnen de jeuk helpen verminderen;
- Voorgeschreven steroïde crème kan helpen bij ernstige jeuk.

go to top