OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Probiotica in huidverzorging: voor een gezonde huid

Het menselijk lichaam herbergt miljarden micro-organismen, en een groot aantal van deze bacterie-ecosystemen leven op je huid. Het schijnt dat sommige van deze microben de gezondheid van de huid daadwerkelijk bevorderen. Ze versterken de natuurlijke barrière van je huid tegen slechte bacteriën, brengen de pH-waarde van je huid in evenwicht en kunnen mogelijk zelfs beschermen tegen huidkanker. Probiotica (die je misschien kent van supplementen) zijn ook micro-organismen, die lijken op de van nature voorkomende bacteriën in je darmen en die meer en meer in huidverzorging worden gebruikt. Vooral om een gestreste huid in een gehaaste, moderne omgeving te helpen beschermen. Ook Vichy past probiotische fracties in een innovatieve verzorgingsformule toe. Lees er hier alles over.

Wat is probiotica, prebiotica en postbiotica?

Prebiotica en probiotica worden nogal eens door elkaar gehaald. Maar er zit een wezenlijk verschil tussen de twee. Of eigenlijk drie, want ook postbiotica is een type bacterie die zijn uitwerking heeft op gezondheid en de huid. In principe zijn alle drie goede bacteriën waarmee de slechte bacteriën in onze darmen worden bestreden. Als we spreken van onder meer probiotica dan heeft dat namelijk zijn weerslag op de gezondheid van onze darmen ofwel ons microbioom. Het microbioom refereert aan de microflora ofwel bacteriën die in onze darmen leven voor optimale gezondheid. Wanneer het microbioom (en daarmee de bacteriën) uit balans zijn dan is dit niet goed voor de gezondheid. Dit zijn daarbij de belangrijkste verschillen tussen prebiotica, probiotica en postbiotica:

Prebiotica

Prebiotica zijn supplementen of voedingsmiddelen die een niet-verteerbaar ingrediënt bevatten dat selectief de groei en/of activiteit van inheemse bacteriën stimuleert. Prebiotica vind je bijvoorbeeld in voedingsmiddelen zoals volle granen, bananen, groenten, uien, knoflook, sojabonen en artisjokken.

Probiotica

Probiotica zijn supplementen of voedingsmiddelen die levensvatbare micro-organismen bevatten die de microflora van de gastheer veranderen. Probiotica vind je onder meer in voedingsmiddelen zoals kefir (een gefermenteerd melkdrankje), zuurkool, tempeh, kimchi, miso en augurken.

Postbiotica

Postbiotica zijn niet-levensvatbare bacteriële producten of bijproducten van probiotische micro-organismen die biologische activiteit hebben in de gastheer.

Prebiotica is dus ‘brandstof’ voor micro-organismen om te groeien, probiotica de micro-organismen zelf en postbiotica de chemische bijproducten van micro-organismen en bacteriën.

Hoe werkt probiotische huidverzorging?

Boven op de fysieke barrière van onze huid leeft een laag natuurlijke bacteriën die een gezonde huidfunctie helpen bevorderen. Te veel reinigen, te intensief exfoliëren of behandelingen ondergaan met chemische peelings kunnen de probiotische populatie van de huid uitputten. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals eczeem, rosacea en acne. Dit zijn allemaal huidaandoeningen die ontstekingen veroorzaken, de drijvende factor achter huidveroudering. Topische producten (zoals serums) verrijkt met probiotica hebben een kalmerend effect op de huid. Dankzij de ‘goede bacteriën’ die onze cellen hun beste leven helpen leiden en dus ondersteunen. Probiotica werken in wezen als ‘essentiële huishoudsters’, ze maken schoon schip in je lichaam. Probiotica versterken de celimmuniteit, handhaven een gezonde oppervlaktebarrière en scheiden antibacteriële en ontstekingsremmende stoffen af die helpen bij aandoeningen zoals acne, eczeem en rosacea.

Vichy en probiotica in huidverzorging

Vichy werkt met probiotische fracties in huidverzorging. Vichy’s vernieuwende Minéral 89 Probiotische Fracties is een regenererend en herstellend concentraat dat de huid gezond helpt houden. Bij de formulering werd gekeken naar omgevingselementen die acuut stress opleveren voor de huid, zoals milieu- lifestyle en hormonale factoren. Deze optelsom kan voor een gestreste huid zorgen, met een verzwakte huidbarrière en huiddefensie. Een gestreste huid uit zich in: droogte, roodheid, oedeem, oplevingen van chronische huidaandoeningen, algehele gevoeligheid, accentuering van fijne lijntjes, vermindering van huidelasticiteit en een doffe uitstraling. Het is je vast opgevallen dat een nacht weinig slaap of een lange werkdag met veel stress af te lezen is aan de huid. Rimpels lijken dieper, gelaatstrekken hangen meer, de huid straalt minder. De probiotische fracties (naast Vichy vulkanisch water, niacinamide, hyaluronzuur en vitamine E) in deze formule versnellen huidherstel, herstellen de fysieke barrièrefunctie en doen het natuurlijke afweersysteem van de huid opleven.

Wat zijn probiotische fracties van Vichy?

De probiotische fracties in deze Minéral 89-booster voor elke dag duiden op probiotica. Dit zijn dus levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, een gezondheidseffect kunnen hebben op de persoon die ze tot zich neemt. Probiotica hebben een positieve invloed op de samenstelling van de microbiota en ze kunnen het immuunsysteem helpen moduleren. In cosmetica, waaronder Minéral 89 Probiotische Fracties, zitten extracten van deze probiotica. Dit betekent dat er tijdens de productie gunstige stoffen uit de micro-organismen zijn geëxtraheerd, dus ze komen niet levend in het eindproduct terecht. Volgens een aantal wetenschappelijke onderzoeken zijn sommige van deze semi-actieve bacteriën gelijkwaardig aan de levende vormen in de zin dat ze huidherstel aanwakkeren. Het zogenaamde vitreoscilla filiformis, een gram negatief micro-organisme, werd gegroeid in Vichy’s vulkanisch mineraliserend water en ingezet voor deze innovatieve Minéral 89-booster. ‘Vitreo’ staat hierbij voor glas en ‘filament’ voor vorm. Met een exclusief kweekmedium, volledig natuurlijk en duurzaam, wordt uit deze Vichy probiotica een precieze dosering van 15 voedingsstoffen gewonnen waaronder waardevolle mineralen en vitaminen. Het heeft Vichy 25 jaar gekost om fracties uit deze eigen probiotica te halen voor optimale huidgezondheid.

Wat doen probiotische fracties van Vichy voor de huid?

Uit onderzoek* blijkt dat deze probiotische fracties in de formule van een dagelijkse booster de huidreparatie aanzienlijk verhogen nadat deze is aangedaan door externe agressies. De probiotische fracties stimuleren ook peptiden die antibacterieel op de huid werken** en ontstekingsremmende cytokinen***. Cytokinen zijn een groep proteïnen die als het ware boodschappen overbrengen tussen cellen. Deze hypoallergene formule van Vichy (met maar liefst zes patenten) is speciaal geformuleerd voor mensen met een gestreste huid, waar dermatologen steeds meer gevallen van zien. Minéral 89 Probiotic Fractions hydrateert, repareert en herstelt de huidbarrièrefunctie.

*In-vivotest.
**In-vitrotest.
***Invitrotest.

go to top