OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Worden puistjes veroorzaakt door luchtvervuiling?

Stress, slaapgebrek, te veel suiker en cafeïne, het kan allemaal zijn tol eisen van de huid. Het zijn invloeden die mensen in een druk stadsleven vaak meemaken. Nog een factor van buitenaf waardoor je meer puistjes (en mogelijk acne, een huidaandoening waardoor onzuiverheden ontstaan) kunt krijgen: luchtvervuiling. Over de afgelopen jaren wordt er door wetenschappers gezegd dat het impact heeft op ademhalings- en hartproblemen en vroegtijdige huidveroudering. Nu wordt ook onderzocht wat voor impact het kan hebben op puistjes.

Acne en luchtvervuiling, wat is de link?

De hele dag in een stadse omgeving en nu heb je het idee dat je poriën vol rotzooi zitten en dat je huid er vetter uitziet en aanvoelt? Het liefst wil je nu meteen die glimmende waas van je gezicht wassen? Het kan een mogelijkheid zijn. In een wereldwijd onderzoek van de omstandigheden waar we nu in leven, blijkt dat luchtverontreiniging de symptomen van acne kan verergeren. Dit onderzoek werd recent gepubliceerd in het tijdschrift Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. Wetenschappers stelden vast dat er meer gevallen van acne lijken te zijn in gebieden met een hoge luchtvervuiling. Slechte luchtkwaliteit heeft zijn weerslag op je huid.

Hoe kan vervuiling je huid aantasten?

Vervuiling verzwakt de immuniteit van de huid en het vermogen om vrije radicalen (waardoor de huid sneller veroudert) te bestrijden. Een vuile luchtkwaliteit staat ook gelijk aan een vuile huid. Vervuilde deeltjes kunnen oxidatieve stress en ontstekingen aan de huid veroorzaken. Het is nog onduidelijk of die deeltjes de buitenste lagen van de huid (stratum corneum) kunnen binnendringen, maar een aantal onderzoeken wijzen hier wel op. Dit zou een rits ontstekingen kunnen veroorzaken die het natuurlijke afweervermogen van de huid beschadigt, antioxidanten uitput en de huidbarrière aantast. Tel daar dagelijkse UV-blootstelling bij op en de natuurlijke lipide-niveaus (gezonde vetten) van de huid worden verder verstoord. Hierbij wordt vooral de antioxidant vitamine E onderdrukt. Het resultaat is een huid die gevoeliger is voor beschadiging en kwetsbaarder voor irriterende stoffen. In combinatie met de ophoping van stof, vuil, make-up, talg en bacteriën op de huid is dit typerend voor het stadsleven. Het vaker voorkomen van ontstekingsgevoelige acne lijkt logisch. Hoewel er nog druk wordt onderzocht of en hoe acne daadwerkelijk wordt veroorzaakt door luchtvervuiling is het altijd een goed idee om je verzorgingsroutine aan te passen zodat de huid goed beschermd is tegen vervuilende deeltjes.

Hoe de huid te beschermen tegen luchtvervuiling?

Het klinkt misschien heftig dat luchtvervuiling mogelijk acne kan veroorzaken. Dit betekent weliswaar niet dat je meteen hoeft te verhuizen naar een buitenomgeving met meer zuivere lucht. Kies voor producten en ingrediënten die de huidbarrière helpen herstellen en versterken, zoals niacinamide, ceramiden en natuurlijke plantaardige oliën zoals rozenbottel. Vichy’s Minéral 89-lijn met 89% vulkanisch water (rijk aan mineralen) is bedoeld om de huidbarrière te helpen versterken. Je kunt ook een busje Mineraliserend Thermaal Water voor een sterkere huid meenemen om de huid tussendoor te verfrissen of verwen jezelf einde dag met een Minéral 89 herstellend masker in sheetmask-vorm. Het nieuwe Minéral 89 Probiotic Fractions met een hoge concentratie mineraliserend water maar ook probiotische fracties is speciaal geformuleerd om tekenen van stress op de huid tegen te gaan.

Verder zijn antioxidanten je beste bondgenoten tegen luchtvervuiling. Je zou een supplement met resveratrol kunnen nemen of een serum smeren met een cocktail van antioxidanten, zoals Vichy’s Liftactiv Specialist Peptide-C ampullen. Hoe meer antioxidanten (van binnen- en van buiten) voor je huid hoe beter.

Het reinigen van de huid is natuurlijk ook belangrijk als je in een vervuilde omgeving leeft. Maak je huid het liefst schoon zodra je einde middag of avond door de voordeur stapt. Hoe langer vervuiling en vuil op je huid blijven zitten, hoe erger de effecten kunnen zijn. Bovendien is je huid dan alvast lekker schoon voordat je in bed stapt. Dubbel reinigen is ook een optie: met eerst een op olie-gebaseerde reiniger om vervuiling af te breken en de opeenhoping van vuil tegen te gaan. Volg daarna met eenfoaming cleanser om de vervuilingsdeeltjes die aan de huid hechten grondig te reinigen en te verwijderen. Het is vooral belangrijk om een reiniger te kiezen voor jouw huidtype.

Als toevoeging kun je de huid ook exfoliëren. Niet de dode huidcellen, vuil en talg verwijderen met een harde scrub, maar met een chemische exfoliant. Haal bacteriën, dode huidcellen en vervuilende deeltjes weg met bijvoorbeeld een vloeibare BHA-exfoliant (salicyzluur) afgestemd op een vette, acne-gevoelige huid.


Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.
 

De oplossing van Vichy

go to top