OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Rimpels op de borst, en wat je hieraan kunt doen

Naarmate we ouder worden en als we bijvoorbeeld veel op onze borst en zij slapen, kunnen er decolleté rimpels ontstaan. Vouwtjes en rimpels op de borst. Nu kan de huid van het decolleté verbeterd worden met speciale anti-rimpel decolleté crèmes, maar eigenlijk werkt een anti-aging formule voor het gezicht ook op de borst. Denk aan ingrediënten zoals retinol en antioxidanten waaronder vitamine C (ook tegen pigmentvlekken) en E. Hoewel de huid op de borst extra dun is, dus je wil hier wel voorzichtig mee omspringen. In dit artikel delen we hoe je rimpels op het decolleté kunt voorkomen, behandelen en eventueel door een specialist laten weghalen. Praktische tips voor een mooi glad decolleté op welke leeftijd dan ook.

De oorzaken van rimpels op je decolleté

Volumeverlies en herhaaldelijk vouwen van de huid zijn de twee grootste oorzaken van het ontwikkelen van rimpels op de borst. Blootstelling aan de zon richt na verloop van tijd grote schade aan. Onder invloed van zonlicht en schade door vrije radicalen breekt collageen af, waardoor dit toch al dunne gedeelte van de huid nog dunner wordt.

Hier komt bij dat als we bewegen de huid zich vouwt waardoor er plooitjes ontstaan. Zelfs als we slapen, wanneer we herhaaldelijk op onze borst of op onze zij slapen. Des te meer als je grotere borsten hebt. Die plooien zullen na verloop van tijd dieper worden, net als lijnen in gezichtsuitdrukkingen op je gezicht. Hoe dunner de huid op de borst hier van nature is hoe dieper de lijnen kunnen vormen.

Een gerimpeld decolleté is verder vaak het resultaat van natuurlijke hormonale veranderingen op middelbare leeftijd die ervoor zorgen dat jouw huid in dit gebied dunner wordt. Scherpe schommelingen in gewicht door de jaren heen en zelfs sommige medicijnen kunnen ook rimpels op de borst veroorzaken.

De beste manieren om rimpels op je decolleté te verminderen

Bescherm de huid van je borst en decolleté op dezelfde manier als die van je gezicht: gebruik zonnebrandcrème, vermijd roken of overmatig zonnen en kies voor een anti-aging huidverzorgingsroutine. Serums met ingrediënten zoals antioxidanten die vrije radicalen helpen neutraliseren. Voorkom bovenal dat de huid van je borst niet verbrand. Dat is de beste preventie. Het gebruik van topische vitamine C en retinol of tretinoïne kan ook nuttig zijn.

Voor het verwijderen van diepere lijnen kun je bij een huidspecialist vragen naar een ingrijpender behandeling. Zoals procedures die de productie van collageen en elastine in gang zetten, terwijl de schade aan het oppervlak door de zon wordt geminimaliseerd. Een dermatoloog of huidspecialist kan bijvoorbeeld micro-needling en Fraxel-laser op de huid van de borst uitvoeren. Hyaluronzuurvullers zoals Juvéderm en Restylane kunnen worden geïnjecteerd om diepe lijntjes op te vullen en rimpels te verzachten. Ook micro-injecties met Botox kunnen helpen bij rimpels op de borst. Vraag uw dermatoloog om advies.

Welke ingrediënten bevorderen een strakkere huid?

Uiteindelijk is de huid van je gezicht dus niet heel anders dan die op de borst. Anti-aging ingrediënten voor het gezicht kunnen dus ook op het decolleté effectief zijn. Al is de huid bij het decolleté erg gevoelig.

Effectieve ingrediënten tegen borst rimpels zijn retinol (een vitamine A-derivaat om de productie van collageen te stimuleren), peptiden en antioxidanten zoals vitamine B, C en E. Plus hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur.

Tip: houd bij het behandelen van de huid onder de kaaklijn rekening met de stoffen die je draagt. Het dragen van wol kan bijvoorbeeld irritatie veroorzaken. Hieronder een aantal ingrediënten die goed kunnen helpen tegen borst rimpels uitgelicht:

Retinol

De huid op de nek en borst is dun, dus schade door de zon is duidelijker zichtbaar en moeilijker te herstellen. Zowel de nek als de borst hebben sterkere formuleringen nodig om veroudering tegen te gaan. Speciale nekcrèmes zijn geconcentreerder en krachtiger dan de meeste gezichtscrèmes, maar sommige formules met retinol werken ook goed op de nek en borst.

Peptiden

Een doeltreffend ingrediënt voor het behandelen van schade onder de kaaklijn zijn peptiden. In Vichy’s Liftactiv Collagen Specialist zitten peptiden. Dit kan helpen bij de aanmaak van nieuw collageen en elastisch weefsel, wat de nek en borst nodig hebben voor stevigheid. Vichy’s Neovadiol Substitutief Complex helpt ook collageen te stimuleren en zodoende de huid zichtbaar te verstevigen.

Vitamine B

Niacine is een vitamine B waarvan blijkt dat die ook door de huidbarrière kan dringen. Door de epidermis te penetreren, kan het de huidbarrière versterken. Hierdoor verbetert de textuur en teint van de borst.

Producten en ingrediënten die niet geschikt zijn tegen rimpels

Vermijd sterkere irriterende stoffen op de borst die deze tere huid kunnen doen ontsteken, zoals glycolzuur met een hoge concentratie (lagere niveaus zijn prima). Sla hiernaast het gebruik van sterke reinigingsmiddelen onder de douche over, omdat agressief schuimende zeep de natuurlijke oliën en hydraterende middelen van de huid kan verwijderen en het weefsel irriteren. Dit leidt tot een droge huid die het verschijnen van rimpels alleen maar versterkt.

Wat je zelf kunt doen om rimpels op je borst te voorkomen

Je kunt bepaald menselijk gedrag, zoals op je zij of buik slapen, proberen te vermijden, maar dat is lastig. Vermijd alles dat tegen de borst drukt: als het kan bepaalde slaapposities, strakke push-up bh’s, je arm stevig kruisen. Kies liever voor zacht zijden beddengoed en een lichtgewicht beha die voorkomt dat borsten tegen elkaar worden gedrukt als je een zijslaper bent.

go to top