OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Anti-aging huidverzorging: hoe krijg je rimpels en wat kun je eraan doen?

‘We maken een onderscheid tussen “dynamische rimpels” (die zelfs piepjonge modellen kunnen hebben) en “statische rimpels”, die in het gezicht blijven staan’

Rimpels, ze zijn een van de voornaamste huidperikelen waarvoor naarstig wordt gezocht naar een wondermiddel. Helaas is de bron van eeuwige jeugd nog niet gevonden, maar het is wel mogelijk om rimpels doelgericht te bestrijden (afhankelijk van welke jij hebt) en je vooral fris en jong te voelen. Of het nu gaat om kraaienpootjes, lachrimpels, uitdrukkingsrimpels, rimpels rond de mond of op het voorhoofd. Jouw rimpels maken je uniek en benadrukken jouw karakter. Toch mogen ze hier en daar best wat verzacht of voorkomen worden. Ongeacht je leeftijd, is het heel goed mogelijk er lang jeugdig en stralend uit te zien.

Wat zijn rimpels?

In principe is een rimpel niet veel meer dan een vouw of een barstje in de huid. Ze worden ook wel eens lijntjes of huidplooien genoemd. Rimpels ontstaan door het verouderen van de huid, dit kan zowel door biologische als externe factoren veroorzaakt worden. Hierbij maken we bovendien een onderscheid: tussen zogenaamde ‘dynamische rimpels’ en ‘statische rimpels’. Dynamische rimpels zijn zichtbaar als wij bijvoorbeeld lachen of fronsen, hierdoor worden fronsrimpels en kraaienpootjes zichtbaar. Zelfs piepjonge modellen hebben lachrimpeltjes (gelukkig maar) en het geeft actrices (denk: de prachtige Jane Fonda) extra expressie en een warme, toegankelijke uitstraling. Dit is het type rimpel dat je al op jonge leeftijd krijgt en het heeft niet zoveel te maken met de teloorgang van je dierbare huid. Daarentegen zijn statische rimpels altijd zichtbaar. Vaak zijn laatstgenoemde lijnen ook een stuk minder welkom. Dit zijn de rimpels die je leeftijd (en lifestyle) verraden.

Hoe krijg je rimpels?

Als met de jaren collageen en elastine afnemen (die in je huid voor stevigheid zorgen) krijgen rimpels een kans. Collageen is aanwezig tussen de vezels en cellen van de huid. Het zorgt ervoor dat de huid niet uitrekt, door bijvoorbeeld glimlachen of omgevingsfactoren zoals kou, hitte en verwondingen. Elastine-vezels zorgen ervoor dat de huid soepel is. Een tekort aan elastine leidt tot een te veel aan huidweefsel, wat bijvoorbeeld een dubbele kin veroorzaakt. De aanmaak van deze stoffen neemt dus af naarmate je ouder wordt. Hierdoor krijg je een slappe huid en door de verminderde elasticiteit worden rimpels en fijne lijntjes zichtbaar. Na de middelbare leeftijd wordt er ook minder onderhuids bindweefsel aangemaakt.

Op welke leeftijd krijg je rimpels?

Dat is afhankelijk van talloze factoren, waaronder je leeftijdsgroep. Soms is dit proces genetisch bepaald, waardoor je al jonge leeftijd bijvoorbeeld kraaienpootjes krijgt. Ook je huidtype kan van invloed zijn. Over het algemeen treedt huidveroudering eerder op bij mensen met een droge huid dan bij mensen met een vette of gecombineerde huid. Het komt ook voor dat externe factoren huidveroudering veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.

Droogtelijntjes of rimpels: wat is het verschil?

Rimpels en droogtelijntjes zijn niet hetzelfde, want lijntjes kunnen bijvoorbeeld verdwijnen als een vochtarme huid gevoed en gehydrateerd wordt. Als je bezig bent met huidveroudering dan leg je vaak een vergrootglas op nog de kleinste details; het lijkt wel alsof er elke dag nog meer rimpeltjes zichtbaar zijn. Geen paniek, want in veel gevallen verwar je rimpels met droogtelijntjes. Een droge of gedehydrateerde huid heeft vaak moeite om vocht vast te houden. Hierdoor kunnen fijne lijntjes ontstaan op het voorhoofd (waaronder voorhoofd- en fronsrimpels), rondom de mond of bij je ogen. Deze lijntjes zijn vrij eenvoudig te vermijden. Zorg ervoor dat je huid voldoende gehydrateerd is. Drink elke dag volop water en gebruik een moisturizer om je huid een handje te helpen.

Wat te doen tegen rimpels?

Naast de eerde genoemde biologische factoren (dankjewel mama), zijn er een aantal externe factoren die ertoe leiden dat rimpels wel of niet ontstaan. Al deze externe factoren, die van buitenaf je lichaam beïnvloeden, staan ook wel bekend als ‘het exposoom’.

1. Anti-rimpel tip: minder suiker
Ben je een echte zoetekauw? Dan wordt je huid sneller slap. Suikers binden zich namelijk aan collageen en de elastine in je huid. Hiermee ‘verslinden’ en verzwakken ze als het ware de bestanddelen die je huid stevig en veerkrachtig houden. Met andere woorden: liever wat minder vaak taart of chocolade eten. Of: kies voor de pure, ongezoete variant.

2. Anti-rimpel tip: meer vet
Vetten werden lange tijd gezien als ‘boosdoeners’ binnen een gezonde levensstijl, maar van gezonde vetten kan je huid wel wat meer gebruiken. Denk: de vetten uit avocado en vette vis. Dat zijn de typen vetten die je lichaam nodig heeft. Als je vetten volledig vermijdt vanwege een dieet kan vroegtijdige huidveroudering optreden. Voor je huid is het dus niet al te best om je lichaam uit te hongeren voor een maatje minder.

3. Anti-rimpel tip: zonnen met beleid
Eerlijk is eerlijk, een zonnetje op je gezicht is heerlijk. Maar de UV-stralen kunnen je huid blijvend beschadigen. Dit wakkert vroegtijdige huidveroudering aan, met pigmentvlekken maar ook diepe rimpels als gevolg. Dagelijks smeren met SPF dus.

4. Anti-rimpel tip: vermijd stress
Stress heeft een grote invloed op je gehele lichaam. Het stresshormoon cortisol tast het collageen in de huid aan en vermindert het herstellend vermogen van de huid. Zaak om dus tijdig adempauzes in te lassen (bijvoorbeeld, wel rustig lunchen op een razend drukke werkdag) en op vrije uren echt even te relaxen met een boek of extra uurtje slaap.

5. Anti-rimpel tip: let op gewichtsschommelingen
Bij overgewicht stijgt je bloedsuikerspiegel en dit kan (net als met suiker) het collageen aantasten. Sterker nog, elke huidexpert zal beamen dat jojo-ers te herkennen zijn aan de (desastreuze) staat van hun huid. Veel afvallen en dan weer aankomen? Resultaat: een slappe huid. Zorg er liever voor dat je een gezond, stabiel gewicht behoudt om dit te voorkomen.

6. Anti-rimpel tip: wees voorbereid op de overgang
Tijdens de overgang neemt de aanmaak van oestrogeen in je lichaam af, wat de productie van collageen alsook olie (om de huid als het ware te ‘smeren’) beïnvloedt. Hierdoor krijg je een droge huid en treedt er ook verslapping van de huid op. Kies voor rijke, vochtinbrengende huidverzorging die speciaal is geformuleerd voor de huid in de overgang.

7. Anti-rimpel tip: slaaphygiëne
‘s Nachts herstelt je huid zich van alle opgelopen schade gedurende de dag. Korte nacht gehad? Dan zie je dit direct aan de huid. Zorg er altijd voor dat je voldoende slaapt. Hiernaast is ‘slaaphygiëne’ een nieuw maar interessant trendwoord, dat doelt op de kwaliteit van je slaap. Het is belangrijk dat je goed en diep doorslaapt voor optimaal ‘herstelwerk’ van de huid.

8. Anti-rimpel tip: wissel licht en zwaar sporten af
Sporten is goed voor je gezondheid, maar heel fanatieke sporters (lees: HIIT, ofwel High Intensity Interval Training) kunnen essentiële mineralen en vitamines verliezen als ze het overdrijven. Bovendien kan je huid beschadigen tijdens het sporten. Het devies: wissel zwaar trainen in de sportschool af met een rondje wandelen of een yogalesje.

9. Anti-rimpel tip: stop met roken
Roken tast het collageen in je huid aan en de nicotine in sigaretten zorgt ervoor dat bloedvaten vernauwen. Niet heel bevorderlijk voor een mooie huid. Bovendien kan het trekken aan een sigaret bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering, met lijntjes bij de mond.

10. Anti-rimpel tip: geef vrije radicalen geen kans
Vrije radicalen zijn stoffen die niet alleen huidkanker kunnen veroorzaken, maar zich ook aan het collageen in je lichaam binden en de huid dermate beschadigen. Naast UV-stralen en roken, kan luchtvervuiling, ongezond eten en een ongezonde levensstijl het aantal vrije radicalen in je lichaam bevorderen. Gelukkig zijn er voldoende verzorgingsproducten met antioxidanten om de strijd tegen deze vrije radicalen aan te binden.

Welke crème helpt op welke leeftijd tegen rimpels?

‘Minder ingrijpende anti-rimpelbehandelingen dan Botox zijn bijvoorbeeld bindweefselmassages en microneedling voor het gezicht’

Onze huid heeft net een andere verzorging nodig op 25, 30, 35, 40 of 50-jarige leeftijd. Voorkom huidveroudering door op jouw leeftijd in te spelen. Er zijn verschillende anti-rimpelcrèmes die je huid helpen beschermen. Bijvoorbeeld een aangename Slow Age dagcrème als je nog relatief jong (twintigerjaren) bent. Deze dagcrème is gericht op het beschermen van je huid tegen externe factoren. De Liftactiv verzorgingslijn is een uitgebreide lijn met anti-rimpelcrèmes gericht op het verzorgen van rimpels, huidverslapping en een doffe teint. Voor vrouwen in de overgang is Neovadiol de meest geschikte huidverzorging.

Is er een wondermiddel tegen rimpels?

Botox is een middel dat vaak wordt ingezet tegen rimpels, maar het is geen natuurlijke remedie en deze behandeling moet elke drie tot zes maanden worden herhaald. Verder zijn er nog tal van andere methodes, zoals lasertherapie. Hierbij is het vooral belangrijk dat je eerst in gesprek gaat met een deskundige. Doe hiervoor ook je research, want de ene plastische chirurg of huidarts is de ander niet. Minder ingrijpende anti-rimpelbehandelingen zijn bijvoorbeeld bindweefselmassages en microneedling voor je gezicht. Bij microneedling worden kleine naaldjes gebruikt om de opperhuid te stimuleren en celdeling te bevorderen. Toch kun je niet om een gezonde levensstijl en verzorging heen. Zoek de balans op. Het gaat er uiteindelijk om dat jij lekker in je vel zit en kunt glimlachen naar je eigen spiegelbeeld. Wees lief voor je huid met de juiste, preventieve anti-agingproducten, waaronder doeltreffende crèmes en serums. Zo blijft je huid een leven lang mooi én gezond.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top