OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Segment :

Roos: wat is roos en wat doe je er tegen?

 • favoriet

Roos kan vervelend zijn, maar met de juiste anti-roos shampoo ben je er zo vanaf! Anti-roos tips van Vichy en info over de oorzaken van roos.

Wat is roos?

Om een veelgehoord misverstand over roos direct te ontkrachten: roos ontstaat níet wanneer je vaak je haren wast. Roos ontstaat doordat de flora van de hoofdhuid verstoord is. De hoofdhuid flora bestaat uit meer dan 10 verschillende soorten micro-organismen en wordt ook wel microbioom genoemd. Bij een verstoring van het microbioom kan er een versnelde afschilfering van hoofdhuidcellen voorkomen wat zichtbaar wordt als zijnde roos. Afhankelijk van het haartype kan er vette of droge roos ontstaan. Bij droge roos is de overmatige afschilfering van de hoofdhuid meer zichtbaar in het haar en op de schouders. Bij vette roos blijven de schilfertjes op de hoofdhuid plakken door de hoge talgproductie. Beide vormen van roos worden gekenmerkt door jeuk. Bij een gevoelige hoofdhuid is de reactie van de hoofdhuid sterker en is er niet alleen sprake van jeuk maar ook van roodheid en soms zelfs van een nog sterkere afschilfering. Gelukkig kun je roos goed tegengaan!

Tips tegen roos

Naast het gebruik van een goede anti-roos shampoo kun je zelf ook andere maatregelen nemen om de roos tegen te gaan en te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld bij het haar wassen altijd een milde shampoo die het liefst pH-neutraal is. Maak geen gebruik van te heet water en zorg ervoor dat je föhn niet te heet is als je deze gebruikt. Hierdoor droogt de hoofdhuid uit en daardoor kan roos verergeren. Na het wassen is het belangrijk dat je je haar goed uitspoelt en voorkom het overmatig gebruik van haarlak, gel en andere haarproducten. Masseer je hoofdhuid, dit verbetert de doorbloeding en ga naar buiten als het lekker weer is: zonlicht is goed voor je hoofdhuid.

Behandeling onder de douche


Gebruik onder de douche een borstel die tegen water bestand is. Borstel als de shampoo goed schuimt het haar bij de haarwortels voorzichtig uit, zonder te boenen zodat je de hoofdhuid niet aantast. Waarom? De shampoo wordt zo beter verdeeld over het hele haar, wat handig is bij lang haar. En de haarwortels en de hoofdhuid worden helemaal schoon. Omdat de hoofdhuid ontdaan is van het teveel aan talg en gist, is de hoofdhuid niet meer kwetsbaar en zal minder afschilferen. Na enkele weken is de roos minder en de hoofdhuid gezonder en schoner. Kies bij voorkeur voor lage temperaturen: kies bij het wassen bij voorkeur voor nagenoeg koud water en bij het drogen met de haardroger voor koele lucht om het ontstekingsgevoel te verzachten en te kalmeren. Onthoud dat warmte de talgklieren activeert. Gebruik geen hoofdbedekking meer: deze warmen de hoofdhuid op, waardoor je gaat transpireren en hierdoor worden de talgklieren extra actief gemaakt. Raak je hoofd verder zo weinig mogelijk aan, gebruik een antiroosshampoo zonder sulfaat en gebruik niet te veel stylingproducten.

Anti-roos shampoo van Vichy

De anti-roos shampoo in de Dercos-lijn van Vichy kent drie varianten: er is een anti-roos shampoo voor mensen met normaal tot vet haar, met droog haar en er zijn een aantal anti-roos shampoos voor gevoelige hoofdhuid. Gebruik de voor jou geschikte anti-roos shampoo vier weken lang bij elke haarwasbeurt. Na de vier weken  kuur, gebruik je de shampoo één keer per week als onderhoud. Gebruik bij de andere wasbeurten milde shampoos zodat de hoofdhuid in balans blijft.

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Anti-roos shampoo gevoelige hoofdhuid - Vichy Dercos
 • Anti-roos shampoo droog haar - Vichy Dercos
 • Anti-roos shampoo vet haar - Vichy Dercos
 • De milde shampoo voor het hele gezin - Vichy Dercos
 • Meest gelezen

  Tips voor dikker haar: hoe kan je dikker haar krijgen?

  Advies van Experts

  Tips voor dikker haar: hoe kan je dikker haar krijgen?

  Dikker haar, hoe krijg je dat? Sommigen dromen al hun hele leven van een volle bos haar. Anderen verlangen terug naar de tijd waarin hun haarbos alle aandacht opeisten. Zowel mannen als vrouwen hebben last van haarverlies en dun haar. Maar hoe kan je dikker haar krijgen? In dit artikel lees je wat voor soort haar jij hebt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je dikker haar krijgt.

  lees het artikel

  go to top