OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Superfoods: feiten vs. fabels

Wat zijn superfoods?

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat de term superfood niet wetenschappelijk is onderbouwd. Experts verwoorden het als voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, polyfenolen en andere anti-ageing ingrediënten die niet alleen goed zijn voor onze huid, maar ook voor onze algehele gezondheid.

Dus wat maakt iets een superfood en wat, laten we zeggen, een niet zo super food? Het antwoord: het is allemaal relatief.

Ingrediënten die vaak worden omschreven als ‘super’ of ‘miracle foods’ hebben doorgaans meer vitaminen en mineralen in vergelijking met dezelfde hoeveelheid andere ‘foods’. Guaves bevatten bijvoorbeeld meer vitamine C dan sinaasappelen. Daarentegen bevatten kiwi’s minder vitamine C, maar zitten weer boordevol vitamine E en K en zijn rijk aan vezels. Een andere favoriet onder de superfoods die bevorderlijk is voor onze huid is gefermenteerde zwarte thee extract (beter bekend als Kombucha). Dit extract is in staat om glycatie van de huid tegen te gaan, wat een slappe huid zou kunnen helpen voorkomen en zorgt voor een maximaal glanzende huid. Evenals bosbessen, die meer dan 9 keer zoveel antioxidanten bevatten dan druiven!

Mythes ontkracht: voor- en nadelen

Er zijn tal van onderzoeken (1) die laten zien dat voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten onze gezondheid aanzienlijk kunnen verbeteren. Als we de mogelijke voordelen van superfoods willen achterhalen, kunnen we ze het beste benaderen als super diëten. Het is vanzelfsprekend dat geen enkele superfood de schade van een ongezonde levensstijl, zoals roken, veelvuldig alcoholgebruik, geen tot weinig lichaamsbeweging en een eenzijdig dieet kan opheffen. Waardoor haal je het meeste uit deze mythische ingrediënten? De effectiviteit van superfoods lijken in relatie te staan met de hoeveelheden die we tot ons nemen. Dus een gevarieerd dieet wat focust op verse, onbewerkte producten is van groot belang.
We weten niet hoe het met jou zit, maar hoe zeer we ook fan zijn van krachtige werking van antioxidanten, een kilo bosbessen klinkt nou niet meteen erg smakelijk.
Het mixen en combineren van deze krachtige ingrediënten is de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt om optimaal te kunnen functioneren. Dus maak van je levensstijl je hoogte prioriteit.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21226664/

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top