OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is het verschil tussen moisturizers en serums?

Er zijn zoveel verschillende producten op de markt dat het soms lastig is te bepalen welk huidverzorgingsproduct je nu echt nodig hebt ­– en welke misschien wel niet. Zijn moisturizers en serums bijvoorbeeld vervangbaar voor elkaar? Of dienen ze een heel ander doel? Kort gezegd, bij een specifiek huidprobleem zoals donkere vlekken of vroege tekenen van veroudering kan een dagelijks serum effectiever zijn dan een crème. En voor mensen met een droge huid kan de juiste combinatie van serum en vochtinbrengende crème juist het verschil maken. Ontdek meer.

Wat is moisturizer?

Moisturizers zijn een vorm van dag- of nachtcrèmes die bovenal hydrateren. ‘Moist’ staat dan ook voor vocht, vocht inbrengen in de huid. Moisturizers hebben dikkere formule om een fysieke barrière te creëren die de hydratatie vasthoudt en voorkomt dat de huid uitdroogt. Bovendien kunnen ze de werking van het stratum corneum (de bovenste huidlaag die bestaat uit vette en oliehoudende huidcellen) verbeteren om te helpen vocht vast te houden. Sommige moisturizers hebben anti-aging ingrediënten toegevoegd, en bieden dus een dubbele functie voor je huid. Maar voor lastige huidproblemen (denk aan: schade door de zon) wil je je moisturizer combineren met een kwalitatief serum. 

Serums zijn doorgaans lichtgewicht formuleringen die actieve stoffen zoals vitamine C of retinol ofwel retinoïde (vitamine A) afgeven. Deze formules zijn meestal dun van textuur en absorberend, waardoor er weinig of niets op het huidoppervlak achterblijft. Ze hebben geen strikte definitie en daarom kan een serum technisch gezien in lotion-, gel- of olie-vorm komen. Serums pakken ook een verscheidenheid aan huidproblemen aan – of het nu gaat om het tegengaan van veroudering, het verhelderen van de huid of het voorkomen van acne. Hoewel ze meestal duurder zijn dan andere huidverzorgingsproducten, zitten ze bomvol krachtige actieve ingrediënten. Een serum is zeer geconcentreerd en daarom heb je er ook maar een beetje van nodig voor resultaat.

De belangrijkste verschillen tussen moisturizers en serums

Serums zijn dus dunner en lichter, terwijl moisturizers een dikkere, romigere textuur hebben. Er zit weliswaar ook wat verschillen in prestatie. Serums zijn bedoeld om diep in de huid door te dringen om daar gerichte actieve ingrediënten af te geven. Vochtinbrengende crèmes helpen om het oppervlak van de huid te versterken, huidcellen effectiever samen te binden en aan de oppervlakte van de huid te werken om de hydratatie te verhogen. Moisturizers bevatten bovendien grotere moleculen dan serums. Dit betekent dat een vochtinbrengende crème meestal niet zo diep of zo snel in de huid doordringt als een serum. Voor sterke effecten heb je dus een serum nodig. Ben je vooral op zoek naar continue hydratatie gedurende de dag en/of nacht? Dat is in essentie de taak van moisturizer ofwel een goede vochtinbrengende crème.

Kun je moisturizer en serum tegelijkertijd gebruiken?

In principe wel, maar dat is ook afhankelijk van de producten zelf, hun ingrediënten en jouw huidtype. Het in lagen aanbrengen van een serum en een vochtinbrengende crème kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor mensen met een zeer droge huid. Het serum geeft actieve ingrediënten af en de vochtinbrengende crème helpt het vocht in de huid vast te houden, het serum te verzegelen en de actieve ingrediënten te versterken. Heb je weliswaar een zeer acnegevoelige huid dan kun je het beste een op olie gebaseerd serum vermijden.

Hoe moisturizer en serum aanbrengen?

Over het algemeen kun je huidverzorgingsproducten het beste aanbrengen van een dunne naar een dikke textuur. De dunste producten zoals serums worden dus eerst op de huid aangebracht. Dat is ook logisch als je nadenkt over de beoogde doelen van deze producten. Serums zijn bedoeld om actieve ingrediënten diep in de huid te brengen en vochtinbrengende crèmes sluiten het product in om het serum nog effectiever te maken. Idealiter breng je een serum en vochtinbrengende crème als volgt aan voor de grootste effectiviteit: breng eerst het serum aan op jouw gezicht en verspreid ook over de hals. Wacht vervolgens 30 tot 60 seconden voordat je met vochtinbrengende crème smeert. De reden hiervoor is dat je het serum de kans geeft in te trekken voordat je de moisturizer aanbrengt. Hoewel de meeste serums en moisturizers zowel 's ochtends als' s avonds worden gebruikt, zijn er enkele serums of crèmes die alleen 's nachts mogen worden gebruikt. Dit is afhankelijk van de ingrediënten. Retinol-producten mogen bijvoorbeeld alleen 's nachts worden gesmeerd, omdat ze de gevoeligheid van je huid voor de zon kunnen vergroten.

go to top