OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Vitamine E voor de huid

Vitamine E is een huidverzorgingsingrediënt dat ook wel een ‘barrière booster’ wordt genoemd, want het ondersteunt de huidbarrière. Het heeft tal van voordelen voor een mooie, gladde huid. Zo sluit het vocht af, maakt het de huid glad en is het een krachtige antioxidant.

Vooral mensen met een droge huid zullen baat hebben van vitamine E, want het werkt zeer verzachtend. Vitamine E werkt extra goed met ingrediënten zoals vitamine C en ferulinezuur, maar het kan beter worden overgeslagen wanneer je ook retinol ofwel vitamine A gebruikt. Het is anti-aging omdat het in combinatie met vitamine C en SPF ook goed werkt bij het beschermen tegen dagelijkse UV-straling. Lees er hier alles over.

Wat is vitamine E?

Alfa-tocyferol (de vorm van vitamine E die mensen kunnen verwerken) wordt meestal synthetisch geproduceerd, maar het kan ook in natuurlijke producten worden aangetroffen. Avocado-, pompoen- en tarwekiemolie zijn allemaal bronnen van vitamine voor zowel plaatselijk als inwendig gebruik. Meestal wordt vitamine E in de huidverzorging aangetroffen in olie- of crèmevorm. Vitamine E is een antioxidantrijke vitamine en een olie. Het wordt geregeld gevonden in antioxidant formules zoals serums of moisturizers.

Wat voor vormen vitamine E zijn er?

Er bestaan verschillende vormen van vitamine E. De synthetische vitamine E bestaat uit acht verschillende vormen, waarvan er slechts één identiek is aan het natuurlijke molecuul. De natuurlijke vitamine E blijkt minstens twee keer de potentie (de kracht ofwel sterkte) van de synthetische vitamine E te hebben. Het wordt ook in cosmetica gebruikt als tocoferylacetaat. Aangezien natuurlijke D-alfa-tocoferol ongeveer acht keer duurder is dan synthetische vitamine E wordt de synthetische vorm over het algemeen gebruikt in cosmetica, vooral in producten met een hoge potentie. Ook dient natuurlijke vitamine E te worden onderworpen aan verschillende verwerkingsstappen om pesticiden en dergelijke te verwijderen, die mogelijk niet allemaal volledig worden verwijderd. Bij synthetische vitamine E hoef je je geen zorgen te maken over dit soort nadelen.

Wat zijn de voordelen van vitamine E voor de huid?

Vitamine E heeft meer dan één voordeel voor de huid.

- Beschermt de lipidenbarrière
Vitamine E zorgt ervoor dat de lipiden in je huid in optimale staat blijven verkeren. Dit helpt de beschermende barrière van je huid intact te houden. Dit kan helpen kleine scheurtjes in de huidbarrière te dichten die ervoor kunnen zorgen dat vocht kan ontsnappen waardoor de huid strakker en droger dan nodig kan aanvoelen.
 
- Houdt de huid vochtig
Vitamine E zorgt, zoals boven al even beschreven, voor langdurige vochtretentie tussen de huidcellen. Het zou zelfs tot maar liefst zestien uur hydratatie kunnen opleveren voor de huid.
 
- Geneest de huid
Het belangrijkste voordeel van vitamine E is het vermogen om de genezing van huidbeschadigingen zoals brandwonden met maar liefst 50% van de snelheid te versnellen. Vitamine E is een antioxidant en zal de huid genezen van verbranding door de zon en elke vorm van irritatie en verwonding. Het heeft ook het vermogen om het vochtgehalte van de huid te verhogen. Als zodanig heeft vitamine E ook een anti-aging ofwel anti-veroudering vermogen voor de huid. 
 
- Werkt antioxiderend
Vitamine E biedt ook antioxiderende (in vet oplosbare) voordelen; het helpt schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en, vanwege de antioxiderende werking, kan het de oxidatie van talg tegengaan, wat mee-eters voorkomt.
 
- Verzacht de huid
Formules met vitamine E verzorgen de huid die blootgesteld is aan het milieu met onder meer luchtvervuiling. Het ingrediënt werkt om je huid glad te maken en comfortabel te doen aanvoelen na irritatie door vervuiling en beschadiging door de zon.
 
- Beschermt tegen de zon
Vitamine E heeft ook een fotobeschermende werking. Als vitamine E wordt gecombineerd met vitamine C en onder zonnebrandcrème wordt gebruikt, kan het zelfs tot vier keer zoveel bescherming bieden als alleen zonnebrandcrème.

Hoe vitamine E te gebruiken?

Vitamine E heeft dus een poriën-ontstoppend effect. In huidverzorging wordt vitamine E meestal in minimale concentraties aangeboden, omdat het anders te sterk kan zijn. Met verstopte poriën kun je een vitamine E-serum uitproberen. Vitamine E werkt dus ook goed bij zonbescherming en in combinatie met vitamine C. Probeer eens Vichy’s Liftactiv Vitamine C Brightening Serum waar ook vitamine E inzit. Combineer dit vervolgens met een goede breedspectrum SPF, zoals Vichy’s UV-Age Daily met SPF 50+. Zo is je huid extra goed beschermd tegen de dagelijkse stressoren in een moderne omgeving.

Wil je een specifiek litteken behandelen? Prik dan een vitamine E-capsule door en breng de olie een paar weken aan op dat gebied. Het is een krachtige antioxidant en er is ook uitgebreid onderzoek gedaan naar het vermogen van vitamine E om te helpen bij vroegtijdige veroudering. Je kunt dan het beste kiezen voor vitamine E in olie-vorm in plaats van pure vitamine E, wat meestal een alfa- tocoferolversie van vitamine E. Wees voorzichtig met vitamine E en een gevoelige huid; gebruik dan heel weinig en dep zachtjes. Als je last krijgt van puistjes of roodheid dan kan dit een teken zijn dat je huid het niet verdraagt.

go to top