OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Waarom is afvallen zo lastig tijdens de overgang?

  • favoriet

Het vrouwenlichaam krijgt tijdens de overgang behoorlijk wat te verduren. Juist om die klap op te vangen, probeert het lijf vast te houden aan zoveel mogelijk bronnen om kracht uit te putten. Heel slim eigenlijk; wees er dankbaar voor. Toch kan met wat extra zorg, aandacht en liefde een gezond gewicht behouden worden. Lichaamsgewicht is daarbij één ding, maar het draait vooral om balans. Voedingsexpert Agnieszka Szmurlo tipt.

Met de komst van de overgang worden hormonen aardig overhoop gegooid. De natuur bereidt zich voor, het lichaam past zich aan. Tegelijkertijd kan dit ziektes en kwaaltjes met zich meebrengen. Iets dat voorkomen kan worden, mits u weet wat er speelt en uw lifestyle tijdig wordt aangepast. Een van die genoemde kwaaltjes is namelijk: aankomen. Wat gebeurt er nu precies in het lijf? Allereerst verandert de verdeling van het vetweefsel. Tijdens uw vruchtbare jaren nestelden extra vetkussentjes zich graag op dijen en heupen. Nu kruipt dat vet iets naar boven. Richting buikzone, waar het zich ophoopt rondom de interne organen.

Stofwisseling aanwakkeren

‘Japanners wandelen dagelijks kilometers en zijn daarbij op hun oude dag nog heel gezond’

Hoe kijken andere vrouwen van uw leeftijd naar de overgang? Volgens onderzoek zien zij gewichtsverlies, alsook het behouden van een gezond gewicht, als de voornaamste lifestyle-kwalificaties tijdens deze periode. Voeding en sporten zijn daarbij van belang om die bewogen transitiefase te verzachten [2]. Toch is het knap lastig om daadwerkelijk gewicht te verliezen tijdens de overgangsjaren. De kans op obesitas is hoger onder vrouwen na dan voor de overgang [3]. De cijfers liegen er niet om: vrouwen komen per jaar ongeveer 0,7 kg aan tijdens midlife (vijfde en zesde decennium van het leven), los van hun bouw of ras/etniciteit [4]. Waarom gebeurt dit bij het verouderen? Er zijn een rits aan redenen voor, waaronder een lagere stofwisseling én minder lichaamsbeweging [5]. Op dat laatste heeft u natuurlijk zelf invloed. Wissel lui lezen (ook een aanrader, daar niet van) eens af met een yogavakantie. Doe meer aan wandelen. Zo doen ouderen in Japan nog tot op hun oude dag aan kilometerslang wandelen. Heuveltje op, heuveltje af. Daardoor zijn ze niet alleen het oudste volk ter wereld, maar worden ze ook heel gezond oud.

Lifestyle is alles

‘Topmodel Cindy Crawford (53) is gezegend met goede genen, maar wijt haar sterke lijf voornamelijk aan een gezonde lifestyle’

Los van het verouderingsproces zelf, hebben 50 en 60 something vrouwen te maken met nog een paar unieke invloeden. Invloeden die mogelijk met elkaar verbonden zijn en die ervoor zorgen dat het gewicht stijgt. Ter illustratie: een dip in estrogeen, stemmingsstoornissen en onderbroken slaap. Hoewel bestaande literatuur de theorie ondersteunt dat gewichtstoename onder vrouwen in de overgang voornamelijk voortvloeit uit het verouderingsproces en lifestyleveranderingen. Hiermee wordt ook gezegd: als een vrouw zich voorbereidt op verouderen, resulteert de overgang an sich niet zozeer in veel aankomen. Ja, topmodel Cindy Crawford (53) heeft uitzonderlijke genen. Maar dat haar lichaam nog zo sterk en soepel is, komt mede doordat ze heel gezond eet, weinig stress ervaart en veel sport. Voeding en lichaamsbeweging: deze invloeden kunnen niet zomaar worden uitgevlakt. Dit heeft u bovendien zelf in de hand. Zie hier een aantal ‘basisregels’ wat te eten, van Szmurlo.

Elke dag

‘Kruiden, specerijen, knoflook en ui zijn goede vervangers voor een teveel aan zout, waardoor het lichaam vocht gaat vasthouden'

Granen: één of twee porties per maaltijd in de vorm van meergranenbrood, meergranenpasta, rijst, etcetera.
Groenten: twee of meer porties per maaltijd, waarvan tenminste één rauw. Denk hierbij aan een salade met komkommer, paprika, olijven.

Fruit: één of twee porties per maaltijd, waaronder ook als dessert.

Water: een dagelijkse inname van 1,5 – 2 liter (dit staat gelijk aan zes tot acht glazen).

Zuivelproducten: aanwezig in kleine hoeveelheden (twee porties per dag), met een voorkeur voor magere zuivel.

Olijfolie en koolzaadolie: dit zou de voornaamste bron van lipiden (vetstoffen) moeten zijn.

Kruiden, specerijen, knoflook en ui: zijn goede manieren om het gebruik van zout in te perken.

Wekelijks

Vis en schaaldieren (twee of meer porties), gevogelte (twee of meer porties) en eieren (twee of meer porties).

Consumptie van roodvlees (minder dan twee porties, liefst mager) en bewerkt vlees (minder dan één portie) zouden zowel laag in kwantiteit als hoeveelheid moeten zijn.

De combinatie van peulvruchten (meer dan twee porties) en granen is een gezonde bron van plantaardige proteïnen en vetten, die als uitstekend alternatief dienen op vlees.

Aardappels kunnen ook op weekbasis gegeten worden (drie of minder porties per week, liefst vers), omdat ze een hoge glycemische waarde bezitten en meestal gefrituurd worden bereid.

Bij uitzondering

Voeding rijk in suiker en ongezonde vetten (zoetigheden): suiker, snoepjes, taart en drankjes zoals gezoete fruitsap en frisdrank zouden in kleine hoeveelheden geconsumeerd moeten worden of (liefst) helemaal niet – deze voeding is calorierijk en draagt bij aan een hoger gewicht.

Aanvullend, sport regelmatig of doe aan lichaamsbeweging op gemiddelde intensiteit (ten minste drie keer per week 30 minuten per dag)

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

[1]. Pertyński T, Stachowiak G. Menopause — facts and controversies. Endokrynologia Polska/Polish Journal of Endocrinology Tom/Volume 57; Numer/Number 5/2006
[2]. Marlatt, K. L., Beyl, R. A., & Redman, L. M. (2018). A qualitative assessment of health behaviors and experiences during menopause: A cross-sectional, observational study. Maturitas, 116, 36–42.
[3]. Monteleone, P., Mascagni, G., Giannini, A., Genazzani, A. R., & Simoncini, T. (2018). Symptoms of menopause — global prevalence, physiology and implications. Nature Reviews Endocrinology, 14(4), 199–215.
[4]. Kapoor, E., Collazo-Clavell, M. L., & Faubion, S. S. (2017). Weight Gain in Women at Midlife: A Concise Review of the Pathophysiology and Strategies for Management. Mayo Clinic Proceedings, 92(10), 1552–1558.
[5]. Addor, F. (2018). Beyond photoaging: additional factors involved in the process of skin aging. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, Volume 11, 437–443.
[6]. Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Serra-Majem, L. (2011). Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition, 14(12A), 2274–2284.

Meest gelezen

go to top