OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Waarom is afvallen moeilijk tijdens de overgang en hoe toch slagen?

‘Tijdens de overgang komt u waarschijnlijk meer aan om de middel, in plaats van bij de heupen en dijen’

Het vrouwenlichaam krijgt tijdens de overgang behoorlijk wat te verduren. Juist om die klap op te vangen, probeert het lijf vast te houden aan zoveel mogelijk bronnen om kracht uit te putten. Heel slim eigenlijk; wees er dankbaar voor. Toch kan met wat extra zorg, aandacht en liefde een gezond gewicht behouden worden. Lichaamsgewicht is daarbij één ding, maar het draait vooral om balans. Voedingsexpert Agnieszka Szmurlo tipt.

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens de overgang?

Met de komst van de overgang worden hormonen overhoop gegooid. De natuur bereidt zich voor, het lichaam past zich aan. Tegelijkertijd kan dit ziektes en kwaaltjes met zich meebrengen. Iets dat voorkomen kan worden, mits u weet wat er speelt en uwlevensstijl tijdig wordt aangepast. Een van die genoemde kwaaltjes is namelijk: aankomen, of ineens amper meer kunnen afvallen. Wat gebeurt er nu precies in het lijf? Allereerst verandert de verdeling van het vetweefsel. Tijdens uw vruchtbare jaren nestelden extra vetkussentjes zich graag op dijen en heupen. Nu kruipt dat vet iets naar boven. Richting buikzone, waar het zich ophoopt rondom de interne organen. Dit is ook niet goed voor uw gezondheid.

Overgang en gewicht: wat speelt er?

‘De kans opobesitas is hoger onder vrouwen na dan voor de overgang’

Hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen ervoor zorgen dat u aankomt rondom het middel (dit wordt in een minder charmante benaming wel ‘middle age spread’ genoemd) in plaats van bij de heupen en dijen. Maar het zijn echt niet hormoonveranderingen alleen die aankomen tijdens de overgang veroorzaken. Vaak wordt u zwaarder omdat u simpelweg ouder wordt, plus door levensstijl- en genetische factoren. Zo vermindert spiermassa meestal met het klimmen van de jaren, terwijl vet juist toeneemt. Het verlies van spiermassa vermindert de snelheid waarmee uw lichaam calorieën verbruikt. Ja, het metabolisme ofwel spijsvertering gaat erop achteruit. Hierdoor kan het een uitdaging worden om een gezond gewicht te behouden. Als u blijft eten zoals u altijd heeft gedaan en niet meer gaat sporten, komt u hoogstwaarschijnlijk aan. Het is dus belangrijk eens kritisch naar uw voeding te kijken tijdens de overgang. Hiernaast spelen genen een rol. Als uw ouders, of andere familieleden, gewicht meedragen rondom het middel dan is het goed mogelijk dat u hetzelfde lot beschoren is. Tegelijkertijd heeft u zelf veel invloed op aankomen of afvallen. Weet hoe te sporten, hoe te eten en drinken, goed te slapen. Het kan een wereld van verschil maken.

Wat is de beste sport of beweging voor afvallen tijdens de overgang?

‘Topmodel Cindy Crawford (53) is gezegend met goede genen, maar wijt haar sterke lijf voornamelijk aan een gezonde lifestyle’

Heel hard trainen is niet nodig, want dit kan alleen maar meer stress voor het lichaam opleveren, maar blijf wel actief met bijvoorbeeld wandelen of yoga. Volgens onderzoek zien vrouwen van uw leeftijd in de overgang gewichtsverlies, alsook het behouden van een gezond gewicht, als de voornaamste lifestyle-kwalificatie. Voeding en sporten zijn daarbij van belang om die bewogen transitiefase te verzachten [2]. Toch is het knap lastig om daadwerkelijk gewicht te verliezen tijdens de overgang. De kans op obesitas is hoger onder vrouwen na de overgang dan er voor [3]. De cijfers liegen er niet om: vrouwen komen per jaar ongeveer 0,7 kg aan tijdens midlife (vijfde en zesde decennium van het leven), los van hun bouw of etniciteit [4]. Waarom gebeurt dit bij het verouderen? Er zijn een aantal redenen voor, waaronder een lagere stofwisseling én minder lichaamsbeweging [5]. Op dat laatste heeft u natuurlijk zelf invloed. Wissel lui lezen (ook een aanrader, daar niet van) eens af met een yogavakantie. Doe meer aan wandelen. Zo doen ouderen in Japan nog tot op hun oude dag aan kilometerslang wandelen. Heuveltje op, heuveltje af. Daardoor zijn ze niet alleen het oudste volk ter wereld, maar worden ze ook heel gezond oud.

Welk dieet is het beste tijdens de overgang?

‘Kruiden, specerijen, knoflook en ui zijn goede vervangers voor een teveel aan zout, waardoor het lichaam vocht gaat vasthouden'

Een combinatie van veel groenten, fruit, vlees en vis met mate, en de juiste kruiden helpen bij de overgang. Los van het verouderingsproces zelf, hebben vrouwen in de 50 en 60 te maken met nog een paar unieke invloeden. Invloeden die mogelijk met elkaar verbonden zijn en die ervoor zorgen dat het gewicht stijgt. Ter illustratie: een dip in oestrogeen, stemmingsstoornissen en onderbroken slaap. Hoewel bestaande literatuur de theorie ondersteunt dat gewichtstoename onder vrouwen in de overgang voornamelijk voortvloeit uit het verouderingsproces en lifestyleveranderingen. Hiermee wordt ook gezegd: als een vrouw zich voorbereidt op verouderen, resulteert de overgang zelf niet zozeer in veel aankomen. Ja, topmodel Cindy Crawford (53) heeft uitzonderlijke genen. Maar dat haar lichaam nog zo sterk en soepel is, komt mede doordat ze heel gezond eet, weinig stress ervaart en veel sport. Voeding en lichaamsbeweging: deze invloeden kunnen niet zomaar worden uitgevlakt. Zie hier een aantal ‘basisregels’ wat te eten, van Szmurlo.

Wat elke dag eten voor afvallen tijdens de overgang?

Zie hieronder een overzicht van wat vooral elke dag op te scheppen. Voor een gezond eetpatroon tijdens de overgang, waardoor u een gezond gewicht behoudt. Voeding die uw darmstelsel belast wilt u natuurlijk zoveel mogelijk vermijden.

Granen

Één of twee porties per maaltijd in de vorm van meergranenbrood, meergranenpasta, rijst, etcetera.

Groenten

Twee of meer porties per maaltijd, waarvan tenminste één rauw. Denk hierbij aan een salade met komkommer, paprika, olijven.

Fruit

Één of twee porties per maaltijd, waaronder ook als dessert.

Water

Een dagelijkse inname van 1,5 – 2 liter (dit staat gelijk aan zes tot acht glazen).

Zuivelproducten

Aanwezig in kleine hoeveelheden (twee porties per dag), met een voorkeur voor magere zuivel.

Olijfolie en koolzaadolie

Dit zouden de voornaamste bronnen van lipiden (vetstoffen) moeten zijn.

Kruiden, specerijen, knoflook en ui

Dit zijn goede zoutvervangers, want zout wilt u in deze levensfase vooral inperken. Hiernaast zijn er trouwens nog tal van planten, zoals fenegriek, die helpen bij de overgang.

Wat elke week eten voor afvallen tijdens de overgang?

Het is hiernaast handig om een paar keer per week de volgende voedingsmiddelen, zoals vis en matig rood vlees, aan uw dieet toe te voegen.

Vis en schaaldieren

Twee of meer porties.

Gevogelte

Twee of meer porties

Eieren

Twee of meer porties.

Vlees

Minder dan twee porties rood vlees, liefst mager. Plus minder dan één portie bewerkt vlees. Kies uiteraard vooral voor kwaliteitsproducten.

Combinatie van peulvruchten

Meer dan twee porties peulvruchten, in combinatie met granen als gezonde bron van plantaardige proteïnen en vetten. Die dienen als uitstekend alternatief op vlees.

Aardappels

Drie of minder porties per week, liefst vers en niet gefrituurd. Aardappelen worden bij uitstek op weekbasis gegeten, omdat ze een hoge glycemische waarde bezitten. Kies ook eens voor zoete aardappelen die veel vitaminen bevatten.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top