OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Waarom is mijn huid zo gevoelig tijdens de overgang en wat kan ik hieraan doen?

Het kan nogal een rollercoaster zijn voor uw lichaam, de overgang. Van de ene op de andere dag ziet u fysieke veranderingen, bijvoorbeeld in uw huid. Terwijl andere organen wel tegen een stootje kunnen en zich snel aanpassen, is dat bij de huid toch net iets anders. Een aantal van diens ijzersterke eigenschappen – waar u jarenlang vast erg blij mee bent geweest – beginnen af te nemen. Het wordt moeilijker om met agressieve factoren van buitenaf (denk: zonnestralen) te dealen, terwijl het lichaam vanbinnen transformeert. In andere woorden, uw huid doet gegeven de omstandigheden al zijn uiterste best. Dus geef vooral niet op. Wij bij Vichy vroegen huidexpert Karolin Koniac om haar advies.

Voornaamste symptomen van de overgang in de huid en beste oplossingen

Houd tijdens de overgang rekening met het volgende:

1. Veranderingen in pH-niveaus in de huid.
2. Vermindering van epidermale lipiden, ofwel huidvetten.
3. Afname van hyaluronzuur in de huid.

Wat betekent dit allemaal? Terwijl bovenstaande zich voordoet, kunt u vaker last krijgen van irritaties, huiduitslag en een droge huid. Bestaande huidaandoeningen, zoals rosacea of eczeem, kunnen bovendien verergeren. Een oude bekende, maar belangrijk om nog eens te benadrukken: uw huid dient vooral tijdens de overgang volop hersteld, gevoed en gekalmeerd te worden. Dat is zo moeilijk niet! Vetzuren spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het flexibel houden van de huid. Onderzoek wijst uit dat een tekort aan vetzuren kan resulteren in bekende huidaandoeningen, waaronder: atopische dermatitis, acne en psoriasis.

Bescherm de huidbarrière tijdens de overgang

‘Wees niet nonchalant met uw huidverzorging tijdens de overgang, want de huid kan juist in deze periode vele malen gevoeliger zijn’

Huidlipiden, ofwel vetten, zijn essentieel bij het in standhouden van een goed functionerende huidbarrière, die afzwakt naarmate we ouder worden. Nu bestaan er cosmetische producten die rijk zijn aan deze kostbare deeltjes en die u zo op de huid kunt aanbrengen. Zo tackelt u de afname van huidvetten doelgericht.

Voed, herstel, kalmeer de huid tijdens de overgang

Voelt de huid ineens kurkdroog en minder elastisch aan? Het kan zijn dat uw huid tijdens de overgang een hogere gevoeligheid heeft ontwikkeld voor bepaalde cosmetische producten, zoals zeep en wasmiddelen die de huid irriteren, doen jeuken en voor ontsteking zorgen. Wees dus niet nonchalant met uw verzorging, kies voor gedegen huidverzorging en wees voorzichtig met een bodylotion of crème uit, zeg, de hotelkamer. Zet een toilettasje klaar, gevuld met milde, doelgerichte huidverzorgingsproducten. Vrouwen kunnen in deze periode namelijk zomaar last krijgen van paresthesie: een tintelende, prikkelende of zelfs gevoelloze huid.

Het belang van slaap voor de huid tijdens de overgang

Wist u hiernaast dat een verstoorde nachtrust tijdens de overgang vaak gelinkt is aan jeuk en opvliegers? Dit heeft zijn weerslag op de huidhydratatie- en barrière, wat weer leidt tot hypergevoeligheid. Zorg goed voor uzelf en uw huid tijdens deze levensfase. Dit helpt ook bij het slapen – cruciaal voor een stralende, gezonde huid.

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

Meest gelezen

go to top