OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wallen onder de ogen bij mannen: wat te doen?

Wallen zijn soms lastig te behandelen – dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Hebben mannen meer last van wallen onder de ogen dan vrouwen? Dat is een vraag die we in dit artikel onder de loep nemen. Maar laten we eerst eens kijken naar wat kringen in het algemeen zijn: wallen bevinden zich exclusief onder de ogen, de oogzone, de oogcontouren. Dit komt omdat de huid rondom de ogen fijner is én meer doorschijnend. In onze jongere jaren hebben we meer vet onder de huid, waardoor bijvoorbeeld blauwe adertjes onder het huidoppervlak worden gemaskeerd. Naarmate we ouder worden, verliezen we dat onderhuidse volume en wordt de bloedstroom beter zichtbaar onder het oog. De huid wordt ook losser naarmate we ouder worden en we ervaren sneller donkere cirkels. Daar komt bij dat een slechte bloedcirculatie in het onderste ooglid (veroorzaakt door allergieën of een verstopte neus) kan leiden tot verwijde aderen onder het oog die donkerder van kleur worden. In feite zijn donkere kringen (hoewel ze dus op elke leeftijd kunnen voorkomen) vooral een anti-aging probleem.

Krijgen mannen andere donkere kringen dan vrouwen?

De oorzaken van donkere kringen onder de ogen is vrijwel gelijk bij zowel mannen als vrouwen. Toch kan het uiterlijk bij mannen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

De huid van mannen

Over het algemeen is de huid van mannen ongeveer 25% dikker dan die van vrouwen met een hogere collageen- en elastinedichtheid. Daardoor vallen kringen onder de ogen meestal minder op bij mannen. Mannen hebben hiernaast minder kans op zichtbare blauwe verkleuring onder de ogen, omdat hun huid over het algemeen dikker is. Verkleuring van de huid als gevolg van een aandoening zoals melasma (zwangerschapsmasker) kan ook kringen veroorzaken. Hier hebben mannen minder last van.

Botstructuur

Mannen en vrouwen hebben een ander botstructuur. Het effect van je botstructuur op donkere kringen is tweeledig. Allereerst, mannen hebben een sterke botstructuur die de ogen strak en glad houdt waardoor kringen worden geminimaliseerd. Terwijl sommige mensen diepere botstructuren hebben die schaduwen onder de ogen prominenter kunnen maken.

Hormonen

Bij vrouwen kan oestrogeendominantie het gebied onder de ogen donkerder maken. Heb je als vrouw last van hormonale onevenwichtigheden (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap) dan is de kans groot dat er donkere kringen verschijnen. Hormonen kunnen ook bij mannen tot donkere kringen leiden. De afname van relevante hormoonspiegels bij mannen kan ervoor zorgen dat donkere kringen bij de oogcontouren zichtbaar worden. Weliswaar treedt dit proces meestal later op bij mannen dan bij vrouwen.

Allergieën

Allergieën kunnen een getekende, vermoeide blik veroorzaken met ook kringen onder de ogen. Zo zorgen allergieën ervoor dat de bloedvaten rondom de ogen verwijden. Ook hier zijn mannen enigszins in het voordeel, omdat allergieën vaker voorkomen bij vrouwen.

Typen donkere kringen

De basistypen donkere kringen die mannen kunnen ervaren. Allereerst, blauwe kringen: die zijn het resultaat van bloed dat zuurstof toevoert en zich ophoopt onder het oog. In de ochtend kunnen deze kringen er ‘blauwer’ uitzien vanwege de manier waarop bloed zich ophoopt terwijl we slapen. Donkerbruine gebieden rondom het oog kunnen het gevolg zijn van trauma veroorzaakt door hyperpigmentatie, fysieke ablatie (zoals te hard in de ogen wrijven of te agressief make-up van je gezicht halen) tot schade door de zon veroorzaakt door onbeschermde blootstelling.

Beste tips tegen donkere kringen

Er zijn een aantal tips die voor zowel mannen als vrouwen kunnen werken tegen donkere kringen bij de oogzone.

Verbeter je lifestyle

Levensstijl kan een grote rol spelen bij de oorzaak en behandeling van donkere kringen onder de ogen van mannen. Onderzoek toont aan dat roken donkere kringen verergert. Evenals onbeschermde blootstelling aan de zon, wat kan leiden tot pigmentvlekken. Bescherm je huid dus tegen UV-licht, ook op een bewolkte dag of wanneer je de hele dag binnen zit (want UV-licht gaat door glas heen). Vichy’s Idéal Soleil-lijn heeft een geschikte zonnebrandcrème voor iedereen. Het kan ook slim zijn een SPF 50+ zonnestick bij de hand te houden die je ook op de oogcontouren kunt gebruiken. Let verder op je voeding: cafeïne en alcohol zijn belangrijke oorzaken voor uitdroging van de huid alsook wallen en zwellingen rond de ogen. Het vasthouden van water als gevolg van de consumptie van zoute voedingsmiddelen kan een rol kan spelen bij donkere kringen maar zeker ook wallen onder de ogen.

Slaap voldoende

Voldoende slaap is cruciaal voor een gezonde huid. Het gebied rondom de ogen laat meteen zien wanneer je niet genoeg slaap hebt gehad. Bij slaapgebrek is de bloedsomloop van je lichaam aangetast. Vervolgens krijg je stilstaand bloed in de bloedvaten onder de ogen omdat het bloed niet goed is afgevoerd. Bij een slaaptekort worden bovendien de herstelprocessen van onze huid vertraagd. Dit betekent dat er minder collageen wordt aangemaakt en er daarmee minder 'opvulling' voorhanden is om de bloedvaten onder de huid te verbergen. Ook stress kan donkere kringen onder de ogen verergeren.

De beste crèmes tegen wallen voor mannen

Plaatselijk aangebrachte producten zullen wallenhelaas nooit helemaal doen verdwijnen. Maar er zijn wel een aantal ingrediënten die doeltreffend zijn tegen donkere kringen. Allereerst vitamine C, omdat het kan helpen bij het herstel van de haarvaten. Vitamine C is namelijk een vasoconstrictor en het kan helpen bij ‘lekkende bloedvaten’ die bijdragen aan de ophoping van bloed onder de ogen. Bovendien wordt vitamine C veel ingezet om hyperpigmentatie tegen te gaan. Het kan dus een ideaal bestanddeel zijn tegen verkleuringen onder de ogen. Het heeft een verhelderend effect. Verder kan een ingrediënt zoals cafeïne donkere of blauwe kringen helpen maskeren. Ook oogcrèmes met panthenol en glycerine helpen de huid kalmeren en vocht vast te houden. De Aqualia Thermal oogbalsem van Vichy is een oogcrème die wallen bij mannen tegengaat en zorgt voor een frisse blik. Voor een meer klinische benadering kunnen gerichte middelen zoals kojiczuur, hydrochinon en zoethoutextract verkleuringen onder de ogen helpen behandelen. Nog een tip: breng oogproducten met cirkelvormige bewegingen aan om een​​stagnerende bloedstroom te stimuleren die kan bijdragen aan kringen onder de ogen.

go to top