OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

SKINCONSULTAI

Persoonlijk advies in slechts 2 minuten op basis van 15 jaar huidonderzoek, gedreven door kunstmatige intelligentie: tot 97% overeenkomst met het advies van dermatologen.

Start nu!
Skinconsult

Menopauze: op welke leeftijd begint ‘de verandering’

De menopauze begint meestal tussen het 45e en 55e levensjaar, maar dat kan voor elke vrouw anders zijn, dus op deze regel is een uitzondering. De gemiddelde leeftijd voor de menopauze ligt rond de 51 jaar. Maar het gebeurt natuurlijk niet ineens. De menopauze is een geleidelijke hormonale verandering die meestal begint met de perimenopauze. De waarheid? De meesten van ons zijn er niet klaar voor als de overgang zijn intrede doet. Meestal begint de overgang met een aantal lichamelijke klachten die moeilijk te accepteren zijn. Hoe beter wij voorbereid zijn, hoe gemakkelijker de overgang verloopt voor ons.

Dus, wat gebeurt er met ons lichaam?

De eerste fase is de perimenopauze. Die kan ongeveer een jaar duren, terwijl het hele proces wel vijf jaar kan duren. Aan het eind van deze periode zal je lichaam totaal anders functioneren. Zodra je veertig wordt, neemt het aantal follikels in je eierstokken af. In eerste instantie reageert je lichaam door deze follikels extra hard te laten werken, wat resulteert in de aanmaak van overschot aan oestrogeen. Daarna draait het om en neemt de aanmaak van oestrogeen drastisch af. Aan het einde van dit proces stop je met menstrueren.

Pre-menopauze: de eerste tekenen van de overgang

Ons lichaam “werkt” op hormonen, en door aanzienlijke vermindering ervan stopt de overgang niet alleen, ook de kans om natuurlijk zwanger te worden is voorbij. Het betekent ook dat andere tijdelijke, maar ook langdurige, symptomen optreden. Deze symptomen zijn ook voor elke vrouw verschillend. Rond je 40e begin je de eerste symptomen van de overgang te merken, waaronder een onregelmatige overgang, gevoelige borsten, zware benen, het vasthouden van vocht en je kan sneller humeurig worden. Er zijn veel verschillende symptomen, die allemaal erg onhandig kunnen zijn. Het is echter niet alleen maar ellende. Vrouwen die een anticonceptiepil gebruiken hebben een kans dat ze van deze fase niets merken.

Veranderen de symptomen van de menopauze mijn leven?

Gelukkig is voor elk symptoom wel een geschikte oplossing. Of je nu te maken hebt met opvliegers (raadpleeg je huisarts) of dat jij je moet aanpassen aan een gezondere levensstijl (het is tijd om te stoppen met roken). Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om gebalanceerd t e leven. Een gezond dieet, vitamine en voldoende nachtrust zijn allemaal belangrijke ingrediënten voor een levensstijl waarbij jij je weer geweldig voelt.

De verandering

De term “menopauze” is bedacht door de Franse arts Charles de Gardanne maar sindsdien wordt het ook wel op een wat vriendelijkere manier benadert door het ‘de verandering’ te noemen. Dit klinkt nog niet erg leuk en het is niet uitnodigend om er over te praten. Bij Vichy geloven we dat de overgang een nieuwe stap is in je leven waar jij je absoluut niet voor hoeft te schamen.

Hoe weet jij of je in de overgang bent

Als de verwarrende fase van perimenopauze eindelijk is afgelopen, dan ben je toe aan het volgende hoofdstuk. Na een jaar zonder menstruatie, daalt de menopauze in en begint de post-menopauze. Geleidelijk, nemen bepaalde symptomen af zoals stemmingswisselingen en opvliegers. Andere symptomen zoals osteoporose, minder zin in seks en veranderingen je figuur blijven vaak wel aanwezig. Er zijn geen magische oplossingen om alles op te lossen en elk symptoom weg te nemen. Gelukkig heeft niet elke vrouw last van alle symptomen. En, al kunnen wij het niet vermijden, begrijpen wat er gebeurt is een eerste stap om deze nieuwe fase in ons leven te accepteren.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

  • Concentraat tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol Substitutief Complex
  • Lip en oogcrème tegen huidveroudering - Vichy Neovadiol
  • Meest gelezen

    go to top