OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wanneer zonnebrandcrème smeren?

Bij zonnebrandcrème denken veel mensen aan zonvakanties, maar het is juist belangrijk elke dag met een goede breedspectrum SPF te smeren. De meeste zonmomenten zijn namelijk helemaal niet vakantie-gerelateerd, maar maak je juist dagelijks mee. Zelfs vaak onbewust zodra je naar buiten loopt of achter een raam aan het werk bent. Denk hierbij ook aan die keren dat je gaat wandelen, fietsen, even in de tuin zitten of buitenspelen met de kinderen. UV-straling is schadelijk voor de huid, dat zal elke dermatoloog beamen. En het is niet zo dat UV zoveel zwakker is tijdens de warmere maanden. Tot 80% van de UV-straling van de zon kan door de wolken doordringen.1Vitamine D is belangrijk voor je gezondheid (goed voor je humeur en ook je botten) en vitamine D-afgevende ultraviolette stralen zijn er in overvloed. Te veel blootstelling aan de zon vergroot weliswaar het risico op huidkanker en veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème elke dag en ook op bewolkte dagen te dragen. Hierbij tips om jezelf dagelijks goed te beschermen.

Wanneer moet je met zonnebrand smeren?

Zoals gezegd, elke dag. Zelfs als je niet van plan bent om naar buiten te gaan. Sommige UV-stralen kunnen ook door ramen dringen en je huid raken. Bekende ramen in huis, op kantoor of in de auto blokkeren de meeste UVB-stralen, maar dat geldt niet voor een kleiner deel van de UVA-stralen. Dus zelfs als je niet het gevoel hebt dat je verbrandt, kan je huid toch wat schade oplopen. Getinte ramen helpen meer UVA-stralen te blokkeren, maar dit hangt af van het type.

Hoe vaak zonnebrand smeren?

Het wordt aanbevolen om een zonnebrand met liefst minimaal SPF30 een kwartiertje voor blootstelling aan de zon aan te brengen. Het liefst smeer of spray je ook elke twee uur bij, vooral als je veel buiten bent, na zwemmen of zweten. Als je binnenshuis werkt en niet vlak bij het raam zit, heb je wellicht geen tweede smeerbeurt nodig. Breng wel weer SPF aan zodra je naar buiten gaat voor bijvoorbeeld een boodschap. Houd idealiter een pocketsize zonnebrand bij de hand. Zelfs een korte lunchwandeling kan je huid aantasten. Geen enkele zonnebrandcrème beschermt bovendien voor de volle 100%. Draag daarom hoeden met een brede rand, een zonnebril met UV-glazen of andere beschermende kleding. Draag zonnebrandcrème op elk blootgesteld lichaamsdeel, ongeacht het weer of het klimaat. Zelfs als je ’s ochtends alleen even naar de trein loopt. Incidentele blootstelling loopt namelijk snel op. Zonder dagelijkse zonnebescherming op je gezicht, hals en handen loop je nog steeds kans op vroegtijdig huidveroudering door (onbedoelde) blootstelling aan de zon.

Welke SPF-producten dagelijks gebruiken?

Je beste dagelijkse verdediging tegen zonnestralen is meerdere producten (zoals vochtinbrengende crème en foundation) met SPF. Pas deze toe in meerdere stappen van je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Zodra je klaar bent met het reinigen van je gezicht, gebruik dan een SPF-rijke moisturizer. Een extra beschermlaagje, meer hydratatie en fijne basis voor je make-up. Onthoud dat deze stap een aanvulling is op het aanbrengen van een volledige zonnebrandcrème. Veel make-up- en huidverzorgingsproducten met extra SPF-bescherming bevatten een lage SPF die niet sterk genoeg is om op zichzelf te beschermen. Zie ze dus niet als afdoende in het dagelijks beschermen van je huid tegen UVA- en UVB-straling, maar als een welkome bonus.

Waar dagelijks zonnebrandcrème te smeren?

Veel mensen zijn eraan gewend SPF op hun gezicht en armen aan te brengen als het buiten warm is –en daar blijft het wel bij. Met een bewolkte lucht is het gemakkelijk om aan te nemen dat de zon niet schadelijk is, maar dit klopt simpelweg niet. Vergeet tijdens de koudere maanden ook niet de impact van sneeuw, die 80% van de zonnestralen kan reflecteren. Het is daarom ook aan te raden om zonnebrand in de winter te dragen. Tenzij je naar het strand gaat, hoef je SPF natuurlijk niet van top tot teen aan te brengen. Concentreer je op alle delen van de blootgestelde huid, inclusief je oren, handen, armen, lippen en nek. Je lippen zijn ook zeker een aandachtspunt als het op SPF aankomt. Nu zijn je lippen namelijk een van de eerste plekken die tekenen van veroudering vertonen, en een verhoogde blootstelling aan de zon vergroot de vorming van lijntjes en rimpels. Als de lippen schilferen, zweertjes of verkleurde plekken vertonen dan kan dit komen door de zon. Verzorg ze ook goed met een breedspectrum-SPF speciaal voor de lippen om toekomstige schade te voorkomen.

Welke soort zonnebrandcrème dagelijks te gebruiken?

Sommige mensen geven de voorkeur aan verschillende zonnebrandmiddelen voor hun gezicht en lichaam. Kies wat het beste werkt voor jou. Vichy biedt zonnebrandcrèmes- en sprays met diverse texturen, van matterend(bijvoorbeeld de Capital Soleil Matterende 3-in-1 SPF50+ zonnebrand) tot intensief hydraterend, zoals de Capital Soleil Hydraterende zonnespray SPF 30. Zonnebrandcrèmes voor het gezicht absorberen doorgaans sneller en voelen lichter aan dan andere formules. Voor een gevoelige huid kun je het beste een zonnebrandcrème op basis van mineralen gebruiken die minder snel irritatie veroorzaakt. Wie vatbaar is voor acne kiest het liefst een niet-comedogene formule voor de delen van je lichaam waar snel puistjes verschijnen. Met een donkere huidskleur zijn er keuzes te over voor sterke SPF-formules die niet wit uitslaan of niet goed blenden met je huid. Vichy’s onzichtbare hydraterende mist met SPF 50 kun je gedurende de dag ook gerust over een laagje make-up sprayen. Het laat een droge finish achter.

Hoeveel zonnebrand smeren op je gezicht?

De meeste mensen gebruiken te weinig zonnebrandcrème. De algemene richtlijnen voor op je gezicht zijn minimaal de inhoud van een borrelglas ofwel een hazelnootje zonnebrandcrème. Als je een spray gebruikt, breng deze SPF dan aan tot er een gelijkmatige glans op de huid ontstaat en wrijf het zachtjes in. Voor het gezicht breng je SPF vanuit het midden van het gezicht aan en werk je vervolgens naar buiten in de haarlijn toe. Zo mis je geen plekjes. Vaak gemiste plekken zijn de haarlijn, de nek en oren. Let hier vooral op.

Bronnen:
(1) www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/prevent/how

go to top