OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Acne: de oorzaken en onze tips om het te voorkomen of behandelen

Als tiener keek je misschien uit naar je volwassen jaren: een eigen huis, volop vrijheid en een gladde, zuivere huid. Tot je als volwassene van de ene op de andere dag roodheid, pukkeltjes, mee-eters en noem maar op krijgt. Zo vreemd is dat niet. Acne komt juist ook voor bij volwassenen, en dan met name bij vrouwen. Zelfs als je er daarvoor nooit en te nimmer last van had. Vrouwen krijgen bovendien nogal wat hormonale veranderingen te verduren in hun leven: tijdens het menstrueren, een zwangerschap, de overgang. Met dit artikel achterhaal je waar jouw uitbraak van acné en andere onzuiverheden vandaan komen. Ontdek wat acne nu precies is en waarom het op latere leeftijd net zo hardnekkig kan zijn als in de puberteit.

Wat is acne?

Acne is een huidconditie waarbij haarfollikels verstopt raken met talg en dode huidcellen. Dit veroorzaakt vaak puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden. Het doet zich met name voor op het gezicht, voorhoofd, borst, bovenkant van de rug en schouders. Acne komt inderdaad meestal voor onder tieners, maar werkelijk elke leeftijdsgroep kan ermee te maken krijgen. In de basis wordt volwassen acne veroorzaakt door vrijwel dezelfde zaken als tiener-acne: overmatige talg en bacteriën. Hierbij kunnen veranderingen in hormonen, waaronder die tijdens zwangerschap en menstruatie, het probleem verergeren.Hormonale acneheeft specifieke kenmerken en oorzaken, waar je vast rekening mee wil houden. Vrouwen die roken schijnen vaker met acne te maken te hebben.

Welke types zijn er?

Acné is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende aandoeningen, namelijk de volgende.

Acné vulgaris

De meest voorkomende vorm van acné die jeugdpuistjes veroorzaakt waar met name pubers mee te maken krijgen.

Acné conglobata

Een vorm van acné die meer bij mannen voorkomt en zich bevindt op de rug, schouders of in de hals. De ontstekingen zijn heftiger dan bij acné vulgaris én ze kunnen lelijke littekens veroorzaken. Littekens kunnen behandeld worden, maar liever voorkom je ze.

Acné excoriee

Deze vorm van acné staat ook wel bekend als krab-acné. Het ontstaat wanneer je veel aan puistjes en mee-eters krabt. Met andere woorden: niet doen!

Acné tarda

Deze aandoening lijkt veel op acné vulgaris, maar het komt juist voor op latere leeftijd.

Acne door omgevingsfactoren

Tot slot bestaan er ook vormen van acné die kunnen ontstaan door het gebruik van cosmetica of door warmte, stress of wrijving van de huid (acné mechanica).

Hoe ontstaat acne?

Acne kan om diverse redenen ontstaan, bijvoorbeeld door hormoonschommelingen, persoonlijke verzorging of de omgeving. Soms kan acne ook ontstaan onder invloed vanvoeding. Heeft de huid dagelijks te maken met verstorende factoren (zoals luchtvervuiling) dan produceert het extra talg om zichzelf te beschermen. Als dit in grote hoeveelheden voorkomt dan kunnen de poriën door het talg uiteraard verstopt raken. Met als gevolg dat de glans van de huid dof wordt en onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes tevoorschijn komen. Acné ontstaat ook door de combinatie van zon en zonnebrandcrème: als de huid wordt blootgesteld aan UV-stralen en warmte wordt er meer talg geproduceerd. De huid herinnert zich dondersgoed dat deze in de zon is geweest en daar worden sporen van nagelaten: vlekken en andere onzuiverheden. Zie hieronder alle factoren die acne kunnen veroorzaken uitgebreid toegelicht.

Acne door stress

Vaak komt een lelijke puist ineens opzetten als deze niet uitkomt, bijvoorbeeld vlak voor een functioneringsgesprek. Net op ons gezicht waar het alle aandacht trekt.Stress heeft niet alleen impact op ons humeur, maar ook op onze huid. Bovendien kan stress onze nachtrust verstoren, wat zijn weerslag heeft op ons immuunsysteem en hormonen. Ons eigen zenuwstelsel speelt hierbij een rol. Zo kan stress ervoor zorgen dat neuropeptiden zoals substantie P worden vrijgegeven, wat de talgproductie stimuleert. Dit leidt tot een vette huid die vervolgens sneller acné ontwikkelt. Door stress wordt ook het hormoon cortisol aangemaakt. Cortisol is eigenlijk een handig stofje om stress te reguleren. Maar het kan ook voor ontstekingen zorgen in de poriën, leidend tot roodheid en puistjes. De impact van stress op je huid is dus groot. Probeer stress te verminderen.

Acne door luchtvervuiling

Elke dag heeft onze huid te maken met talloze externe factoren die de huidkwaliteit beïnvloeden, zoalsvervuiling, uv-stralen, bacteriën. Onze hersenen en huid draaien overuren om je te beschermen tegen deze externe agressies. Toch kan het moeilijk zijn om de huid voldoende tot rust te brengen. Zeker als je ook nog eens slecht slaapt. Tijdens de nachtelijke uren doet de huid namelijk zijn broodnodige reparatiewerk.

Acné door menstruatie en hormonale veranderingen

Helaas zijn stemmingswisselingen en een doffe huid niet alleen toebedeeld aan onze tienerjaren. Acné bij vrouwen boven de 25 jaar wordt meestal in verband gebracht met demenstruatiecyclus. Zo heeft onderzoek aangetoond dat 78% van de vrouwen last heeft van acné tijdens de menstruatieperiode. De overgang zorgt hiernaast niet alleen voor opvliegers, maar ook voor het tijdelijk terugkeren van huidproblemen uit onze tienerjaren. Sommige vrouwen op dieet kunnen last krijgen van een rode huid met puistjes en mee-eters. Pas dus op met heftige dieetkuren, zoals een koolhydraatvrij dieet.

3 tips tegen acne

Nu je weet wat acne veroorzaakt, kun je je hier uiteraard ook tegen wapenen. De beste middelen tegen acne zetten we hieronder op een rij.

Bescherm je huid tegen dagelijkse agressies

Thuis en op kantoor hebben we te maken met isolatie, sprays en soms zelfs rook van de open haard. De kleine deeltjes die hieruit voorkomen dringen onherroepelijk door in de opperhuid waar ze ontstekingen, uitdroging en een verlies aan elasticiteit (collageen en lipiden ofwel vetzuren) kunnen veroorzaken. Is het je al opgevallen dat je huid meer pukkels en uitslag vertoont als jij je gestrest voelt? Je zou zomaar last kunnen hebben van hitte-gerelateerde stress. Angst of stress kan ervoor zorgen dat onze lichaamstemperatuur stijgt, met symptomen waaronder klamme handen,zweet en dus ook uitslag tot gevolg. Eerste tip: vermijd heet water. Simpelweg door bijvoorbeeld minder warm of korter te douchen.

Bescherm je huid tegen vervuiling

De invloed van vervuiling beperken? Dan is het zaak om voor een eenvoudige, regelmatige huidverzorgingsroutine te kiezen. Houd de huid schoon en voorkom dat het vuil zich ophoopt. Zo bescherm je de huid tegen externe factoren. Begin met eencleanser om vuil en make-up te verwijderen. Daarna is het tijd voor hydrateren en de huid beschermen: Normaderm’s verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden kan de huidbarrière helpen versterken en de hydratatie verbeteren voor een matte, egale huid.

Behandel acne met de juiste verzorging en medicijnen

Milde vormen van acné, zoals acné vulgaris, zijn goed te behandelen met verzorgingsproducten die geschikt zijn voor het vette huidtype. Deze kunnen de kwaliteit van de huid dermate verbeteren. Hiernaast is het mogelijk om acné te behandelen met medicijnen. Benzoylperoxide is een middel dat veelvuldig gebruikt wordt tegen puistjes en het is zonder recept te verkrijgen bij de drogist. Let wel: niet altijd geschikt voor zwangere vrouwen! Hevigere vormen van acne worden wel behandeld met bijvoorbeeld roaccutane, maar de bijwerkingen kunnen heftig zijn. Heb je veel last van acné of zit je niet lekker in je vel door deze huidaandoening? Maak vooral een afspraak bij je huisarts of dermatoloog voor een gepersonaliseerde aanpak. Een acnéhuid is erg gevoelig; te agressieve producten kunnen juist averechts werken. DeNormaderm-producten zijn ook geschikt voor een gevoelige huid. Zo behandel je een huid met neiging tot acné (puistjes, mee-eters, verwijde poriën, roodheid, een glimmende huid en onregelmatige teint) met zachte hand.

Tips om acne te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, ook in het geval van acne. Twee op de drie vrouwen, voornamelijk stadsbewoners tussen de 30 en 45 jaar, lijden aan acné. Onze huid produceert talg voor een natuurlijke vorm van gezichtsbescherming. Hiernaast wordt het dagelijks onderworpen aan omstandigheden die het ecosysteem van de huid niet ten goede komen. Denk: stress,vervuiling, anticonceptie, irriterende scrubs, te rijke crèmes, etc. Na je tienerjaren verwacht je misschien dat je puistjes voltooid verleden tijd zijn en je teint vele malen egaler zal zijn, maar dat hoeft dus niet altijd het geval te zijn. Zo kun je acne zoveel mogelijk voorkomen:
 
- Reinig je huid dagelijks goed
- Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden  
- Blijf met je handen van je gezicht af
- Knijp je puistjes niet uit
- Eet gezond

Een mooie huid met Vichy

Vichy heeft speciaal voor een acne-gevoelige huid en puistjes een lijn ontwikkeld die een onrustige huid zoveel mogelijk kalmeert en ontstekingen helpt tegengaan. Kies het juiste product voor jouw huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij jedichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

go to top