NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

OK

OKCancel

Thank you

Close

Wat is acne en hoe ontstaat het?

 • favoriet

Acne oftewel acne vulgaris is de medische term voor (jeugd)puistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Leer meer hierover in de tekst hieronder!

Hoe ontstaat het?

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel, waarbij meerdere factoren een rol spelen. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren (poriën) worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling. 

Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier. In de verstopte talgklieren bevinden zich ook bacteriën die door de follikel meer zullen irriteren. De verstopte follikel zet steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes. 

Acne kan ontstaan door uitwendige factoren zoals gebruik van bepaalde cosmetica of geneesmiddelen. Daarnaast spelen genetische factoren, hormonale factoren (menstruatie, zwangerschap) en psychologische stress een rol binnen het ontstaan en verergering van het acne.

Fabels

Acne heeft niets te maken met eten van “verkeerd” voedsel, (varkensvlees, chocola etc.) of een voedsel allergie. Ook een vitaminetekort, slechte hygiëne, infecties en overmatig zweten speelt geen rol bij acne.

Hoe uit acne zich?

De diagnose acne wordt gesteld als we mee-eters, rode pukkels (papels) en puistjes (pustels) zien. Als het een hevige ontsteking is, ontstaan onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • 11286Detox nachtcrème4.313NORMADERMFACE CARENachtcrèmeHydratatie voor het gezicht
  Nacht detox - verzorging tegen onzuiverheden - Vichy Normaderm
 • 7742Hyaluspot4.49NORMADERMFACE CARELokale gezichtsverzorgingAanvullende verzorging
  Hyaluspot - tegen puistjes - Vichy Normaderm

  NORMADERM

  Hyaluspot

  Lokale gezichtsverzorging

 • 1407Reinigingsgel4.918NORMADERMFACE CAREGezichtsreinigingZuiverende verzorging
  Reinigingsgel - Tegen puistjes - Vichy Normaderm
 • 15343-in-1 Reiniger52NORMADERMFACE CAREGezichtsreinigingZuiverende verzorging
  Reiniging van de huid - verzorging tegen onzuiverheden voor een gezondere huid - Vichy Normaderm
 • Meest gelezen

  go to top