OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat kun je doen tegen rimpels in je bovenlip en rondom de mond?

Rimpels bij de bovenlip, rondom de mond: het zijn lijntjes die ontstaan naarmate we ouder worden. Een handeling zoals roken versterkt de kans op specifiek mondrimpels wegens het met de lippen trekken aan een sigaret. Zelfs de beste anti rimpel crème is hier niet tegen opgewassen. Rimpels in de bovenlip kun je laten verwijderen met bijvoorbeeld fillers, maar het kan ook op een natuurlijke manier. Voor diepe rimpels bestaan er verschillende manieren om deze tegen te gaan. De fijne lijntjes op de bovenlip kun je eventueel ook camoufleren. Begin dan met een goede lippenbalsem om de huid zacht en soepel te houden. Verder telt: minder is meer en voorbereiding is belangrijk. Te veel camouflage op liprimpels zullen ze alleen maar zichtbaarder maken, dus breng het camouflerende product met lichte hand aan. Gebruik een lichtreflecterende conncealer om nasolabiale vouwen (rimpels die van de hoekjes van de neus tot aan de zijkanten van de lippen lopen) te camoufleren. Naarmate je gezicht door huidveroudering volume verliest, verdiepen rimpels bij de lippen en creëren schaduw. Dus breng licht aan op de schaduw met een concealer. Dat is alvast een snelle tip. Maar in dit artikel gaan we dieper in op hoe je rimpels in zijn geheel kunt verzachten en verminderen.

De oorzaken van rimpels in je bovenlip

Rimpels in de bovenlip zijn het resultaat van een lagere collageenproductie, waardoor lippen dunner en meer gerimpeld worden. Het kan het eerste teken zijn van huidveroudering, maar het kan ook ontstaan door genen, stress en slechte gewoonten. Zelfs als je nog nooit in je leven hebt gerookt, kun je fijne lijntjes rond de mond krijgen door aan een rietje te nippen, een deuntje te fluiten of je lippen te tuiten. De lippen vaak samenknijpen kan de kans op rimpels in de bovenlip vergroten. Kleine lijntjes worden veroorzaakt door veroudering en UV-schade door de zon. Diepere rimpels worden veroorzaakt door overactiviteit van de spieren.

De beste manieren om rimpels te verminderen

Voor het verwijderen (rimpels verdwijnen nooit uit zichzelf) of in ieder geval verminderen van rimpels bij de lippen kan een anti-rimpel crème helpen.  Nachtcrèmes van goede kwaliteit kunnen hydratatie bevorderen die de huid dikker maakt en rimpels effectief verminderen. Topische vitamine C-serums kunnen ook effectief zijn bij rimpels rondom de mond, aangezien vitamine C onder meer de productie van collageen stimuleert. Overweeg de anti rimpel crème aandachtig in te masseren. Het masseren van ons gezicht bevordert zuurstof en de doorbloeding van onze huid. Rimpels masseren zal de aanmaak van collageen helpen verhogen, wat de vorming van rimpels voorkomt. Noem het een soort ‘oefening’ voor de huid. Het schijnt dat koud water goed kan zijn tegen rimpels, al is dit niet bewezen. Het koude water stimuleert de bloedcirculatie waardoor de huid er in zijn geheel frisser uit zal zien. Verder zijn er meer ingrijpende behandelingen  die rimpels verminderen bij een gekwalificeerd huidspecialist. Naarmate we ouder worden, veranderen de verhoudingen van de huid van onze lippen en worden de lippen vanzelf dunner. Fillers kunnen helpen dit gebied meer structuur te geven. Andere opties die rimpels helpen verminderen rondom de mond: microneedling, een chemische peeling, dermabrasie of lasers.

Welke ingrediënten bevorderen een strakkere huid in het gezicht?

Wat helpt echt tegen rimpels: bepaalde ingrediënten die de huid goed gehydrateerd houden waardoor deze er voller uitziet en lijntjes ingevuld lijken.Daarom zijn hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine doeltreffend tegen rimpels. De effecten zijn echter niet permanent en kunnen zelfs gedurende de dag afnemen, dus je zult een crème met bijvoorbeeld hyaluronzuur regelmatig opnieuw moeten aanbrengen om de effecten te blijven zien. Hieronder een overzicht van alle ingrediënten die kunnen helpen tegen rimpels.

Retinol: vitamin A tegen rimpels

Retinoïden (inclusief retinol) zorgen ervoor dat jouw huid het normale celvernieuwingsproces versnelt. Dit helpt bij het aanpakken van problemen zoals fijne lijntjes, rimpels, pigmentvlekken en een acne-gevoelige huid. Verschillende onderzoeken wijzen ook uit dat vitamine A collageen kan helpen verhogen, waardoor tekenen van veroudering worden verminderd.

Niacinamide

Dit aan populariteit winnende ingrediënt in huidverzorging is een vorm van vitamine B3. Doeltreffend gebleken in het bestrijden van schade door vrije radicalen, het oplichten van pigmentvlekken en het helpen beheersen van acne uitbraken. Ook geschikt voor een zeer gevoelige huid. Niacinamide zit onder meer in Vichy’s vernieuwende UV-Age met SPF tegen zichtbare huidveroudering.

Salicylzuur

Dit bèta-hydroxyzuur (BHA) heeft een aantal exfoliërende eigenschappen. Hierdoor kan het helpen tegen zichtbare tekenen van huidveroudering. Er zijn ook aanwijzingen dat deze BHA de productie van collageen kan stimuleren. Dit is gunstig, want in een stevige, volle huid zijn rimpels minder zichtbaar.

Glycolzuur

Glycolzuur is vooral nuttig voor het verminderen van tekenen van veroudering, zoals hyperpigmentatie, fijne lijntjes en rimpels. Al verschillen de effecten afhankelijk van welke concentratie glycolzuur een product bevat. Mildere vrij verkrijgbare producten, zoals toners, bevatten meestal circa 5% tot 7% glycolzuur. Deze kunnen een paar keer per week worden gebruikt. Glycolzuur vind je bijvoorbeeld in Vichy’s Liftactiv Glyco-C ampullen, met ook vitamine C.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een van de meest voorkomende bevochtigende ingrediënten die tegenwoordig in anti-aging huidverzorging wordt toegepast. Dit betekent dat het ertoe in staat is watermoleculen in de huid te trekken. Het is ook een stof die van nature in de huid wordt aangetroffen, waardoor het onwaarschijnlijk is dat het irritatie of allergische reacties veroorzaakt. Hiernaast bevat een plant zoals aloë vera moleculen die sterolen worden genoemd. Deze sterolen bevorderen de productie van collageen en hyaluronzuur, waardoor de huid vocht vasthoudt. Allemaal goede ingrediënten tegen rimpels rondom de mond. Hyaluronzuur zit bijvoorbeeld in Vichy’s doeltreffende HA Epidermic Filler.

Ceramiden

Je huidbarrière (het buitenste deel van de huid dat bekend staat als het stratum corneum) bestaat uit een paar belangrijke verbindingen, waaronder huidcellen en verschillende soorten lipiden die hen omringen. Wanneer deze barrière intact is, beschermt deze jouw huid tegen beschadiging en vochtverlies. Functioneert die barrière niet goed dan kan hydratatie naar buiten sijpelen, waardoor een droge en minder dikke huid ontstaat. Een droge huid kan fijne lijntjes en rimpels verergeren. Bij dit soort problemen kan een product met ceramiden een goede optie zijn om de hydratatie beter te verzegelen.

Wat je zélf kunt doen om rimpels in je bovenlip te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. De lippen en de omringende huid zijn kwetsbaar, dus is het slim om vroegtijdig met anti rimpel crème te smeren om rimpels te voorkomen. Denk ook aan serums met groeifactoren die helpen de collageen- en elastinesynthese aan te pakken om fijne lijntjes glad te strijken en rimpels helpen te voorkomen. Smeer verder dagelijks zonnebrandcrème, zoals UV-Age. Veel rimpels rondom de mond worden voornamelijk veroorzaakt door veranderingen in de huid, zoals de afbraak van collageen en elastisch weefsel. Hiervan is bekend dat ze verschijnen onder invloed van chronische blootstelling aan de zon. Zorg ervoor dat je een zonnebrandcrème gebruikt met minimaal SPF 30 én niet alleen UVB- maar ook UVA-bescherming. UVA-straling zorgt namelijk uiteindelijk voor huidveroudering. Voeg daarnaast een lippenbalsem met SPF toe om de bescherming van je gehele gezicht te optimaliseren.

go to top