OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat zijn de meest voorkomende symptomen waaraan ik kan aflezen dat mijn huid verandert tijdens de overgang?

Niets zo persoonlijk als de overgang, dus waar de ene vrouw last krijgt van slaaptekort ziet de ander deze transitiefase terug in de huid. De huid, uw grootste orgaan, die tekenen van veroudering en algehele gezondheid vaak direct reflecteert. Hoe weet u nu precies of uw huid het inderdaad te verduren heeft door de overgang, deze onbekende nieuwe fase in uw leven? Dit kan blijken uit droogte, maar ook een slappere en zelfs meer gevoelige huid. Niet al te comfortabel, deze situatie, maar kennis is (werkelijk) macht. Vichy’s huidexpert Karolin Koniac legt u graag uit wat er precies verandert in uw lichaam – vervolgens zicht- en voelbaar in de huid. Wij staan klaar om te helpen.

Verschillende symptomen van de overgang in de huid

De overgang, het is een complex proces. Zo brengt het een aantal opvallende veranderingen teweeg in uw lichaam, huid en haar. Heeft u een minder frisse oogopslag in de ochtend? Altijd een volle bos haar gehad die nu begint uit te dunnen? Het kan even schrikken zijn. Maar hoe fijn als u hier goed op voorbereid bent, want goed beslagen ten ijs komen is in deze echt het halve werk. Allereerst neemt in aanloop naar de overgang (ook wel perimenopauze genoemd) het functioneren van de eierstokken af waardoor een disbalans in hormonen ontstaat. Dit heeft zo zijn uitwerking op de biologische processen in de huid. Worden cellen in uw jongere jaren razendsnel ververst, nu verloopt dit toch iets trager. Algehele regeneratie, hydratatie en collageen in de huidstructuur nemen ook af. Huidkwaliteit holt er hierdoor op achteruit. Frustrerend, maar niet onmogelijk om recht te zetten. Lees mee.

‘Tijdens de overgang krijgt u ineens de effecten te zien van overmatig zonnebaden in het verleden, zonder of met te weinig SPF’

Afhankelijk van in welk stadium van de overgang u zich bevindt, zijn de huidsymptomen verschillend. Al is er één constante: dehydratatie.

Eerste symptomen hebben doorgaans te maken met veranderende hormoonniveaus, waaronder:

1. Droogte: de huid voelt ruw, trekkerig en soms zelfs jeukend aan, met een doffe uitstraling.
2. Verdunning: er zijn meer zichtbare rimpeltjes, met name rondom de ogen en mond. Wondjes helen ook langzamer.
3. Gevoeligheid: de huid is sneller geïrriteerd, rood, soms met een brandende sensatie. Wees voorzichtig met uw huidverzorging.
4. Acne: bestaande huidproblemen kunnen verergeren of zich uit het niets ontwikkelen, wegens een lager niveau aan vrouwelijke hormonen.
5. Zonschade: waaronder ouderdomsvlekjes. U zult nu ineens de effecten te zien krijgen van overmatig zonnebaden in het verleden, zonder of met een te lage SPF.
6. Slappere huid: naarmate collageenaanmaak daalt, begint de huid ook zijn stevigheid te verliezen.
7. Blauwe plekken: hier krijgt u sneller last van wegens huidverdunning – door verlies van collageen, glycosaminoglycanen (GAGs) en vocht.
8. Gezichtshaar: het opduiken van meer haartjes op het gezicht en daarentegen minder op de schedel. Denk aan ongewenste haartjes boven de lip, langs de kaaklijn en kin. Terwijl het haar op de hoofdhuid dunner wordt, soms met frontale regressie van de haarlijn.

Ja, de overgang kan u ineens aanstaren in de spiegel! Niet al te plezant. Veranderingen in de huid zijn direct zichtbaar, maar er is hoop: de huid is naast het grootste ook het gemakkelijkste orgaan om te helen en beschermen. Juist nu zijn keuzes in uw lifestyle en huidverzorging des te belangrijker.

Wat te doen bij al deze veranderingen in de huid? Per ‘huidprobleem’ heeft Vichy’s eigen huidexpert Karolin Koniac een snelle, doeltreffende oplossing: van een slappere, zakkende huid, wegens collageenverlies, tot een huid die ineens gevoeliger reageert en heel droog aanvoelt.

go to top