OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

SKINCONSULTAI

Persoonlijk advies in slechts 2 minuten op basis van 15 jaar huidonderzoek, gedreven door kunstmatige intelligentie: tot 97% overeenkomst met het advies van dermatologen.

Start nu!
Skinconsult

Wallen en kringen onder je ogen? Dit helpt!

Artikelen Facecare

Een vermoeide blik, donkere kringen, wallen en rimpels onder de ogen.. Is er een manier om die wakkere oogopslag met een frisse uitstraling terug te krijgen? Met de juiste crèmes, verzorging en slimme make-up tips boek je zeker vooruitgang. Het is alleen wel belangrijk om te kijken waar je precies mee kampt: rimpels onder de ogenen kraaienpootjes hebben een andere aanpak nodig dan wallen en donkere kringen. Zo kun je voor elk kwaaltje naar een speciaal verzorgingsproduct grijpen. De twee laatstgenoemde ‘huidproblemen’ leggen we hieronder uit. Let wel, tussen wallen en donkere kringen zit ook een groot verschil. Namelijk de mogelijke oorzaken en hoe je het beste van wallen of juist kringen afkomt.

Wat zijn wallen en donkere kringen?

Wallen en donkere kringen verschillen nogal van elkaar. Zo zien wallen eruit als een soort vochtkussentjes, terwijl donkere kringen meer lijken op ‘halve maantjes’ onder je ogen. Hiernaast kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten donkere kringen. Voor je in de weer gaat met oogcrèmes, identificeer eerst waar je precies mee te maken hebt.

Vasculaire kringen: blauwe en paarse kringen

De eerste soort worden vasculaire kringen genoemd, met een blauwige of soms paarsachtige kleur. Het voornaamste verschil tussen vasculaire kringen en pigmentkringen: de eerste zijn sneller zichtbaar op een lichte huid waar pigmentkringen vaker voorkomen bij een donkerdere huid. Etnische en erfelijke factoren spelen een rol waar we geen invloed op hebben. Maar bij vasculaire kringen speelt voornamelijk vermoeidheid een belangrijke rol. 's Morgens is er ook vaak sprake van verwijding van de bloedvaten en oedeemvorming, ofwel wallen. 

Pigmentkringen: beige, bruine of donkerbruine kringen

De tweede soort, pigmentkringen, hebben eerder een beige, bruine of donkerbruine kleur – afhankelijk van de huidskleur. Soms is er ook sprake van een combinatie van de twee, dus een kring die zowel paarsig als beige of bruin oogt. Met de jaren nemen deze verschijnselen toe. De microcirculatie verslechtert en het teveel aan vocht hoopt zich op. Daardoor worden naast wallen ook kringen duidelijker zichtbaar. Onder het oog bevindt zich een kleine vetmassa met vezelwanden die in de loop der jaren verslappen. Dit in combinatie met kringen onder de ogen, zorgt voor permanente donkere zones. Een oplossing is het aanbrengen van verzorgingsproducten die speciaal bedoeld zijn voor de oogcontour.

‘Textuur en kleur van de huid veranderen met de tijd en het gezicht weerkaatst het licht op latere leeftijd minder goed, waardoor ook wallen en kringen zichtbaarder worden’

Wallen onder de ogen

Voor wallen bestaat er ook een medische term: periorbitaal oedeem. Periorbitaal oedeem onder de ogen, ofwel wallen, zijn letterlijk zwellingen rondom de ogen. Het is de verschijning van zwellingen in de huidweefsels rondom de oogkassen, om specifiek te zijn. Het wordt vrijwel in zijn geheel veroorzaakt door een ophoping van vocht rondom de ogen. Dit kan komen door een verscheidenheid aan factoren: overconsumptie van zout, waardoor je lichaam en huid vocht gaan vasthouden. Allergieën die ontstekingen en zwellingen kunnen oproepen. Maar ook huidveroudering, omdat de huid onder je ogen zeer dun is en als eerste veroudert. Naarmate de tijd verstrijkt, verzwakt het huidweefsel bij je oogleden. Hierdoor kan het vet (lipiden) in je bovenste ooglid verzakken, waarna het blijft hangen in je lagere ooglid.

Hoe ontstaan wallen en donkere kringen?

Hierboven hebben we al een tipje van de sluier gegeven: vermoeidheid, genen, veroudering en lifestyle (te veel zout eten bijvoorbeeld) spelen een belangrijke rol. Verder hebben de ogen het simpelweg zwaar te verduren. Onze oogleden bewegen voortdurend - we knipperen 10.000 keer per dag. Ook wrijven we vaak in onze ogen. Hierdoor wordt de huid bij je oogzones sneller dunner, rekbaarder en slapper dan op andere plekken. Door al deze factoren verschijnen ook expressie-, droogte- of vermoeidheidsrimpels. De textuur en de kleur van de huid verandert met de tijd en wallen en donkere kringen kunnen ineens verschijnen. Het gezicht weerkaatst het licht minder goed waardoor de blik somber wordt.

Wat is de beste oogcrème tegen wallen en donkere kringen?

Natuurlijk de hamvraag: welke oogcrème gaat je effectief van wallen en elke soort donkere kring afhelpen. Het is belangrijk om naar de ingrediëntenlijst en de formule (liefst hypoallergeen) van oogcrèmes te kijken. Idealiter gebruik je een verzorgingsproduct tegen donkere kringen én wallen, dat zowel op textuur als op kleur én het licht van de oogcontouren inwerkt. Denk vooral ook aan de volgende ingrediënten:
•  Vitamine Cg (een derivaat van vitamine C) bekend om het gladstrijken van rimpels.
•  Een combinatie van pigment-verminderende en circulatie-verbeterende werkstoffen beperkt het verschijnen van wallen en donkere kringen.
•  Cafeïne werkt vochtafdrijvend voor wallen en vermindert de donkere zones. Zachte, flexibele siliconen applicators zijn ideaal voor deze probleemzone. Ze werken nauwkeuriger dan vingers en voorkomen dat de kwetsbare oogcontour geïrriteerd raakt. Heeft het verzorgingsproduct ook nog eens corrigerende pigmenten en parelmoeren voor direct een stralend effect dan komt een mooie oogopslag in zicht!

‘Voor blauwgetinte kringen kies je liefst voor een concealer met gele ondertoon en voor bruine kringen bij uitstek een met perzik- of oranjeachtige ondertonen’

Hoe voorkom je wallen en donkere kringen onder de ogen?

Goed slapen is heel belangrijk om wallen en donkere kringen te vermijden, maar mocht die missie zijn mislukt dan bestaan hier wel wat oogtips voor. Verder is het eigenlijk heel simpel: deze dagelijkse handelingen kunnen de oogzone behoorlijk verlichten.

Hydrateer de oogzones met water en crème

De huid rondom de ogen is tien keer dunner dan die van de rest van het gezicht. Daardoor is deze ook sneller uitgeput en uitgedroogd, waardoor donkere kringen, wallen en rimpels zichtbaarder worden. Zorg daarom dat je voldoende gezuiverd water drinkt én smeert met hydraterende werkstoffen zoals hyaluronzuur. Denk bijvoorbeeld aan een hydraterende crème, die de huid met behulp van winnend ingrediënt hyaluronzuur direct opvult en hydrateert. Breng vervolgens aan met bewegingen en druk van de digipunctuur. De huid wordt gestimuleerd, gehydrateerd en gekalmeerd. Je frisse, wakkere blik keert terug.

Donkere kringen en wallen camoufleren

Wallen en donkere kringen kun je prima camoufleren met behulp van een likje concealer, maar niet allebei op dezelfde manier! Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je op een aantal belangrijke make-uptips let voordat je wallen probeert weg te werken. Als het op donkere kringen aankomt zijn een grote, zwarte zonnebril en goede concealer je beste vrienden. Heb je meer blauwgetinte kringen onder de ogen kies dan voor een concealer met een gelige ondertoon die een tint lichter is dan je huidtint. Hierdoor wordt de blauwe verkleuring gemaskeerd en ziet de huid er stralender uit. Meer bruingekleurde cirkels bedek je bij uitstek met een concealer op basis van perzik- of oranjeachtige kleuren. Draag je ook foundation? Breng je concealer op ná je dagcrème (en eventueel primer) en vóór je foundation. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Minéral 89 Ogen: Revitaliseert  en versterkt de oogcontouren

  MINÉRAL 89

  Minéral 89 Ogen: Revitaliseert en versterkt de oogcontouren

  Oogcontour crème

  Jouw dagelijkse versterking voor een frissere blik.

 • Idealia oogcrème, vermindert wallen en kringen | Vichy
 • Meest gelezen

  go to top