Hoe vaak naar de gynaecoloog tijdens de overgang?

Tijdens de overgang kunt u de gynaecoloog eens opzoeken. Met prangende vragen (of zelfs zorgen) over de veranderingen in uw lichaam – die langzaam voelbaar beginnen te worden. Een check-up bij een expert biedt dan wat rust. Dr. Lorraine Maitrot, die zich specialiseert in medische gynaecologie en hormoonhuishouding, legt hierbij precies uit wanneer het hoog tijd wordt om weer eens de gynaecoloog te bezoeken. Zenuwen? Nergens voor nodig. Talloze vrouwen wereldwijd zitten in hetzelfde bootje tijdens de overgang, en de oplossing voor enig fysiek ongemak is nabij.

In de media wordt de zogenaamde ‘poenie’ – door De Volkskrant in 2018 ‘het nieuwe woord voor vagina’ genoemd – steeds meer besproken. Van het verzorgen van uw ‘lady garden’ (zelfverklaarde feminist Emma Watson gebruikt hier bijvoorbeeld een speciale olie voor) tot het stomen van down there. Ja, een nieuwe rage. Dat gaat u wellicht te ver, maar vaak kan de overgang veel vragen oproepen over uw edele delen. Het blijft bovendien zeer intiem, een bezoek aan de gynaecoloog. Sommige vrouwen kunnen zich er zelfs een beetje nerveus bij voelen. Daarom is het ook zo belangrijk om niet zomaar bij de eerste de beste op de behandeltafel te gaan liggen en wat research te steken in wie uw gynaecoloog wordt. Of u nu 20, 30 of 55 bent: de vraag blijft hiernaast hoe vaak een gynaecoloog bezocht dient te worden? Dit valt niet zo één twee drie te beantwoorden. Aangezien, naarmate de tijd verstrijkt, elke vrouw het verouderingsproces – en daarbij de overgang – anders ervaart. Hoe het ook zij, wegens de vele veranderingen tijdens de overgang, worden frequente bezoekjes aan de gynaecoloog een must. De regelmaat hangt af van hoe u zich voelt.

Blijf de gynaecoloog bezoeken om uw overgang in de gaten te houden

Het uitgangspunt: geregeld gynaecologische check-ups zijn cruciaal om de veranderingen in het vrouwenlichaam op een gezonde en medisch verantwoorde wijze te reguleren. Bij zo’n controle wordt een volledige klinisch onderzoek ondergaan, waarbij eventuele behandelingen worden voorgeschreven en gynaecologische- of borstaandoeningen- of afwijkingen zorgvuldig worden getest. Wel zo nuttig. Verloopt de overgangsperiode soepel? Dan is het advies om ten minste eens per jaar langs te gaan bij de gynaecoloog. Vaker als u instinctief aanvoelt dat uw lichaam aan vele veranderingen onderhevig is.

Tot slot, belangrijk om te onthouden:

- De menstruatie stopt vaak rondom het eenenvijftigste levensjaar (1)
- Stop niet zomaar met anticonceptie, raadpleeg eerst uw arts

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

1. Leridon H. Démographie de la ménopause. Quelques données. Gynécologie internationale 1997;6(10):330-1
2. Woods NF, Mitchell ES. Symptoms during the perimenopause: prevalence, severity, trajectory and significance in women’s lives. Am J Med 2005; 118:14-24.
3. Management of women with premature ovarian insufficiency. Guideline of the European Society of Human Reproduction and Embryology. December 2015.

De redactie

Meest gelezen