Zo kies je de juiste deodorant of anti-perspirant

Wat is het verschil tussen een deodorant en een anti-transpirant?

Zowel deodorant als antiperspirant kunnen dagelijks worden gebruikt, afhankelijk van welke werking je zoekt. Sommige mensen kiezen er zelfs voor beiden te gebruiken voor verschillende gelegenheden. Als je op zoek bent naar frisheid de hele dag lang en bescherming tegen onaangename geurtjes, maar je hebt niet perse bescherming nodig tegen zweet (wat een hardwerkende anti-perspirant dus wel tegenhoudt) dan heb je in principe aan deodorant genoeg. Wil je droge oksels behouden, pak er dan antiperspirant bij.

Anti-transpiranten: een constant regulerend effect gedurende 24, 48 of 72 uur

Anti-transpiranten verminderen de transpiratie of blokkeren de transpiratie volledig. ‘Ze bevatten werkzame stoffen die de zweetklieren opvullen zodat ze geen zweet meer kunnen afscheiden naar het huidoppervlak,’ legt Vichy’s wetenschappelijk adviseur Pascale Mora uit. Ze zijn bedoeld voor mensen die dagelijks veel transpireren, voor wie snel zweet bij stress of die niet in verlegenheid gebracht willen worden tijdens het sporten of bij warm weer. Aanrader: Intense Transpiratie Spray 48u.

Natuurlijke aluinsteen: regulerende werking gedurende 8 uur

Aluinsteen is een kaliumrijk mineraal gewonnen uit een steen met een bladachtig uiterlijk. Kristaldeodorant is een soort alternatieve deodorant gemaakt van natuurlijk mineraal zout genaamd kaliumaluin. Aluinsteen moet worden aangebracht op de natte huid. Houd de steen daarvoor onder de kraan of wrijf ermee onder jouw oksels na het douchen. ‘Aluinsteen is niet geparfumeerd maar heeft een aantal antibacteriële eigenschappen,’ voegt Pascale Mora hieraan toe. Het werkt slechts een paar uur lang.

Gewone deodoranten: geen regulerend effect, werking 8 uur

Deodoranten reguleren de transpiratie niet, maar hebben twee andere belangrijke functies. Ten eerste: sommigen voorkomen of bestrijden de bacteriën die zweet afbreken. Ten tweede: deodorants kunnen eventuele onaangename geuren, die zich al gevormd hebben, effectief vangen en verbergen.

Welke deodorant past bij mij?

Deodoranten en anti-transpiranten zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen, dus aan jou wat jij het prettigst vindt. Goed om te weten: deodorant sticks en rollers breng je bij uitstek 's morgens na het douchen aan op een schone huid, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen die infecties kunnen veroorzaken. Sprays kunnen indien nodig meerdere keren per dag worden aangebracht. Als je niet zeker weet waar je naar moet zoeken bij het kiezen van je anti-transpirant deodorant, kijk dan naar drie belangrijke criteria: kleuring, bescherming en gebruiksgemak. Vichy heeft een hele lijn deodorants en antiperspirants.

Welke deodorant tegen veel transpiratie?

Vooral mannen melden dat het voorkomen van zweetvlekken of de vergeling van shirts een reden is om een specifieke anti-transpirant te kiezen. Heb je ’s ochtends haast zo vlak voor aanvang van de werkdag dan wil je een product dat snel droogt en bovendien droog blijft, zelfs als het buiten warm is. Vichy Homme deodorant 72U roller biedt 72 uur bescherming en de transparante formule verkleurt niet. Het grote voordeel? Deze Vichy-deodorant droogt vlug, waardoor je vlekvrij en comfortabel blijft op de momenten dat je dit het meest nodig hebt. Bovendien zegt 95% van de gebruikers dat kleding er nog steeds fris en vlekvrij uitziet na een gebruik van vier weken. Perfect voor mannen die op zoek zijn naar een effectieve anti-transpirant deodorant die zeer lang werkt onder allerlei omstandigheden. Zoek je een zeer langdurige werking voor overmatig zweten? Probeer een anti-transpirant crème.

Deodorant tegen onaangename geurtjes

Sprays die bestaan uit een mengsel van water en alcohol met antibacteriële eigenschappen zijn vaak sterk geparfumeerd en kunnen zodoende zelfs gebruikt worden als parfum. Hierdoor worden geurtjes, die als storend kunnen worden ervaren, onderdrukt. Vichy’s deodorant roller 48 uur heeft een uniseks geur die licht en fris is, waardoor het uiterst aangenaam is om te dragen.

Droge deodoranten

Vrouwen of mannen die droge oksels willen behouden zouden eens droge sticks of poedersprays willen proberen, die precies de juiste hoeveelheid afgeven. Een goede keuze voor wie veel zweet: Vichy’s deodorant roller met ‘dry touch’ textuur, voor 24 uur lang een volledig droog effect.

Deodoranten voor adolescenten

Tijdens de pubertijd ontwikkelen kinderen onderarm haar, waardoor oksels ook meer kunnen gaan geuren. Vanaf dat moment kan een kind deodorant gaan dragen, maar sommigen krijgen al eerder last van geurtjes. Soms al vanaf het 7e, 8 e levensjaar. Daar is niks vreemds aan. Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen deodorant of antiperspirant horen te gaan dragen. Te jong bestaat niet. Elke ouder en kind kan deodorant kiezen op basis van persoonlijke voorkeur.

Verzorgende deodorant voor een gevoelige huid

Rollers kunnen een goede keuze zijn voor de gevoelige huid omdat ze vaak hydraterende ingrediënten bevatten die zorgen voor een kalmerende, poederige laag onder de oksels. Crème-deodoranten zijn overigens ook een goed alternatief – ze bevatten een niet-vette formule die makkelijk door de huid wordt opgenomen. Kies weliswaar wel voor een ‘onzichtbare’ roller die geen vervelende witte strepen achterlaat op jouw kleding.

Zweetvlekken verwijderen uit kleding

Zweet of deodorant vlekken verwijderen uit kleding doe je met behulp van een handvol soda in je wasmachine. Voor kleinere vlekken kun je proberen een beetje citroensap op de plek te wrijven. Laat je kleding zo veel mogelijk drogen in de zon – het is bewezen dat zonlicht moeilijke vlekken kan bleken en het is ideaal om je kwetsbare kledingstukken in zonlicht in plaats van een droogtrommel te drogen. Verder is het natuurlijk letten op welke deodorant je gebruikt. Witte strepen kunnen ontstaan wanneer de anti-transpiranten zich mengen met de mineraalzouten van het zweet. De gele strepen worden echter veroorzaakt door de vetsubstanties in het zweet en de producten zelf. Wanneer weefsel hard wordt, komt dat door de verankering van restjes in het textiel door veelvuldig strijken. Kies hiervoor de juiste anti-transpirant.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of bij één van onze goedgekeurde Vichy webshops

De redactie

De oplossing van Vichy

DEODORANT

Anti-transpiratie Deodorant Gevoelige Huid 
Roller 48u

- Gevoelige of geëpileerde huid

Deodorant Roller - voor gevoelige of geëpileerde huid.

DEODORANT

Anti-Transpiratie Deodorant Anti-Witte en Gele Vlekken
Spray 48u

Anti-transpiratie - Intense transpiratie

Voorkomt het ontstaan van gele strepen op lichte kleding en restjes die de stof hard kunnen maken, en het ontstaan van witte strepen op donkere kleding.

Meest gelezen