OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

De hoofdhuid en de etnische afkomst

De link tussen je hoofdhuid en etnische afkomst

Niet alleen onze lifestyle maar ook onze genen bepalen de staat van onze gezondheid, van het welzijn van ons haar, huid en daarbij hoofdhuid. Het is dus geen wonder dat ook onze etnische afkomst een rol kan spelen bij bepaalde huidcondities, zoals een meer gepigmenteerde huid, een donkere, droge huid en specifieke huidaandoeningen die meer voorkomen onder verschillende typen huidskleuren. Een Aziatische huid is net anders dan een witte of donkere huid; dikker of dunner, met minder of meer talgaanmaak. Verschillen die interessant en belangrijk zijn om in acht te nemen bij het behandelen van bijvoorbeeld een vette huid of een hoofdhuid aandoening zoals haarroos. Het buitengewoon grote palet aan natuurlijke variaties alsook culturele gewoonten binnen hoofdhuid- en haarverzorging onder mensen van over de hele wereld leent zich fantastisch voor het ontwikkelen van specifieke producten, die specifiek zijn afgestemd op alle lokale situaties. In een notendop: kies voor een zogenaamde ‘glocal’ (samenvoeging ‘global’ en ‘local’) aanpak waarbij je werelds denkt en je lokaal gedraagt. Met andere woorden: het beste van alle werelden voor jouw unieke situatie.

Samenvatting; hoofdhuid en ethische afkomst

“Geheel hetzelfde, allemaal verschillend!”, zoals gesteld door wereldberoemde etno-genetici. Als mensenras hebben we allemaal hetzelfde DNA. We zijn één grote wereldbevolking van Homo sapiens. Hoewel het nieuwe domein epigenetica (een tak die genen niet decodeert maar hun verschillende activiteiten of expressies onder mensen beschrijft) het mogelijk maakt variaties tussen dezelfde partities vast te leggen. Als de structuur van de hoofdhuid vergelijkbaar blijft, verschilt de talgproductie onder etnische groepen. Dit zijn bijvoorbeeld de verschillen die wetenschappers opmerkten in huidkarakteristieken.

Talgproductie en gevoelige hoofdhuid

Zo wordt de hoogste talgproductie gevonden onder witte mensen en mensen van Afrikaanse en Afro-Amerikaanse afkomst. Terwijl bij Aziatische proefpersonen (en vooral Indiërs) de talguitscheiding op de hoofdhuid vrij laag uitvalt. Een gevoelige hoofdhuid of neiging tot haarroos varieert van mild tot ernstig. 

Haargroei, haardichtheid en haardikte

De vorm van haarfollikels, diep verankerd in de hoofdhuid, verschillen enorm van persoon tot persoon. Zo zijn ze bij sommigen recht als in een I-vorm geïmplanteerd, sommigen zijn krullend of sterk gedraaid. Dit resulteert in de uiteindelijke vorm van het haar, van stijl, krullend tot zeer ‘kinky’ bij verschillende personen. Haargroeisnelheid, haardichtheid en haardikte kan ook sterk variëren. Terwijl witte mensen over het algemeen een hogere haardichtheid en snellere haargroei vertonen, is hun haar door de band genomen ook vele malen dunner. Daarentegen groeit Afrikaans haar doorgaans minder snel. Terwijl Aziaten meestal het allerdikste haar hebben, hoewel met een minder hoge dichtheid en dus hoeveelheid.

Alopecia en gewoonten

Het begin en de ontwikkeling van alopecia (kale plekken) en snel grijs wordend haar volgt een aantal veelzijdige patronen. Menselijke etnische achtergronden informeren menselijke culturen: gewoontes op het gebied van hoofdhuid- en haarverzorging kunnen enorm verschillen binnen culturen. Sommigen brengen geregeld olie aan op de hoofdhuid (Indiërs gebruiken van oudsher neemolie, Afro-Amerikanen wasachtige substanties) terwijl witte mensen een ‘virgin’ hoofdhuid verkiezen, die ze dus niet insmeren. Hetzelfde geldt voor hoe vaak je wast en shampoo gebruikt – variërend van dagelijks tot eens per week tot zelfs twee keer per dag zoals sommige Koreaanse vrouwen. Culturele en uiterlijke verzorgingsrituelen (waar je mee opgroeit, in welke cultuur dan ook) kunnen zodoende bijdragen aan het uitvergroten van de natuurlijke/biologische diversiteit onder mensen van verschillende komaf.

Ethnic_scalp