OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Zelfbruiners: de beste en hoe blijven ze mooi?

Artikelen Suncare

Zelfbruiners kunnen je huid een prachtige gloed geven, zonder deze te beschadigen. Inmiddels weten we allemaal: voor een mooie, gezonde huid kun je het beste uit de zon blijven. Het ene na het andere onderzoek wijst uit hoe belangrijk zonbescherming is voor jong en oud. UV-stralen (ultraviolet) drogen de huid uit en zijn verantwoordelijk voor huidveroudering. Tegelijkertijd ken je vast dit plaatje: Brooke Shields in de Blue Lagoon – zo niet: het is het Googlen waard. Shields’ diep goudkleurige teint is voor velen felbegeerlijk, maar naarmate de jaren verstrijken verandert zo’n stralende huid door al die blootstelling aan de zon in een oude leren tas qua textuur. Hoe blijf je het hele jaar bruin terwijl je huid in optimale staat blijft? Met zelfbruiners, en wel zo.  

Wat is en doet een zelfbruiner?

Laten we deze specifieke zonformule eerst eens onder de loep nemen: het is een cosmetisch product waar een stofje aan is toegevoegd, genaamd dihydroxyacetone (DHA). Dit stofje is geheel natuurlijk van aard, afkomstig uit de schors van een kastanjeboom. Is zelfbruinen gevaarlijk? Zeker niet, het is eerder een veilig alternatief op zonnebaden. Met een zelfbruiner verloopt het bruiningsproces van de huid net even anders: de huid verkleurt middels een chemische reactie. Zo reageert die bruiningscrème na het aanbrengen namelijk op de keratine die aanwezig is in de huid. Et voilà: goudkleurige pigmenten op de huid nemen toe, ofwel er verschijnt een warmbronzen tan.

Waarom zelfbruiner in plaats van natuurlijk bruinen in de zon?

Heerlijk, een kleurtje, maar het bruinen van de huid roept vaak ook een paar tegenstrijdigheden op. Enerzijds geeft zonnebaden je dat op-en-top zomerse gevoel, maar hiermee verhoog je ook het risico op huidkanker en pigmentvlekken. Anderzijds zijn er de zelfbruiners, maar die hebben ook zo hun reputatie: een bruin-oranje kleur, stinkende substantie en veel moeite voordat je eindelijk die geliefde tan hebt. Niet gevreesd, in het geval van de beste nieuwe zelfbruiners zijn ‘stressfactoren’, zoals strepen, van de baan.

Welke type zelfbruiner is het beste?

Van een zelfbruinende dagcrème, ofwel gezichtsbruiner, tot een zelfbruiner voor het hele lichaam: de harde UV-stralen van de zon heb je niet nodig voor een gekleurd velletje. Het belangrijkste is dat die ‘bruin zonder zon’ je huidt voedt. De producten van Vichy zijn geschikt bevonden voor elk huidtype, waaronder een gevoelige huid. Door de hydraterende bestanddelen in de formules blijft de huid gehydrateerd, zonder dat deze vettig wordt. Een kwalitatieve zelfbruiner geeft een natuurlijk effect, met zo lang mogelijk een honingkleurige gloed.

Hoe kun je een zelfbruiner het beste aanbrengen?

Zonder vlekken, is hierbij natuurlijk het doel. Voor optimaal zelfbruinen is een goede voorbereiding het halve werk. Zie hieronder het ultieme stappenplan.

Stap één: exfoliëren
Geef de huid een paar uur voor het aanbrengen van de zelfbruiner (bijvoorbeeld de avond ervoor) een stevige scrub- of peelingbeurt, zodat dode huidcellen worden verwijderd. Het bruiningsproces wordt hierdoor bevorderd, doordat de huid egaal en droog is. Advies: 24 uur voor het zelfbruin-ritueel kun je beter niet ontharen, om huidirritaties zoveel mogelijk te vermijden.  

Stap twee: zelfbruiner aanbrengen
Sla douchen, plus een rijke bodylotion, over en richt je op het doel dat je voor ogen hebt: bruin zonder zon voor het gezicht en/of het lichaam. Breng de zelfbruiner voorzichtig aan op de huid, waarbij je gevoelige plekken zoals de nek niet overslaat. Wenkbrauwen, haarwortels, hielen en ellenbogen: smeer de zelfbruiner hier op met behulp van oorstokjes of een vochtige doek. 

Stap drie: handen wassen
Zelfbruiner op je handen, net niet de bedoeling. Hoe krijg je het eraf? Simpel, meteen wassen. Anders kan het in de huid trekken en je handpalmen ineens ook een stuk donkerder van tint maken. Niet helemaal het gewenste effect. Toch misgegaan? Probeer het product dan met scrubben te verwijderen.

Stap vier: afwachten
Hoe lang een zelfbruiner moet intrekken? De formule heeft enkele uren de tijd nodig om zijn werk netjes te doen. Probeer in ieder geval 24 uur lang niet te douchen, zodat het product beter kan inwerken en dus langer zal aanhouden. Nog wat handige tips: draag een wijde broek in plaats van (witte) jeans en ga vooral niet slapen op nieuwe, lichtgekleurde lakens. Wees voorzichtig.

Stap vijf: naverzorging
Zo lang mogelijk een mooi kleurtje middels zelfbruinen? We horen je wens luid en duidelijk. De volgende aanwijzingen helpen: hydrateren, hydrateren, hydrateren. Dat is het sleutelwoord om zo lang mogelijk plezier te hebben van je zelfbruiningscrème. Breng elke dag een romige laag bodylotion aan zodat je geliefde bruin spray zo lang mogelijk aanhoudt. Toch de zon in? Vergeet niet met zonnebrand te smeren voor optimale bescherming én hydratatie.

Hoe lang blijft een zelfbruiner eigenlijk zitten?

Gemiddeld zo 4 tot 6 dagen – afhankelijk van hoe goed je de teint onderhoudt door de huid onder meer van voldoende vocht te voorzien. Vichy’s zelfbruiners bieden naast een kleurtje ook volop hydratatie. Je gezicht graag een tintje bruiner? Kies dan altijd voor een zelfbruiningsproduct dat alcoholvrij is, want anders droogt het de huid weer te snel uit. Hallo daar, goudkleurige tan.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top