OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Zo kies je de juiste deodorant of anti-perspirant

‘Zweet zelf ruikt helemaal niet, maar gaat geuren in combinatie met bacteriën’

Deodorant, grote kans dat je er al een gebruikt. Het belangrijkste dat deo hoort te doen: je ervan verzekeren dat je niet onaangenaam ruikt en je oksels aangenaam drooghouden. De opties hiervoor zijn legio. Wordt het een anti-transpirant of deodorant, deodorant spray, stick, hydraterende roller of poederspray. Het klinkt allemaal goed, maar welke kies je? Weet je überhaupt wat het verschil is tussen deodorant en een anti-perspirant? Wat te kiezen om je kleding te beschermen tegen gele vlekken en om zweetplekken te voorkomen? En als het al te laat is: hoe kun je deodorant vlekken dan verwijderen? Onze experts laten hun licht schijnen op deze vragen, zodat je kunt beslissen. De laatste jaren is er bovendien een kamp gekomen dat kiest voor deodorant met aluminiumzouten en eentje die kiest voor een deodorant zonder aluminiumzouten. Dit komt natuurlijk uiteindelijk aan op persoonlijke voorkeur. Het is trouwens heel normaal om een beetje lichaamsgeur te hebben. Het betekent niet dat er iets mis met je is of dat je slechte hygiëne hebt. Geurtjes zijn het resultaat van huidbacteriën gemixt met zweet. We leggen je hier alle deo opties uit: anti-transpirant crème of spray of deodorant speciaal voor mannen.

Wat doet deodorant?

‘Deodorant gaat onaangename geurtjes tegen, anti-perspirant houdt ook je oksels droog’

Aangezien deodorant een aantal antibacteriële bestanddelen bevat, heeft deo het vermogen om odeur-veroorzakende bacteriën te bestrijden. Hierdoor blijf je fris ruiken. Handig feitje: zweet zelf ruikt helemaal niet! Onaangename geurtjes kunnen pas ontstaan als de bacteriën op je lichaam één of twee typen zweet op je huid afbreken. Die geur, waar je je eventueel aan stoort, duikt dus pas op nadat je al een tijdje hebt gezweet en dat zweet zich dus al even onder je oksels bevindt. Het aluminium in anti-transpirant, in tegenstelling tot bij deodorant, helpt zweet terugdringen door de eccrine-zweetklier af te remmen.

Wat is het verschil tussen een deodorant en een anti-transpirant?

Zowel deodorant als antiperspirant kunnen dagelijks worden gebruikt, afhankelijk van welke werking je zoekt. Sommige mensen kiezen er zelfs voor beiden te gebruiken voor verschillende gelegenheden. Als je op zoek bent naar frisheid de hele dag lang en bescherming tegen onaangename geurtjes, maar je hebt niet perse bescherming nodig tegen zweet (wat een hardwerkende anti-perspirant dus wel tegenhoudt) dan heb je in principe aan deodorant genoeg. Wil je droge oksels behouden, pak er dan antiperspirant bij.

Anti-transpiranten: een constant regulerend effect gedurende 24, 48 of 72 uur

Anti-transpiranten verminderen de transpiratie of blokkeren de transpiratie volledig. ‘Ze bevatten werkzame stoffen die de zweetklieren opvullen zodat ze geen zweet meer kunnen afscheiden naar het huidoppervlak,’ legt Vichy’s wetenschappelijk adviseur Pascale Mora uit. Ze zijn bedoeld voor mensen die dagelijks veel transpireren, voor wie snel zweet bij stress of die niet in verlegenheid gebracht willen worden tijdens het sporten of bij warm weer. Aanrader: Intense Transpiratie Spray 48u.

Natuurlijke aluinsteen: regulerende werking gedurende 8 uur

Aluinsteen is een kaliumrijk mineraal gewonnen uit een steen met een bladachtig uiterlijk. Kristaldeodorant is een soort alternatieve deodorant gemaakt van natuurlijk mineraal zout genaamd kaliumaluin. Aluinsteen moet worden aangebracht op de natte huid. Houd de steen daarvoor onder de kraan of wrijf ermee onder jouw oksels na het douchen. ‘Aluinsteen is niet geparfumeerd maar heeft een aantal antibacteriële eigenschappen,’ voegt Pascale Mora hieraan toe. Het werkt slechts een paar uur lang.

Gewone deodoranten: geen regulerend effect, werking 8 uur

Deodoranten reguleren de transpiratie niet, maar hebben twee andere belangrijke functies. Ten eerste: sommigen voorkomen of bestrijden de bacteriën die zweet afbreken. Ten tweede: deodorants kunnen eventuele onaangename geuren, die zich al gevormd hebben, effectief vangen en verbergen.

Welke deodorant past bij mij?

Deodoranten en anti-transpiranten zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen, dus aan jou wat jij het prettigst vindt. Goed om te weten: deodorant sticks en rollers breng je bij uitstek 's morgens na het douchen aan op een schone huid, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen die infecties kunnen veroorzaken. Sprays kunnen indien nodig meerdere keren per dag worden aangebracht. Als je niet zeker weet waar je naar moet zoeken bij het kiezen van je anti-transpirant deodorant, kijk dan naar drie belangrijke criteria: kleuring, bescherming en gebruiksgemak. Vichy heeft een hele lijn deodorants en antiperspirants.

Welke deodorant tegen veel transpiratie?

Vooral mannen melden dat het voorkomen van zweetvlekken of de vergeling van shirts een reden is om een specifieke anti-transpirant te kiezen. Heb je ’s ochtends haast zo vlak voor aanvang van de werkdag dan wil je een product dat snel droogt en bovendien droog blijft, zelfs als het buiten warm is. Vichy Homme deodorant 72U roller biedt 72 uur bescherming en de transparante formule verkleurt niet. Het grote voordeel? Deze Vichy-deodorant droogt vlug, waardoor je vlekvrij en comfortabel blijft op de momenten dat je dit het meest nodig hebt. Bovendien zegt 95% van de gebruikers dat kleding er nog steeds fris en vlekvrij uitziet na een gebruik van vier weken. Perfect voor mannen die op zoek zijn naar een effectieve anti-transpirant deodorant die zeer lang werkt onder allerlei omstandigheden. Zoek je een zeer langdurige werking voor overmatig zweten? Probeer een anti-transpirant crème.

Deodorant tegen onaangename geurtjes

Sprays die bestaan uit een mengsel van water en alcohol met antibacteriële eigenschappen zijn vaak sterk geparfumeerd en kunnen zodoende zelfs gebruikt worden als parfum. Hierdoor worden geurtjes, die als storend kunnen worden ervaren, onderdrukt. Vichy’s deodorant roller 48 uur heeft een uniseks geur die licht en fris is, waardoor het uiterst aangenaam is om te dragen.

Droge deodoranten

Vrouwen of mannen die droge oksels willen behouden zouden eens droge sticks of poedersprays willen proberen, die precies de juiste hoeveelheid afgeven. Een goede keuze voor wie veel zweet: Vichy’s deodorant roller met ‘dry touch’ textuur, voor 24 uur lang een volledig droog effect.

Deodoranten voor adolescenten

Tijdens de pubertijd ontwikkelen kinderen onderarm haar, waardoor oksels ook meer kunnen gaan geuren. Vanaf dat moment kan een kind deodorant gaan dragen, maar sommigen krijgen al eerder last van geurtjes. Soms al vanaf het 7e, 8 e levensjaar. Daar is niks vreemds aan. Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen deodorant of antiperspirant horen te gaan dragen. Te jong bestaat niet. Elke ouder en kind kan deodorant kiezen op basis van persoonlijke voorkeur.

Deodorant om gele vlekken in kleding te voorkomen.

‘Rollers met hydraterende ingrediënten zijn vaak geschikt voor een gevoelige huid, met een kalmerend, poederig laagje’

Heb je gele vlekken in je kleding die er niet meer uit te wassen zijn? Liever voorkom je die natuurlijk. Na een lange dag op werk, tijdens een belangrijke afspraak of tijdens het pendelen met openbaar vervoer: zweetplekken verschijnen vaak op de meest ongemakkelijke momenten. Zweetplekken voorkomen is beter dan bestrijden, dus kies voor een anti-perspirant die je helpt fris te blijven. Denk aan: Vichy’s Anti-Transpiratie Deodorant Spray die gericht
werkt tegen witte en gele vlekken gedurende 48 uur.

Verzorgende deodorant voor een gevoelige huid

Rollers kunnen een goede keuze zijn voor de gevoelige huid omdat ze vaak hydraterende ingrediënten bevatten die zorgen voor een kalmerende, poederige laag onder de oksels. Crème-deodoranten zijn overigens ook een goed alternatief – ze bevatten een niet-vette formule die makkelijk door de huid wordt opgenomen. Kies weliswaar wel voor een ‘onzichtbare’ roller die geen vervelende witte strepen achterlaat op jouw kleding.

Deodorant voor een net geschoren huid

‘Verwijder zweet of deodorant vlekken uit kleding met behulp van een handvol soda in je wasmachine’

Haargroeiremmers zijn bedoeld voor een gevoelige, onthaarde of geschoren huid. Ze bevatten geen alcohol en ze zijn niet geparfumeerd. Ook hier zijn het vaak de rollers waarmee je precies de juiste hoeveelheid aanbrengt om de aangroei van het haar te vertragen, vaak met meer dan een week. Vichy’s deodorant crème is fijn aanbrengen op een net geschoren of geëpileerde huid.

Zweetvlekken verwijderen uit kleding

Zweet of deodorant vlekken verwijderen uit kleding doe je met behulp van een handvol soda in je wasmachine. Voor kleinere vlekken kun je proberen een beetje citroensap op de plek te wrijven. Laat je kleding zo veel mogelijk drogen in de zon – het is bewezen dat zonlicht moeilijke vlekken kan bleken en het is ideaal om je kwetsbare kledingstukken in zonlicht in plaats van een droogtrommel te drogen. Verder is het natuurlijk letten op welke deodorant je gebruikt. Witte strepen kunnen ontstaan wanneer de anti-transpiranten zich mengen met de mineraalzouten van het zweet. De gele strepen worden echter veroorzaakt door de vetsubstanties in het zweet en de producten zelf. Wanneer weefsel hard wordt, komt dat door de verankering van restjes in het textiel door veelvuldig strijken. Kies hiervoor de juiste anti-transpirant.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of bij één van onze goedgekeurde Vichy webshops

go to top