WAT TE DOEN TEGEN WALLEN EN DONKERE KRINGEN ONDER OGEN?

Een vermoeide blik, donkere kringen, wallen en rimpels onder de ogen... Is er een manier om die wakkere oogopslag met een frisse uitstraling terug te krijgen?

WAT ZIJN WALLEN EN DONKERE KRINGEN PRECIES?

Wallen en donkere kringen verschillen nogal van elkaar. Zo zien wallen eruit als een soort vochtkussentjes, terwijl donkere kringen meer lijken op ‘halve maantjes’ onder je ogen. Hiernaast kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten donkere kringen. Voor je in de weer gaat met oogcrèmes, identificeer eerst waar je precies mee te maken hebt.

- Vasculaire kringen: blauwe en paarse kringen
De eerste soort worden vasculaire kringen genoemd, met een blauwige of soms paarsachtige kleur. Het voornaamste verschil tussen vasculaire kringen en pigmentkringen: de eerste zijn sneller zichtbaar op een lichte huid waar pigmentkringen vaker voorkomen bij een donkerdere huid. Etnische en erfelijke factoren spelen een rol waar we geen invloed op hebben. Maar bij vasculaire kringen speelt voornamelijk vermoeidheid een belangrijke rol. 's Morgens is er ook vaak sprake van verwijding van de bloedvaten en oedeemvorming, ofwel wallen.

- Pigmentkringen: beige, bruine of donkerbruine kringen
De tweede soort, pigmentkringen, hebben eerder een beige, bruine of donkerbruine kleur – afhankelijk van de huidskleur. Soms is er ook sprake van een combinatie van de twee, dus een kring die zowel paarsig als beige of bruin oogt. Met de jaren nemen deze verschijnselen toe. De microcirculatie verslechtert en het teveel aan vocht hoopt zich op. Daardoor worden naast wallen ook kringen duidelijker zichtbaar. Onder het oog bevindt zich een kleine vetmassa met vezelwanden die in de loop der jaren verslappen. Dit in combinatie met kringen onder de ogen, zorgt voor permanente donkere zones. Een oplossing is het aanbrengen van verzorgingsproducten die speciaal bedoeld zijn voor de oogcontour.

- Wallen onder de ogen
Voor wallen bestaat er ook een medische term: periorbitaal oedeem. Periorbitaal oedeem onder de ogen, ofwel wallen, zijn letterlijk zwellingen rondom de ogen. Het is de verschijning van zwellingen in de huidweefsels rondom de oogkassen, om specifiek te zijn. Het wordt vrijwel in zijn geheel veroorzaakt door een ophoping van vocht rondom de ogen. Dit kan komen door een verscheidenheid aan factoren: overconsumptie van zout, waardoor je lichaam en huid vocht gaan vasthouden.

Naarmate de tijd verstrijkt, verzwakt het huidweefsel bij je oogleden. Hierdoor kan het vet (lipiden) in je bovenste ooglid verzakken, waarna het blijft hangen in je lagere ooglid.

WAT IS DE OORZAAK?

Een aantal oorzaken: vermoeidheid, genen, veroudering en lifestyle (te veel zout eten bijvoorbeeld) spelen een belangrijke rol. Verder hebben de ogen het simpelweg zwaar te verduren. Onze oogleden bewegen voortdurend - we knipperen 10.000 keer per dag. Ook wrijven we vaak in onze ogen. Hierdoor wordt de huid bij je oogzones sneller dunner, rekbaarder en slapper dan op andere plekken. Door al deze factoren verschijnen ook expressie-, droogte- of vermoeidheidsrimpels. De textuur en de kleur van de huid verandert met de tijd en wallen en donkere kringen kunnen ineens verschijnen. Het gezicht weerkaatst het licht minder goed waardoor de blik somber wordt.

4 TIPS OM WALLEN TE VERMINDEREN

Alle tips op een rij om wallen tegen te gaan:

- Kies de juiste oogverzorging bij wallen en donkere kringen
Probeer eens Minéral 89 Ogen voor het revitaliseren en versterken van de oogcontouren. Minéral 89 is verrijkt met Vulkanisch Water uit de natuurlijke vulkanische bronnen van Vichy. Met maar liefst 89% (vandaar de naam) heeft dit product de hoogste concentratie Vulkanisch water van alle Vichy-producten. Het is een heerlijk aangename booster voor de ogen, met een frisse gel-achtige textuur. Naast Vulkanisch water bevat Minéral 89 Ogen pure cafeïne, bekend om zijn werking tegen tekenen van vermoeidheid. Verder is dit product verrijkt met hyaluronzuur: deze geliefde werkstof hydrateert en helpt de huid ‘opgevuld’ lijken.

- Verminder wallen en donkere kringen met een gezichtsmassage
Met behulp van digipunctuur breng je oogcrème (liefst een met een gel-achtige textuur) met subtiele bewegingen en druk aan. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd, gehydrateerd en gekalmeerd. Een oppepper, zo’n gezichtsmassage, waarmee je oogcontouren helpt vormen en stimuleren. Het bevordert namelijk de microcirculatie en doorbloeding rondom de ogen. Hierdoor vermindert ook vastzittend vocht.

- Gebruik oogcrème en breng correct aan
Natuurlijk kan oogcrème met fijne bestanddelen (zoals hyaluronzuur dat tot maar liefst 1000x zijn eigen gewicht in water kan vasthouden) ideaal. Maar het is hiernaast ook belangrijk dat je de oogcrème goed aanbrengt! Niet hard wrijven, uiteraard, maar met beleid en zorg de oogcrème in je oogcontouren masseren. Van oogcrème heb je maar een beetje nodig: niet veel groter dan een dubbeltje. Doe dit op je vinger en stippel het rondom de oogkassen, van de binnen naar de buitenste ooghoeken. Het is ook van belang hoe je deze gevoelige huid aanraakt. Breng de oogcrème in stippeltjes aan. Strijk uit met je vingertoppen om de oogcrème te helpen absorberen. Blijf zachtjes kloppen totdat de crème volledig is opgenomen.

- Camoufleer wallen onder de ogen
Voor zowel wallen als donkere kringen is concealer een handige tool, maar je wil het niet op dezelfde manier aanbrengen! Zo is het van belang dat je bij wallen de concealer als het ware rondóm de wal aanbrengt. Hier zijn handige make-uptips voor. In het geval van donkere kringen kun je de concealer gerust óp de verkleuring aanbrengen, maar kies wel voor de juiste tint. Paarsige of blauwe kringen? Kies dan voor een concealer in een tintje lichter dan je huidtint met een gelige ondertoon. Pigmentkringen? Dan is een concealer met perzikachtige kleur beter geschikt.

ONZE OOGCRÈME TEGEN DONKERE KRINGEN EN WALLEN

Wallen onder de ogen ontstaan doordat er vocht ophoopt waardoor de huid opzwelt. Dit kan veroorzaakt worden door een verkoudheid, maar ook slaaptekort, ongezonde voeding, alcohol en (huid)veroudering. Ga voor een oogroller met ingrediënten zoals cafeïne of gebruik een paar verkoelende plakjes komkommer. Deze helpen de wallen te verminderen. Donkere kringen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid, stress, roken, zon en (vervolgens) hyperpigmentatie. Ingrediënten zoals vitamine C en K, kojinezuur en zoethout helpen de bloedsomloop stimuleren en helpen daarmee tegen die donkere kringen. Gebruik verzorging met licht-reflecterende deeltjes die de kringen vermindert en de huid op natuurlijke wijze oplicht. Denk bijvoorbeeld aan Idéalia Ogen van Vichy.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE