Ik heb zonneallergie: symptomen & wat te doen

Zonneallergie komt best vaak voor, vooral bij jonge vrouwen en mensen met een lichte huid.

In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken en symptomen zijn van zonneallergie en andere huidreacties op zonlicht. Ook geven we tips om zonallergie te voorkomen en je huid goed te beschermen. 

 

In dit artikel: 

Kun je allergisch zijn voor de zon?

Ja, dat kan! Zonneallergie (of fotodermatitis) is een reactie van je afweersysteem op zonlicht. Je huid krijgt dan last van rode, jeukende uitslag. Bij sommige mensen levert zonlicht niet alleen schade op, maar ook een vervelende huidreactie. Vooral zonder goede bescherming.

 

Wat is zonneallergie?

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie, of PMLE. De naam 'polymorf' verwijst naar het feit dat de aandoening in verschillende vormen kan optreden.  

PMLE treft 10-20% van de mensen in westerse landen en komt meestal voor in de lente of vroege zomer. Het komt vooral voor bij jonge vrouwen en mensen met een lichte huid. Belangrijk om te weten: polymorfe lichteruptie is niet besmettelijk.  

PMLE treft 10-20% van de mensen in westerse landen en komt meestal voor in de lente of vroege zomer.  

 

Symptomen van zonneallergie

De klachten bij polymorfe lichteruptie (PMLE) kunnen flink uiteenlopen. Soms is het een milde uitslag, soms duiken er rode bultjes, puistjes of zelfs blaasjes op. Die blaasjes lijken op het eerste gezicht op zonnebrand, maar zijn toch echt anders. Huidirritatie gaat vrijwel altijd gepaard met jeuk, ongeacht het uiterlijk van de uitslag.

De uitslag verschijnt meestal op huid die recent met zonlicht in aanraking komt. Denk aan:
  • Onderarmen
  • Borst
  • Rug van de handen
  • Benen en voeten
  • Het gezicht (komt minder vaak voor)

 

Omdat deze plekken in de winter vaak bedekt zijn, reageert de huid extra heftig bij felle zon, bijvoorbeeld in de lente of op vakantie. Elk jaar opnieuw hebben veel mensen er last van.

 

Zo herken je een zonneallergie:

  • Soms is een half uurtje zon al genoeg om een allergische reactie te krijgen.
  • Tijdelijke symptomen: De uitslag verschijnt meestal een paar uur tot een paar dagen later en trekt vanzelf weer weg.
  • Genezing zonder littekens: zonneallergieën laten geen blijvende schade achter.


 

Hoe ontstaat zonneallergie?

Zonneallergie ontstaat door veranderingen in de huid na blootstelling aan de zon. Waarom het lichaam hierop reageert, is nog niet helemaal duidelijk. Het immuunsysteem ziet bepaalde veranderingen in de huid als "indringers" en activeert zijn afweermechanisme.  

Dit veroorzaakt een allergische reactie, die meestal zichtbaar wordt als uitslag, kleine blaasjes of, in zeldzame gevallen, een andere vorm van huidirritatie. 



 

Zonneallergie voorkomen

Een zonneallergie herstelt meestal vanzelf zonder dat behandeling nodig is. Om klachten te voorkomen, is het belangrijk om je huid te beschermen tegen blootstelling aan zonlicht. Probeer de volgende tips: 

 

  • Kies een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 en een breedspectrum bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling.
  • Smeer je minstens 15 minuten op voorhand in en herhaal elke 2 uur, of eerder na sporten of zwemmen.
  • Bescherm je lippen met een zonbeschermingsproduct. Gebruik een lippenbalsem met SPF 30 of 50.
  • Mijd de zon op haar sterkst. Beperk je tijd buiten tussen 11 en 15 uur.
  • Overweeg fototherapie. Voor sommige mensen helpt dit om de huid minder gevoelig te maken. Met gecontroleerde blootstelling aan natuurlijk of kunstmatig UV-licht wordt de huid langzaam gewend, waardoor je toekomstige uitslag kunt voorkomen.
  • Sommige huidverzorgingsproducten en medicijnen, zoals bepaalde antibiotica, kunnen een allergische reactie op zonlicht triggeren. Gebruik je medicatie en ben je veel buiten? Vraag je arts om advies.


Wat te doen bij ernstige zonneallergie

Heb je last van een ernstige vorm van zonneallergie? Dan kan een dermatoloog een kuur met een crème met corticosteroïden voorschrijven. Met deze crème bouw je geleidelijk een tolerantie voor zonlicht op.  


Bij een mildere vorm van PMLE merken veel mensen dat hun huid vanzelf wat meer gewend raakt aan de zon. Soms verdwijnt de allergie zelfs helemaal.  



 

Hoe verzorg je een huid die gevoelig is voor zon?

Een huid die gevoelig is voor de zon heeft extra aandacht nodig, vooral als je last hebt van zonneallergie. Bij Vichy vind je een uitgebreid assortiment zonbeschermingsproducten die tegelijk beschermen en verzorgen.

Tip: Gebruik de Capital Soleil Cell Protect Spray SPF 50+, een innovatieve zonnespray die helpt om schade aan huidcellen te voorkomen.

 

  • SPF 50+, biedt viervoudige bescherming (UVB, UVA, lange UVA en antioxidant).
  • Ultralichte, niet-plakkerige formule met een onzichtbare finish dankzij de gepatenteerde Netlock-technologie.
  • Geschikt voor alle huidtypes, inclusief gevoelige huid.


Verzacht en hydrateer na het zonnen
Heb je ondanks alle bescherming toch een geïrriteerde huid? Kalmeer en verzorg met de SOS Balsem Aftersun. Deze aftersun is speciaal ontwikkeld om de huid onmiddellijk te kalmeren bij een branderig of pijnlijk gevoel, terwijl het zorgt voor langdurige hydratatie en comfort.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE