Zo herken je een zonnesteek

De zomers in ons land worden steeds warmer. Daarom is het belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon en gezondheidsproblemen zoals een zonnesteek of hitteberoerte te voorkomen.

Maar hoe herken je een zonnesteek precies? Wat kun je doen als je er toch last van krijgt? Ontdek hier alle tips om veilig en gezond van de zomer te genieten.

Wat is een zonnesteek?

Een zonnesteek ontstaat wanneer je lichaam oververhit raakt. Dat gebeurt meestal als je te lang in de zon zit, te weinig drinkt of je zwaar inspant bij warm weer. Te weinig drinken kan bovendien leiden tot uitdroging. 

In sommige gevallen gaat een zonnesteek over in een hitteberoerte. Dan raakt je lichaam zó oververhit dat het zichzelf niet meer kan afkoelen. Het deel van je hersenen dat je temperatuur regelt, raakt in de war en je lichaamstemperatuur kan oplopen tot wel 42°C. En dat is levensgevaarlijk. 

Bel meteen 112 als je denkt dat iemand een hitteberoerte heeft. Zeker als diegene blijft overgeven, in de war raakt of flauwvalt en na twee minuten nog steeds niet bij bewustzijn is.

Wat veroorzaakt een zonnesteek?

Een zonnesteek ontstaat wanneer je lichaam oververhit raakt en zichzelf niet goed meer kan afkoelen. Een van de belangrijkste oorzaken van een zonnesteek is vochttekort. Als je te weinig drinkt, kun je niet genoeg zweten, en zonder zweet dat verdampt, blijft je lichaamstemperatuur stijgen. Vooral in de volle zon is dat risicovol. 

Ook een verbrande huid kan bijdragen aan het ontstaan van een zonnesteek. Een verbrande huid is beschadigd en verliest deels het vermogen om warmte af te voeren. Daardoor raakt je lichaam nog sneller oververhit. 

Om een zonnesteek te voorkomen is goede zonbescherming essentieel. Een kwalitatieve zonnebrandcrème beschermt je huid tegen schadelijke UV-straling én helpt je lichaam koel te blijven. Zo voorkom je zowel zonnebrand als een zonnesteek. 

Kies bij voorkeur voor een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, zoals de Cell Protect Onzichtbare Olie SPF50+. Deze biedt betrouwbare bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

Hoe herken je een zonnesteek?

Gloeiende huid, zweet op je rug en ineens spierkrampen? Dan is je lichaam waarschijnlijk aan het oververhitten. Dat zijn typische signalen van een zonnesteek die op komst is. Andere klachten die kunnen wijzen op een zonnesteek:

 

  • Een warme, gloeiende huid óf juist een koude, klamme huid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en overgeven
  • Bleek zien
  • Duizeligheid
  • Een snelle hartslag
  • Spierkrampen of spierzwakte
  • Verwardheid
  • Moeite met bewegen
  • Bewusteloosheid

 

Let op: koel je jezelf of iemand anders niet op tijd af, dan kan een zonnesteek overgaan in een hitteberoerte. En dat is serieus gevaarlijk.

 

Symptomen van een hitteberoerte:

  • Bleke huid die niet meer zweet
  • Koorts
  • Misselijkheid en hoofdpijn
  • Vermoeidheid en sufheid
  • Verwardheid en hallucinaties
  • Rode huid
  • Flauwvallen en/of bewusteloosheid
  • Een snelle of onregelmatige ademhaling
  • Een snelle of onregelmatige hartslag

Iemand met een zonnesteek is vaak te zwak om zelf nog iets te doen. Let daarom goed op kwetsbare mensen om je heen, zoals ouderen. Denk je aan een hitteberoerte? Bel dan meteen 112. Snel handelen kan levens redden.

Wie loopt risico op een zonnesteek?

In principe kan iedereen een zonnesteek oplopen, maar bepaalde groepen lopen extra risico. Hieronder lees je of dat ook voor jou geldt:

 

  • Leeftijd
    Kinderen onder de 4 en volwassenen boven de 65 lopen meer risico. Hun lichaam kan minder goed omgaan met temperatuurverschillen en raakt sneller oververhit.
  • Gewicht
    Personen met een hoger lichaamsgewicht kunnen gevoeliger zijn voor warmte. Het lichaam houdt warmte langer vast, wat afkoelen lastiger maakt.
  • Medicatie
    Gebruik je medicijnen, bijvoorbeeld voor hart- of bloeddrukproblemen? Bepaalde geneesmiddelen kunnen de gevoeligheid voor warmte verhogen. Neem bij twijfel contact op met je huisarts of apotheker.
  • Verandering naar extreme temperatuur
    Wanneer je afkomstig bent uit een koeler klimaat en je je plots in een warme omgeving bevindt, heeft je lichaam tijd nodig om zich aan de hogere temperaturen aan te passen. In de eerste dagen ben je daardoor extra gevoelig voor oververhitting.

Daarnaast neemt het risico op een zonnesteek toe wanneer je uitgedroogd bent. Dit risico wordt versterkt door het drinken van alcohol, aangezien alcohol het lichaam verder kan uitdrogen. Geniet daarom met mate en zorg ervoor dat je ook voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Zonnesteek bij baby’s en kinderen

Baby’s en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor een zonnesteek. Hun lichaam kan warmte minder goed reguleren dan dat van volwassenen, en ze herkennen de signalen van oververhitting vaak niet op tijd. Daarom is het belangrijk om hen goed te beschermen tegen de zon.

 

Hoe voorkom je een zonnesteek bij kinderen?

 

  • Hou kinderen uit de directe zon, vooral tussen 12 en 15 uur.
  • Laat ze voldoende drinken, ook als ze geen dorst hebben.
  • Gebruik een zonnebrandcrème speciaal voor kinderen, zoals Capital Soleil Cell Protect Fluïde Spray Kids. Deze is dermatologisch getest, geeft een egale dekking en blijft goed zitten, zelfs bij water of zweet.
  • Zorg voor luchtige kleding en een petje of hoed.


Denk je dat je kind een zonnesteek heeft, of voelt je kind zich niet goed na een dag in de zon? Neem dan direct contact op met je huisarts of, bij ernstige symptomen, bel 112.

Hoe behandel je een zonnesteek?

Houden je klachten langer dan een halfuur aan? Schakel dan altijd medische hulp in. Het kan dan gaan om een zonnesteek of zelfs een hitteberoerte. Merk je dat je de eerste signalen van een zonnesteek hebt? Dan kun je dit doen om erger te voorkomen:

 

  1. Drink water of sportdrankjes
    Blijf goed drinken. Water is het allerbelangrijkst, maar een sportdrankje kan ook helpen om verloren elektrolyten aan te vullen als je veel hebt gezweet.
  2. Zoek een koelere plek op
    Zat je in de volle zon? Ga dan meteen naar de schaduw. Ben je binnen, trek dan een laagje kleding uit of zet een ventilator aan.
  3. Neem een koude douche
    Een koude douche helpt om je lichaam snel af te koelen. Geen douche in de buurt? IJszakken of koele doeken doen ook al veel.
  4. Ga liggen en rust uit
    Doe het rustig aan. Vermijd elke vorm van inspanning, zelfs lopen. Je lichaam heeft alle energie nodig om af te koelen.


Een zonnesteek is geen kleinigheid. Het is een medische noodsituatie. Heb je één of twee van bovenstaande dingen geprobeerd en blijven de klachten aanhouden? Twijfel dan niet en neem zo snel mogelijk contact op met een arts.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE