OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Wat is een gezonde hoofdhuid?

Een gezonde hoofdhuid, wat is dat eigenlijk? We weten natuurlijk hoe gezond haar eruitziet: sterk, glanzend – hoewel die glans bij van nature pluizig haar wat matter is – met een sterke groeicurve. Weliswaar ook afhankelijk van je haartype: stijl, golvend of krullend. Zelfs binnen krullen bestaan er meerdere typen, variërend van type 1 (recht), type 2 (golvend) type 3 (krullend) en type 4 (kroezend). Het herkennen van een gezonde hoofdhuid is soms wat lastiger, omdat het natuurlijk verstopt zit onder je haar. Toch heeft je hoofdhuid veel effect op je lokken en hierbij specifieke aandoeningen die op de schedel voorkomen, zoals roos. Een goed doorvoede hoofdhuid betekent een blije huid – ons grootste orgaan – en sneller groeiend haar. Gezond haar begint bij de wortel, zo simpel is het. In dit artikel leggen we je uit welke factoren bijdragen aan de optimale staat van je hoofdhuid. Hoe het microbioom en de talgfunctie je hoofdhuid verstoren of ondersteunen.  

Wat is een gezonde hoofdhuid?

De pH-waarde van onze huid ligt tussen 4,2 en 6,5. De meeste vrouwen vertonen een grotere variatie in pH dan mannen. Een pH-waarde van 2 is erg zuur en een waarde van 12 is erg alkalisch. Je wil hier dus tussenin zitten. Hiernaast draait een gezonde hoofdhuid om de volgende drie factoren: het microbioom – de zee aan bacteriën, fungi en gisten die op je hoofdhuid leven, zie het als werkbijtjes voor een huid die er vanbinnen en buiten goed uitziet en functioneert –, de talgcompositie en de talgbarrière. Die laatste twee hebben natuurlijk te maken met het vet ofwel oliepeil in je huid. Als deze ieder voor zich goed functioneren en met elkaar in balans zijn dan zit het doorgaans wel goed met de gezondheid van je hoofdhuid Het is niet voor niets dat de laatste jaren de focus binnen haarverzorging is verschoven naar de hoofdhuid. Dit is de basis, vanuit deze voedingsbodem kan gezond haar groeien en huidaandoeningen waaronder haarroos en seborroïsch eczeem (gelinkt aan talg) vermeden worden.

Het microbioom van de hoofdhuid

Elke vierkante centimeter van onze hoofdhuid wordt bevolkt door tussen de tienduizend en honderd miljoen inwoners. Talloze volksstammen, inderdaad. Deze residentiële flora bestaat uit twee bacteriële populaties:

  • Propionibacterium (recentelijk hernoemd: cutibacterium)
  • Stafylokokken

De talgproductie van de hoofdhuid

De sebumcompositie. Sebum is een olieachtige substantie die wordt geproduceerd door de talgklieren. Het verzamelt zich in het folliculaire kanaal voordat het wordt afgevoerd richting de schedel. Als ware het een spons absorbeert het stratum corneum van de hoofdhuid een significante hoeveelheid sebum. Schilfers op een hoofdhuid met roos zijn ware ‘sebum valstrikken’.

De natuurlijke barriere van de hoofdhuid

Het stratum corneum, de hoornlaag ofwel buitenste laag van de epidermis, is de meest oppervlakkige huidlaag. Het vormt een barrière die:

  • De hoofdhuid beschermt tegen agressies;
  • Bijdraagt aan het onderhouden van de hydratatieniveaus van de hoofdhuid – verandert de barrièrefunctie dan kunnen haarroos en seborroïsche dermatitis ontstaan. Dit betekent dat mensen met een verstoorde huidbarrière meer aanleg hebben voor hoofdhuidproblemen zoals SD (seborroïsche dermatitis) en roos.

Symptomen van een ongezonde hoofdhuid

Heb je het idee dat je last hebt van haaruitval, een jeukende hoofdhuid, een haartextuur die plots verandert, een altijd vettige hoofdhuid of oncontroleerbaar veel schilfers? Dit kan duiden op problemen met je hoofdhuid. Je kunt er dan voor kiezen een afspraak te maken met een tricholoog, in feite een dermatoloog die zich specialiseert in hoofdhuid en haar. Het is een misvatting dat een droge hoofdhuid altijd de oorzaak is van schilfers of jeuk, want deze veelvoorkomende aandoening komt juist vaak voor bij mensen met een vette huid en hoofdhuid. Als je elke dag je haar moet wassen en je haar er dof uitziet aan het einde van de dag dan is dit ook geen best teken. Dit wordt veroorzaakt door overactieve talgklieren, bekend als seborroïsche dermatitis. Deze dermatitis kan worden verholpen door het gebruik van een masker voor het uitbalanceren van de hoofdhuid. Hoewel een hormonale disbalans ook de boosdoener kan zijn. Naast een tricholoog zou je bij dit soort hoofdhuidproblemen dus ook een bezoek bij een gynaecoloog kunnen inplannen. Seborroïsch eczeem en psoriasis op de hoofdhuid, een comfortabel jeuk of branderig gevoel: naast medicatie kan voeding en de juiste haar- en hoofdhuidverzorging helpen.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_44_WHAT_IS_A_HEALTHY_SCALP_040_042-03.jpg