OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is een zonneallergie? En wat doe je ertegen?

  • favoriet

Ben jij wel erg gevoelig voor de zon? Ben jij al rood als de zon tussen de wolken door begint te schijnen? En zoek jij bij de eerste zonnestraal al direct naar een veilige schuilplaats? Het zou kunnen dat je een zonneallergie hebt.  Bij een zonneallergie ben je overgevoelig voor zonlicht. Wil jij weten of je een zonneallergie hebt? Bekijk dan de symptomen.

Wat is zonneallergie?

Een allergie voor de zon? Het kan! Bij zonneallergie reageert de huid heel heftig op zonlicht. De huid wordt snel rood als deze in contact komt met zonlicht. Wat wel heel erg opvallend is bij zonneallergie is dat de delen die zich in de schaduw bevinden minder heftig reageren. Doorgaans zijn de UV-B stralen de boosdoener wanneer je huid verbrandt, bij zonneallergie zijn het echter vaak de UV-A stralen die ervoor zorgen dat je huid rood wordt. Soms heb je een zonneallergie zoals mensen ook allergisch kunnen zijn voor noten of pollen. Echter kan het ook zo zijn dat je zonneallergie veroorzaakt wordt door andere factoren zoals bepaalde stoffen of een medicijn, In dat geval is het raadzaam om met je huisarts contact op te nemen.

Welke symptomen zijn er bij een zonneallergie?

Het eerste symptoom van een zonneallergie is een rode huid. In principe lijkt dit veel op een “gewone” zonnebrand, maar de huiduitslag bij een zonneallergie gaat gepaard met jeuk en er kunnen blaasjes ontstaan over de gehele huid (ook de huid die niet is blootgesteld aan de zon). Ben je lang blootgesteld aan de zon dan kunnen er ook schilfers ontstaan op de huid en daarnaast kan je ook last krijgen van zwellingen. Bij “gewone” zonnebrand kan de verbrande huid een paar dagen pijn doen, maar in korte tijd neemt dit af en gaat de roodheid ook weg. In het geval van een zonneallergie kunnen deze symptomen tot wel 10 dagen aanhouden.

Hoe erg is een zonneallergie?

Een zonneallergie is erg vervelend. Vooral als het lekker weer is, moet je erg oppassen en een dagje strand is een behoorlijke uitdaging voor iemand met een zonneallergie. Er lekker op uit gaan in de zomer is voor mensen met een zonneallergie niet altijd een optie, want bij het eerste licht kunnen bij jou de alarmbellen al gaan rinkelen. Echter zijn er geen ernstige symptomen of overige risico’s aan verbonden. De kans op zonnebrand is in jouw geval wel veel groter. Houd dus altijd rekening met de zon.

Wat kan je tegen een zonneallergie doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen een zonneallergie. Heb je een secundaire zonneallergie (veroorzaakt door medicijnen of bepaalde stoffen) dan kan je deze stoffen vermijden. Raadpleeg je huisarts als je overgevoeligheid door de zon komt door medicijnen die je gebruikt. Misschien is er een alternatief zonder deze bijwerkingen. Deze vorm van zonneallergie kan ook ontstaan als jij een verkeerde zonnebrandcrème koopt.

Ben jij altijd gevoelig voor zonlicht? Laat je huid dan langzaamaan wennen aan de zon. Begin vroeg in het voorjaar door af en toe de zon op te zoeken. De eerste zonnestralen helpen ervoor zorgen dat je huid alvast kan wennen. Zo kan je huid wat dikker worden en meer pigment aanmaken, zodat die beter bestand is tegen de felle zomerzon.

Als dit niet genoeg is, zou het kunnen dat je solitaire urticaria hebt, een zeldzame vorm van zonneallergie. Gelukkig zijn hier ook behandelingen voor, het gaat dan wel om medische ingrepen. Raadpleeg je huisarts altijd eerst als je denkt dat je last hebt van een zonneallergie.

Zonbescherming met een zonneallergie

Zonbescherming is extra belangrijk als je last hebt van een zonneallergie. Aangezien bepaalde stoffen in een zonnebrandcrème de oorzaak kunnen zijn bij jouw zonneallergie, is het belangrijk dat je kiest voor een zonneproduct dat geschikt is voor een gevoelige huid. De zonnebrandproducten van Ideal Soleil bevatten allemaal Meroxyl, een bestanddeel dat goed werkt tegen UVA-stralen. Zorg er voor dat jij je altijd goed insmeert met een hoge factor om de symptomen van deze allergie te helpen voorkomen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

  • aftersun Vichy
  • Anti-Zand Zonnemelk SPF 50+
  • Crème dry touch SPF 50
  • Meest gelezen

    go to top