Moeder worden: de invloed op je haar en huid

moeder worden is geweldig en kinderen brengen ontzettend veel leuke nieuwe dingen met zich mee. Maar, zodra je niet meer zwanger bent kunnen er in de eerste weken of maanden grote veranderingen plaatsvinden, die je misschien niet zag aankomen toen je zwanger was.

Moeder worden en het onbekende

Net als toen je zwanger was, zullen er tal van boeken zijn die allerlei onderwerpen bespreken, van de ontwikkeling van je baby tot de relatie met je pasgeboren kind. Maar wat deze boeken en tijdschriften je niet vertellen is dat jij zelf ook in de eerste paar maanden dat je moeder bent, flink zult veranderen. Als ouders kom je voor een hoop onverwachte dingen te staan. bereid je er op voor dat, nu je moeder bent, je flexibel dient te zijn en wees klaar voor het onbekende. Elk kind is uniek en vraagt om een unieke manier om met hen om te gaan.

haaruitval door slaaptekort

Een gebrek aan slaap kan tot haarverlies leiden, zorg er dus voor dat jij voldoende nachrust krijgt als moeder, dit is nog net zo belangrijk als toen je zwanger was. Het voedingsschema van je baby kan het slaappatroon van vrouwen verstoren. Ga op zoek naar advies over baby’s en slapen. Zo kan je je baby een milde massage geven voordat je hem naar bed brengt. Maar, vergeet ook niet je eigen behoeftes. Je familie rekent op je dus verdeel de taken eerlijk met je man en neem regelmatig een powernap wanneer hij op de baby let.

Huidproblemen tijdens je zwangerschap

Het International Dermal Instute stelt dat 10 tot 15 % van de zwangere vrouwen last krijgt van melasma: donkere pigmentvlekken in het gezicht. Deze verdwijnen gelukkig weer, na een aantal weken of maanden wanneer je niet meer zwanger bent. Maar, je kan ook te maken krijgen met andere huidproblemen. Denk aan striae, acne, een droge huid en spataderen. Gelukkig duren deze aandoeningen meestal niet langer dan een paar maanden. Vermijd in ieder geval de zon, gebruik een zonneproduct met een hoge SPF en smeer met lichaamsverzorgingsproducten om striae tegen te gaan.

Haaruitval na de bevalling

Postnatale haaruitval komt erg veel voor tussen de derde en zesde maand na de bevalling. Raak dus niet in paniek als je merkt dat je last hebt van haaruitval. dit haarverlies is maar tijdelijk en komt door de enorme daling van oestrogeen in je lichaam. Borstvoeding veroorzaakt geen haaruitval, dus je baby flesvoeding geven helpt niet.Voorzichtigheid, verzorgingsproducten uit de apotheek en je kapsel aanpassen kunnen  allemaal goede strategieën zijn om het probleem op te lossen. Haaruitval valt meer op bij lang haar. Door je kapsel te veranderen creëer je een frisse nieuwe look en hoef je niet de hele dag je uitgevallen haren op te vegen.

Moeder worden: het is het allemaal waard

Wat er ook gebeurt, moeder zijn is geweldig en alle kleine verrassingen die je onderweg ondervind maken elk moment met je kind nog net wat specialer. Doe een dutje, zet een lekker muziekje op, omarm de chaos en doe het beste wat je kan. We lachen meer met onze kinderen dan op welk moment dan ook.

*Het International Dermal Instute

De redactie

Meest gelezen

Zonnebescherming het hele jaar door

Niet alleen op het strand moet je je beschermen tegen de zon! Jouw huid moet altijd beschermd zijn. Dit zijn 5 redenen waarom een zonnebeschermingsfactor altijd van belang is...

Meer info