OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat zijn acne littekens?

Acne littekens zijn een veelvoorkomend probleem als je last hebt van acne – ofwel hevige puistjes en mee-eters. Acne littekens verschijnen in verschillende gradaties van hevigheid. Het kan een echt litteken worden, dat moeilijk weer kan worden verwijderd of langzamerhand verdwijnt, maar het kan ook een tijdelijke verkleuring veroorzaken. Om acne littekens te behandelen kun je langs de huisarts of dermatoloog gaan, maar voor minder heftige verkleuringen en vlekjes na puistjes bestaan er ook speciale crèmes. In dit artikel lees je alles over acne littekens en hoe je pigmentatie na puistjes thuis kunt helpen verwijderen of vervagen.

Hoe ontstaan acne littekens?

Acne littekens ontstaan door de huidaandoening acne vulgaris, de medische term voor acne. Acne, met puistjes en mee-eters, is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij onder meer door een overmatige talgproductie (zogenaamde olie in de huid) de poriën van de huid verstopt raken. Die blokkades van de poriën produceren mee-eters en verschillende soorten puistjes met of zonder wit kopje. Puistjes zijn met pus gevulde, soms pijnlijke bultjes op de huid. Acne vulgaris is een veel voorkomende chronische inflammatoire huidaandoening en een van de acht meest voorkomende huidziektes wereldwijd. Acnelittekens zijn een van de meest hardnekkige complicaties van acne. Het proces van acnelittekenvorming kan grofweg in twee fasen worden verdeeld: verhoogde weefselvorming en verlies of beschadiging van weefsel. 

Hoe zien acne littekens eruit?

Acne littekens kunnen verschillende vormen aannemen. Het kan zijn dat de huid, waar eerst acne ofwel een puistje zat, donker of rood verkleurd. Die verkleuring houdt meestal tijdelijk aan. Dan kan er ook hevigere schade zijn aan de huid door acne, waardoor er een littekens ontstaat in de vorm van bijvoorbeeld een putje of juist bultje op de voormalige plek van de onzuiverheid.

Wat voor soort acne-littekens zijn er?

Niet alle soorten acnelittekens zijn hetzelfde en daarom vereist de behandeling hiervan ook verschillende benaderingen. Acne kan meerdere soorten littekens achterlaten. Deze worden over het algemeen onderverdeeld in acnevlekken, atrofische acnelittekens en hypertrofische acnelittekens. 
 
Acne-littekens (en verkleuringen) onderscheiden zich door een verandering in huidskleur. Die verkleuringen kunnen bestaan uit rode vlekken of donkere vlekken, waarvan de laatste post-inflammatoire hyperpigmentatie worden genoemd. Atrofische littekens, ook wel ijspriemlittekens genoemd, worden veroorzaakt door een verlies van collageen en elastine. Atrofische littekens verschijnen als veranderingen in de textuur van de huid, zoals bijvoorbeeld spleten en putjes.  
 
Ten slotte worden hypertrofische littekens of keloïden veroorzaakt door een verslechterde collageenproductie die optreedt tijdens het wondgenezingsproces en zich manifesteert als gezwellen van overtollig huidweefsel.

Wat is de behandeling en verzorging van acne littekens?

De behandeling van acnelittekens is afhankelijk van het type litteken. Het is raadzaam om bij hevige littekens een dermatoloog te raadplegen. Bij de meeste soorten acnelittekens zal een product speciaal ontworpen voor littekens dat direct op het litteken wordt aangebracht een grote verbetering opleveren. Producten uit de winkel tegen restlittekens na acne zijn vooral geschikt om de verkleuring die gepaard gaat met puistjes te helpen vervagen. Hierbij kan gedacht worden aan exfoliërende formules die ingrediënten bevatten zoals retinoïden en glycolzuur. Plus huid-verhelderende formules die ingrediënten bevatten zoals hydrochinon, tranexaminezuur en vitamine C. Dit zijn goede opties. Vichy biedt bijvoorbeeld de volgende producten met deze werkzame ingrediënten die je gerust dagelijks kunt gebruiken voor een stralende, egale huid. 
 
- LiftActiv B3 Serum tegen pigmentvlekken  
 
Een serum met glycolzuur dat pigmentvlekken en vlekken achtergebleven door imperfecties (ook wel restlittekens genoemd) helpt vervagen.  
 
- LiftActiv Vitamine C serum  
 
Een krachtig serum dat 15% pure vitamine C bevat (in combinatie met hydraterend hyaluronzuur) voor een stralendere, egalere teint met minder zichtbare littekens bij regelmatig gebruik.  

Hoe kun je acne-littekens zelf bestrijden?

Als je niet naar de dermatoloog gaat dan kunnen producten met ingrediënten zoals retinoïden en glycolzuur, hydrochinon, tranexaminezuur en vitamine C dus helpen bij acne littekens. Let wel, blijf met een gevoelige huid uit de buurt van de retinoïden en/of hydrochinon. Deze kunnen je huid namelijk mogelijk verder irriteren. Wil je deze ingrediënten toch proberen, begin dan langzaam en gebruik het product slechts een paar keer per week om er zeker van te zijn dat je huid het wel kan verdragen. Het verschilt per persoon hoe snel acne littekens, en dan vooral de verkleuring als symptoom van acne littekens, vervagen. Bij de een kan het een paar weken duren, bij de ander een paar maanden.

go to top