Postpartum haarverlies – Haaruitval na zwangerschap
Terwijl je haar tijdens de zwangerschap, in aanloop naar de bevalling, wel een heel nieuw leven lijkt te hebben gekregen – veel zwangere vrouwen ervaren een enorme bos weelderig haar – verandert die positieve staat van je haar doorgaans drastisch nadat de baby ter wereld is gekomen. Sterker nog, je kunt na de zwangerschap ineens last krijgen van opvallend haaruitval. Extreem haaruitval na de bevalling is geen uitzondering. Dit heeft veelal te maken met hormonen. Tegelijkertijd is postpartum haaruitval in de meeste gevallen niet blijvend. Het is even door de zure appel bijten. Haargroei- en volume komt een paar maanden na het bevallen op natuurlijke wijze weer op gang. In zeer zeldzame gevallen treedt wel alopecia na de zwangerschap op. In dit artikel leggen we dit fenomeen uitgebreid uit.
Symptomen van haarverlies
Zomaar 90% van jonge moeders ervaart een plots en belangrijk haarverlies dat meestal drie maanden na de bevalling aanvangt. De hoeveelheid tijd tussen de geboorte en het begin van uitvallend haar correspondeert met de lengte van de rustende (telogene) fase van haargroei: deze periode varieert van één tot zes maanden, met een gemiddelde van drie maanden. Dit tijdelijke haarverlies, bekend als telogeen effluvium, is diffuus ofwel pleksgewijs en komt vaak lokaal voor op de kroon van het hoofd. Tijdens deze periode kunnen vrouwen tot maar liefst 30% van hun haar verliezen en het haar dat niet uitvalt is vaak dof en broos. Zo blijf je dus achter met stroachtig haar. Hoewel dit haarverlies meerdere maanden kan duren, is het fenomeen volstrekt normaal en omkeerbaar. De meeste nieuwe moeders krijgen hun gebruikelijke haargroeicyclus terug binnen zes maanden – of binnen zes en twaalf maanden na de bevalling.
Hormonen zijn een van de belangrijkste oorzaken van haarverlies bij vrouwen
Tijdens de bevalling wordt er zo’n gigantische hoeveelheid oestrogeen geproduceerd door een vrouwenlichaam dat deze hormonen het haar verhinderen om over te schakelen naar de telogene fase. Dit betekent dat het haar als het ware ‘vast’ blijft zitten in de groei (anagene) fase. Tijdens deze periode merken veel vrouwen op dat hun hoofdhaar veel sneller groeit dan voorheen en ze ervaren ook voller, dikker haar. Na de geboorte triggert de hormonale uitbalancering (oestrogeen en andere hormoonwaardes dalen drastisch naar pre-zwangerschapswaardes) een enorme telogene fase-omschakeling, wat resulteert in belangrijk haarverlies, ook wel bekend als postpartum haaruitval. Aansluitend hierop (hormonen die tijdens de postpartum periode weer uitbalanceren) kunnen slaaptekort, mogelijke voedingsstress en de vereisten om voor een nieuw kindje te zorgen haarverlies veroorzaken. Een ijzertekort (of andere vitaminen) kunnen ook een van de voornaamste redenen zijn van haarverlies bij vrouwen nadat zij een baby op de wereld hebben gezet.
Alopecia na zwangerschap
Wel zo geruststellend, in de meeste gevallen is postpartum haaruitval tijdelijk en haar zal uit eigen beweging weer terug groeien. Terwijl haaruitval na de zwangerschap doorgaans geen medische behandeling behoeft, kan een dieet rijk aan ijzer en vitaminen helpen bij het vertragen van dit type haarverlies. Houdt postpartum haarverlies langer dan een jaar aan dan is het van belang om een dermatoloog te bezoeken. Deze expert kan de kern van dit haarprobleen, postpartum alopecia, identificeren en een behandeling voorschrijven.
Bronnen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6709511/ https://www.em-consulte.com/en/article/154423