OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Wat is seborroïsch eczeem ofwel dermatitis op de hoofdhuid?

Seborrheic Dermatitis (SD) ofwel seborroïsch eczeem en haarroos zijn vaak van blijvende aard en onderdeel van dezelfde aandoening, dat de seborroïsche delen van het lichaam kunnen beïnvloeden. De term seborroïsch staat voor het volgende: de talgklieren zijn hiermee gemoeid en dus komt seborroïsch eczeem met name voor op plekken waar de huid meer talg – zoals de zijkanten van de neus – ofwel olie afscheidt. Roos is beperkt tot de hoofdhuid, met een jeukende, schilferige huid doorgaans zonder zichtbare ontstekingen. Terwijl seborrhoeic dermatitis niet alleen de hoofdhuid maar ook andere seborroïsche delen – denk aan de wenkbrauwen – kan aandoen, met een jeukende, schilferige en geschubde huid, ontstekingen en soms zwellingen. Ooit gehoord van wenkbrauw roos? Het bestaat, en is dus eigenlijk SD. Net zoals met roos op de hoofdhuid heeft dit niks te maken met hygiëne. Misschien is het esthetisch minder wenselijk, maar de conditie is geenszins “vies” of het resultaat van een groezelige, niet goed gereinigde huid. Op dit platform van Vichy vind je alles over een gezonde hoofdhuid, met ook tips voor seborroïsch eczeem shampoo en andere doelgerichte behandelingen.

Wat is seborroïsch eczeem op de hoofdhuid?

Het vernieuwingsproces van de epidermis kost bij een individu zonder een aandoening zoals roos tussen de negen en tien dagen. Specifiek seborroïsch eczeem wordt gekarakteriseerd door het afschilferen van vette, dikke en plakkerige huidschilfers. Het is een veelvoorkomende aandoening die verschillende delen van het lichaam kan aantasten. Delen van het lichaam met een hoge dichtheid van olieproducerende talgklieren. Dit is waarom de stoornis vaak de hoofdhuid aandoet, hoewel het soms ook optreedt op het gezicht (rondom de neus, tussen de wenkbrauwen, op wimpers, op de baard, achter de oren of in gehoorgangen) en de romp. De voornaamste complicatie is een secundaire infectie, waarbij bacteriën pas later in de wond komen. Je wil ook zeker niet aan de schilfers op je hoofdhuid komen. Hoezeer de hoofdhuid ook jeukt. Met het plukken en krabben aan dit type hoofdhuid aandoening gaat je levenskwaliteit er niet op vooruit. Vaak wordt roodheid gezien, wat betekent dat er sprake is van ontstekingen bij de hoofdhuid. Roos en hoofdhuid seborroïsche dermatitis met schilfers en mogelijke ontstekingen zijn chronische aandoeningen die vaak terugkomen als ze onbehandeld blijven.

Tags:

Wat is seborroïsch eczeem of seborrhoeic dermatitis? Het lijkt op roos, en het kan ook op je gezicht voorkomen. Lees meer van Vichy’s Dercos Haar & Hoofdhuid Instituut.
5 astuces belle peau