OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Agressies tegen de hoofdhuid

Agressies tegen de hoofdhuid

Het is niet zo gek dat hoofdhuid aandoeningen, waaronder ook jeuk aan de hoofdhuid, veel voorkomen. In vergelijking met de huid op andere delen van het lichaam wordt de schedel namelijk continu blootgesteld aan dagelijkse agressies. Je haar en je hoofdhuid wrijven almaar tegen elkaar, wanneer je er snel een borstel doorheen haalt, hardhandig wast en droogt. Dit kan ook een oorzaak zijn van roos, of het in ieder geval verergeren. Zachte hoofdhuidverzorging is dus belangrijk als je hoofdhuid gevoelig is of veel last heeft van irritatie. Sla er het volgende advies op na van onze hoofdhuid- en haarexperts bij Vichy.

De hoofdhuid wordt constant blootgesteld aan agressies

De hoofdhuid krijgt veel te maken met agressies; dit is zelfs een typisch kenmerk van de schedel. Terwijl andere huidverzorgingsroutines vaak zachtaardig zijn, wordt de hoofdhuid continu, zelfs dagelijks, blootgesteld aan agressies door herhaaldelijke frictie. Deze soms intense wrijving vloeit voort uit verschillende handelingen: agressief borstelen of harde kammen, hardhandig je haar drogen met een handdoek of zelfs hoofdhuid-frictie tijdens het shampooën. Staat de harde haarstructuur (buitenste laag) lange tijd in contact met en wrijft dus tegen de hoofdhuid, dan worden de buitenste lagen uitgesleten waarbij 20 tot 30 meer hoornachtige cellen worden afgeworpen – los van shampoodeeltjes. Dergelijke eigenschappen – hoewel ze in sommige toepassingen waaronder roos juist een handig hulpmiddel zijn bij het elimineren van ongewenste cellen en schilfers – vormen niettemin een voortdurende uitdaging voor de epidermale vernieuwing. Alle plekken op de huid die onderworpen zijn aan permanente wrijvingen (denk ook aan handpalmen en voetzolen) vertonen een verhoogde huiddikte, gerelateerd aan een aangepaste verhoogde epidermale omslag. De hoofdhuid vormt hier geen uitzondering op. In aanvulling op deze agressies veroorzaakt te intense (of te lange) hitte (100-150°C) onder invloed van bijvoorbeeld een haardroger een hoofdhuid die uitdroogt. Dit leidt bovendien weer tot jeuk en met een beetje pech toegenomen vervelling. Som al deze fysieke acties op en de hoofdhuid voelt onder je standaard routine waarschijnlijk oncomfortabel aan. Zacht masseren van de hoofdhuid, eventueel met behulp van een rustgevend of hydraterend masker, in koelere omstandigheden is een dankbare remedie bij het verlichten van onaangename gevoelens.

In het kort

Last van haarroos, een gevoelige hoofdhuid met zelfs jeuk? Alle bijbehorende gebaren of hulpmiddelen bij het behandelen en verzorgen van je haar dienen in de regel uiterst zacht te zijn voor zowel haar als schedel.

De hoofdhuid wordt constant blootgesteld aan agressies

Het oppervlak van de menselijke hoofdhuid is rijk aan complexe micro-ecosystemen die dagelijks epidermale of neurale reacties opwekt. Het oppervlak wordt continu bedekt door zweet, sebum, epidermale bijproducten. Hierbij wordt een overvloedig microbieel flora wonend op de hoofdhuid (bacteriën en gist) in de hand gewerkt. Een haarroos aandoening illustreert deze inter-relaties waarschijnlijk het beste, resulterend in een ecosysteem dat uit balans raakt. In een notendop: de buitenste laag van de hoofdhuid heeft veel te verduren en reageert hierop door de celvernieuwing te versnellen. Die hoornlaag (buitenste laag hoofdhuid) is dikker en onregelmatiger dan op andere plekken van de huid. Dit betekent dat het ook sneller afschilfert. Deze bevindingen werden bevestigd door proefpersonen tijdens een onderzoek van Vichy.

In het kort

De menselijke schedel dient te worden gezien als een perfect model van het ecosysteem van de huid, van vele biochemische, fysiologische en microbiologische interacties. Zo’n visie baant namelijk de weg voor verschillende cosmetische toepassingen op het gebied van hygiëne, verzorging, verzachting, microbiële controle en ga zo maar door.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_59_THE_SCALP_AGGRESSIONS_BRUN.jpg