OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Acne en voeding: onze expert vertelt wat je moet weten

Schoonheid begint aan de binnenkant, dat wordt vaak genoeg gezegd. Begin van binnenuit ofwel bij je ontbijtbord voor een stralende make-over. Daarom is het logisch dat mensen die kampen met hevige acne – roodheid, venijnige ontstekingen zoals onderhuidse pukkeltjes en duidelijk zichtbare mee-eters, veel glans door een overproductie aan talg – overwegen om hun dieet om te gooien. Toch is het belangrijk om eerst wat goede informatie over acne en dieet in te winnen. Er bestaan namelijk nogal wat fabeltjes over het verband tussen voeding en acne. Fabeltjes die diëtiste annex voedingsdeskundige, dokter Eugénie Auvinet, graag uit de wereld helpt. Tegelijkertijd kan de juiste voeding zeker invloed hebben op acne, ofwel de gezondheid van je huid. Onze expert adviseert waar het dieet en symptoombestrijding van acne betreft.
 

Wat is de invloed van jouw dieet op je huid?

In zekere zin heeft voeding wel invloed op je huid –en dus die storende puistjes in je gezicht – aldus de Franse voedingsdeskundige Eugénie Auvinet. Zij vertelt: ‘Iemand die niet gebalanceerd eet zal waarschijnlijk een doffe teint krijgen.’ Hiernaast zijn er meer en meer onderzoeken voorhanden die een link leggen tussen voeding en hoe je huid maar ook je haar en nagels eruitzien. Hiernaast is goede huidverzorging voor een onzuivere huid natuurlijk onontbeerlijk. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
 

Jouw voeding en de invloed op (hormonale) acne

Bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, melk, tarwe, avocado's of noten kunnen leiden tot uitbraken met pukkeltjes (een symptoom van acne op de huid), veroorzaakt door een overgevoeligheid voor die voedingsmiddelen. Huidexpert Eugénie Auvinet: ‘Die voedingsmiddelen veroorzaken dan een ontsteking van de ingewanden, die soms op hun beurt weer een huidontsteking veroorzaken. Een aangepast dieet kan helpen om deze puistjes te laten verdwijnen. Voeding heeft echter geen enkele invloed op acne met een hormonale oorzaak.’ Heb je het idee dat jouw pukkeltjes, mee-eters, vette glans of hormonale acne worden veroorzaakt door bepaalde voeding? Om hier zeker van te zijn, kun je het beste een voedseltest laten doen. Dit vraag je bijvoorbeeld op de huisarts. Hormonale acne heeft vaak geen link met voeding. Hormonale acne speelt vaak op tijdens de puberteit, de menstruatie en de overgang. Al kan bepaalde voeding wel je hormonen ondersteunen. Eventueel kan je bij hormonale acne eens een afspraak maken met een zogenaamde hormoonarts. Verder is het in het geval van acne vooral ook heel belangrijk dat je goed voor je huid zorgt van buitenaf. Ga nooit naar bed zonder je make-up eraf te halen en zuiver de huid tweemaal daags met een product dat geschikt is voor een acne-gevoelige huid.
 

Het acne dieet: Wat eten om puistjes te bestrijden?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je aan je voedingspatroon kunt toevoegen voor een zuivere huid, vrij van pukkeltjes. Onze huidexpert tipt bijvoorbeeld probiotica, dat ook is verwerkt in de Intensief Zuiverende Gel om je huid te reinigen uit Vichy’s Normaderm-lijn. Niet genoeg probiotica in je dieet (en ongezond voedsel) kan je spijsvertering helaas vertragen en een shift creëren in het type bacteriën in je darmstelsel. Simpel gezegd, een ontstoken darmstelsel betekent een ontstoken huid. Bij acne is er natuurlijk ook sprake van ontstekingen. Help je darmen te helen om zo ook je huid te helpen herstellen. Probiotica vind je onder meer in: kombucha, zuurkool, alles wat gefermenteerd is zoals kimchi, yoghurt met levende actieve culturen zoals kefir en miso. Van dat laatste, miso, kun je bijvoorbeeld een soep maken. Naast probiotica zijn er ook prebiotica, dat kan optreden als een soort ‘bevruchter’ van goede beestjes ofwel goede bacteriën in je darmen. Denk hierbij aan: knoflook, prei en asperges. Zorg er verder voor dat je glycemische index in balans blijft. Als je bijvoorbeeld veel geraffineerde suikers eet dan schiet je glycemische index, ofwel bloedsuikerspiegel, omhoog wat niet best is voor lichaam en huid. Voeding met een lage glycemische index is bijvoorbeeld: havermout, quinoa, zoete aardappel, bruine rijst en (biologische) kip. Verder zitten bessen bomvol antioxidanten, is vette vis rijk aan Omega 3 en 6 en bevatten groene bladgroenten vitamine A en C, fijn voedsel voor je huid.

Welke voeding moet je vermijden als je van acne af wil komen?

Dit is heel persoonlijk, want waar de ene huid gevoelig reageert op cacao kan de andere huid bijvoorbeeld een zee van pukkeltjes vertonen als er zuivel wordt genuttigd. Hieronder gaan we dieper in op een speciaal ‘eliminatiedieet’ om erachter te komen wat voor jou persoonlijk goed werkt om voorgoed van die pukkeltjes af te komen.

Fabeltjes over voeding en acne

‘Bij het Whole 30 dieet elimineer je allerlei voedingsgroepen die acne kunnen uitlokken, om ze vervolgens weer langzaam te introduceren’

‘Vergeet niet dat de buitenkant een afspiegeling is van de binnenkant!’ zegt onze voedingsexpert: ‘Echter, uit geen enkel onderzoek is gebleken dat te vet eten leidt tot een vette huid, en ook niet dat je van chocolade puistjes krijgt!’ Het kan natuurlijk wel zo zijn dat jij overgevoelig bent voor chocola, maar dat is een geval apart. In het algemeen zijn dit geen specifieke stressoren voor een onzuivere huid. Alvast twee hardnekkige fabels over dieet en acne, ofwel puistjes, die hierbij uit de wereld zijn geholpen. 

Hoe weet je welke voedingsmiddelen huiduitbarstingen veroorzaken?

Als het geen hormonale acne is dan kun je kijken of je huidproblemen dus worden veroorzaakt door bepaalde soort voeding, en deze uiteraard vermijden. Noem het een acne-verdwijn-dieet, een dieet tegen acne waarmee puistjes worden bestreden. De voedingsdeskundige tipt twee manieren waarop je kunt nagaan of je acne door voeding komt: met een bloedtest of door waarneming. De eerste optie is heel snel, maar vaak ook kostbaar. Het is net de vraag of je hierin wil investeren. Bij de tweede optie is het zaak dat je alle voedingsmiddelen noteert die je kort voor het verschijnen van de huidreacties (bijvoorbeeld rode, ontstoken pukkeltjes) hebt gegeten. Dokter Auvinet: ‘Ik ben groot voorstander van het om de beurt weglaten van voedingsmiddelen om zo de boosdoener te kunnen bepalen. Twijfel over de oorzaak van de voedselallergie? Dan kun je het beste een strikt dieet volgen dat tijdelijk alle verdachte voedingsmiddelen weglaat.’ Whole 30 is bijvoorbeeld een voedingsplan waarbij je tijdelijk (gedurende 30 dagen –daar staat dus de ‘30’ voor) talloze soorten mogelijk schadelijke voeding weglaat die je huidklachten (of andere gezondheidsproblemen) kunnen veroorzaken. Een maand lang vermijd je dan suiker, alcohol, granen, peulvruchten, zuivel, soja en gebakken producten. Hierna kun je elk voedingstype weer voorzichtig in je dieetschema introduceren (bijvoorbeeld eieren) om te zien of je huid hierop reageert? Zo niet, dan ben je veilig wat deze voedselgroep betreft. Een hevige huidreactie na het nuttigen van, zeg, gluten? Dan heb je de onderliggende oorzaak van je acne te pakken. Schrap het uit je dieet om de symptomen van acne in de toekomst zoveel mogelijk te verbeteren.
 

Acne-veroorzakers definitief uit je dieet schrappen?

Is het via een allergietest eenmaal duidelijk welke voedingsmiddelen jouw acne uitlokken dan is het inderdaad beter ze definitief uit je voedingspatroon te schrappen. Misschien wat wennen in het begin, maar op den duur denk je er niet eens meer aan. Je lichaam vraagt er dan niet meer naar. ‘Ja, die voedingsmiddelen moeten geschrapt worden’, benadrukt Auvinet, om daar wel aan toe te voegen: ‘Zolang de darmflora nodig heeft om te herstellen. Schoon, gezond eten om je darmflora zoveel mogelijk te ondersteunen. Hiervoor adviseer ik om gebalanceerd te eten (een combinatie van gezonde vetten, koolhydraten en groenten) en probiotica als voedingssupplement te gebruiken. De huidresultaten zullen zichtbaar worden in de maand die volgt. Het is hierna heel goed mogelijk om de voedingsmiddelen die de oorzaak waren van de huiduitbarstingen weer op het menu te zetten, mits ze niet te vaak achter elkaar worden gegeten. Het gaat allemaal om frequentie en dat verschilt per geval.’

go to top