OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Alles over Arganolie: wat doet het werkelijk voor huid en haar?

‘Berbervrouwen gebruiken al eeuwenlang Arganolie voor een rimpelloos gezicht, lokken zo glanzend als die van een zwarte Jaguar en nette nagels’

Arganolie is een cultfavoriet onder beautyliefhebbers, want het zou huid en haar glad en gezond houden. Zo wordt dit ingrediënt sinds jaar en dag in Noord-Afrika gebruikt, waar ze zweren bij de magische krachten van deze olie. Arganolie wordt zelfs ‘vloeibaar goud’ genoemd vanwege de amberkleur, maar ook vanwege de werking. Het zou een vitaminebom zijn, die de huid doet blaken van gezondheid. Een dorstlessende vloeistof, die snelle hydratie biedt alsook ontstekingen (bij huidveroudering) tegengaat.

Maar is Arganolie werkelijk zo’n heilzaam ingrediënt? Trekt het genoeg in huid en haar om echt verschil te maken? Of zijn er andere huidoliën en ingrediënten die hetzelfde beloven, maar nog beter werken? Afgelopen jaren is de populariteit van Arganolie gestegen, waardoor je het in verschillende verzorgingsproducten ziet terugkomen. Alleen is het wel belangrijk dat de kwaliteit wordt gewaarborgd. In dit artikel vind je alle antwoorden op prangende vragen rondom Arganolie.

Wat is Arganolie precies?

Het klinkt exotisch en het is een natuurproduct: Arganolie is sinds een paar jaar een veelgevraagd ingrediënt in beautyproducten, omdat het goed zou werken tegen rimpels. Hiernaast is er steeds meer vraag naar clean en natural beauty. En au naturel, dat is deze olie in zekere zin wel. Arganolie is afkomstig van de noten van argania spinosa, bloemplanten van de Arganboom. Deze groeien alleen aan de voet van het Atlasgebergte, in de zuidwestelijke regio van Marokko. Berbervrouwen, uit inheemse Noord-Afrikaanse stammen, gebruiken al sinds zeker 600 voor Christus Arganolie in hun beautyroutine: voor een rimpelloos gezicht, lokken zo glanzend als die van een zwarte Jaguar en nette nagels.

Kwaliteit: wat is een goede Arganolie?

‘Koop alleen huidverzorgingsproducten waar 100% Pure Arganolie opstaat, en liefst ook cold-pressed’

Zuivere Arganolie bevat een aantal nuttige stoffen zoals Carotenoïden, Tocopherol (Vitamine E), Squaleen en Phenolen. Klinkt veelbelovend, maar hoe het product wordt gewonnen maakt groot verschil. Er zijn verschillende methoden waarop Arganolie wordt verkregen: 

  • Arganolie: handmatig gepeld
    In dit geval worden de noten met de hand gepeld, waarna ze vers worden gebrand. Nadat er water is toegevoegd, wordt uit de noten vervolgens handmatig olie geperst. Dit is een arbeidsintensief en dus kostbaar proces. Hoewel de kwaliteit van het water en hygiëne van de werknemers meetellen, is dit een mooi natuurproduct. Het is alleen wel zeer kort houdbaar, dus je kunt het niet eindeloos gebruiken. 

  • Arganolie: via geitenpoep
    Lokale arbeiders en producenten hebben nu ook een snellere werkwijze gevonden: zoeken naar Arganolie in geitenpoep. Ja, echt. Vervolgens worden de noten met de hand geperst. Hier schijnen wel peroxides (chemische substanties) in te zitten die helemaal niet zo goed zijn voor je huid. 

  • Arganolie: machine gepeld
    Veel van de noten die worden gebruikt voor cosmetische Arganolie (in crèmes, bijvoorbeeld) worden met behulp van machines gepeld en geperst. Dat lijkt misschien niet heel aanlokkelijk. Toch is dit een goede optie, omdat traditioneel geproduceerde olie naast kort houdbaar vaak ook geurend en donker van kleur is.

Waarop letten voordat je Arganolie koopt?

‘Arganbomen spelen een cruciale rol in het voorkomen van bodemerosie en het behouden van waterbronnen in Marokko’

Enriched Argan Oil, dat lees je weleens op een etiket. Dit betekent dat er stofjes (waaronder vaak synthetische ingrediënten) zijn toegevoegd waardoor het eenvoudiger is om de olie uit pulp te halen. Maar hierdoor zijn de concentratie werkzame stoffen in dit product ook dermate lager. Advies: koop alleen huidverzorgingsproducten waarop 100% Pure Arganolie staat, aldus kenners. Goede Arganolie kun je bovendien herkennen aan de prijs. Je betaalt simpelweg voor kwaliteit. Nog iets om op te letten: cold-pressed Arganolie. Deze olie is (net zoals je favoriete green juice) verkregen door het persen met roestvrijstalen persen, waardoor de olie minder geurt, milder is en veel geschikter voor een gevoelige huid.

Waar komt Arganolie vandaan?

Arganolie is dus afkomstig uit Noord-Afrika. Het wordt geperst uit de noten van Arganbomen, die een zeer belangrijk onderdeel vormen van de natuur van het land. In 1988 werd een gebied waar de bomen groeien door Unesco uitgeroepen tot Biosfeerreservaat, omdat Arganbomen een cruciale rol spelen in het voorkomen van bodemerosie en het behouden van waterbronnen.

Lokale Marokkanen oogsten de olie naar verluidt het liefst door te werken met het fruit dat van de boom valt. Vanwege de grote vraag worden er weliswaar ook meer agressieve manieren toegepast die de Arganbomen niet ten goede komen. Daarom wordt het aanbevolen goed te kijken naar de herkomst van je Arganolie. 

Hoe werkzaam is Arganolie eigenlijk?

‘Arganolie is vooral ook een hit omdat het rijk is aan Vitamine E en aan Omega 3, 6 en 9, essentiële vetzuren’

Arganolie wordt een soort ‘wondermiddel’ genoemd: het hydrateert, het hydrateert alleen oppervlakkig, olie verstopt de poriën, het is een remedie tegen puistjes. Tal van tegenstrijdige verhalen. Allereerst zijn oliën verzachtende middelen die – in tegenstelling tot crèmes en dermatologische zalfjes – niet heel diep in de huid doordringen voor intensieve, langdurige hydratatie, maar werken op het huidoppervlak. Dat betekent niet dat ze niks doen: het geeft een prachtige glans (tip: highlight) aan huid en haar. Plus, het biedt bescherming tegen agressies, zoals luchtvervuiling, van buitenaf. Het voedt dus de bovenlaag van de huid, maar het is niet zo’n ‘zwaargewicht’ als Hyaluronzuur. Hyaluronzuur bindt zich namelijk letterlijk aan de cellen, aldus Vichy’s huidexpert Karin Voorkamp. Wel een aanrader: mix wat (kwalitatieve) olie met je lievelingsmoisturizer. Side note: moisturizers zijn onmisbaar en niet hetzelfde als een reguliere dagcrème.

Welke oliën werken goed tegen huidveroudering?

Los van Arganolie, zijn er nog tal van andere oliën die werkzaam zijn tegen huidveroudering. Misschien zelfs doeltreffender dan Arganolie. Vichy’s Karin Voorkamp legt uit: ‘Arganolie is mede zo “trendy” omdat het rijk is aan Vitamine E en aan Omega 3, 6 en 9, bepaalde vetzuren.’ Vooral de huid van vrouwen in de overgang is gebaat bij een goede dosis vetzuren voor de huid. Het ‘smeert’ de huid als het ware en houdt deze soepel. Bovendien gaan Omega’s ontsteking (ofwel: huidveroudering) in de huid tegen. Je kunt ervoor kiezen die te eten (zalm voor lunch, bijvoorbeeld), te slikken (visolie als supplement) of te smeren. Voorkamp: ‘Huidverzorging zoals de Neovadiol-lijn en Magistral Elixir zijn ook rijk aan vetzuren.’

Arganolie voor een droge huid: werkt Arganolie goed tegen droogte en gevoeligheid?

Vooral vanwege de hoge waardes Vitamine E en essentiële vetzuren (met name oliezuur en linolzuur) wordt Arganolie geprezen om diens hydraterende voordelen voor de droge huid. De antioxidanten in Arganolie kunnen ook soelaas bieden voor wie met een huidaandoening zoals eczeem te maken heeft. Arganolie kun je bovendien heel goed voor je lichaam gebruiken. Zeker een gevoelige, droge huid die neigt naar schilferen is gebaat bij Arganolie. Het is een quick fix. Let wel, als je een notenallergie hebt dan kun je ook slecht reageren op Arganolie. 

Arganolie voor een rijpe huid: is Arganolie goed tegen rimpels?

‘Voor een gecombineerde tot vet huidtype biedt een olie met een kleiner molecuulformaat uitkomst’

Doorgaans trekken oliën niet heel diep in de huid. Toch is er in 2014 een onderzoek uitgekomen waaruit bleek dat de huid van vrouwen, die Arganolie toevoegen aan hun verzorgingsroutine, beter vocht kon vasthouden – een sleutel tot het tegengaan van tekenen van huidveroudering. Deze wetenschappers stelden dat Arganolie niet alleen op het oppervlak werkt, maar juist ook tot op celniveau. Verder is er niet veel onderzoek gedaan naar de doeltreffendheid van Arganolie voor het gezicht. In het geval van rimpels kun je Arganolie eigenlijk het beste smeren als toevoeging: ‘s nachts over een goede nachtcrème bijvoorbeeld. Wat namelijk wel heel fijn is aan Arganolie: het zorgt ervoor dat werkzame stoffen (uit bijvoorbeeld je crème) beter door de huid worden opgenomen. 

Arganolie voor een onzuivere huid: verstopt gezichtsolie zoals Arganolie je poriën?

Het is waar, bepaalde typen oliën kunnen de poriën verstoppen als je een onzuiver huidtype hebt. Vooral kokosolie (eveneens een ‘hit’) is daarbij de boosdoener. Dit type olie is namelijk vrij zwaar, waardoor je huid moeilijker kan ‘ademen’. Voor een gecombineerde tot vet huidtype biedt een olie met een kleiner molecuulformaat uitkomst, waaronder Arganolie, maar ook Jojoba- of Squalaanolie. Zij zinken als het ware in de huid en veroorzaken geen verstopte poriën.

Wil je per se olie voor je gezicht proberen terwijl je ook te maken hebt met puistjes en mee-eters? Doe dan zoals we eerder tipten: meng een paar druppeltjes door je favoriete moisturizer – liefst eentje speciaal geformuleerd voor een acne-gevoelige huid. Hiernaast kan Arganolie soms juist helpen bij pukkeltjes. Je krijgt namelijk niet altijd te maken met onzuiverheden vanwege een vet huidtype, maar ook omdat de huid vochtarm of beschadigd is. Vetzuren gaan ontstekingen tegen, hydrateren en verzachten. 

Hoe kun je Arganolie het beste smeren?

Sommige mensen zijn niet zo’n fan van de romige textuur van een dagcrème. Ze verkiezen daarom liever een olie, en dat kan natuurlijk. Pro tip: als je bijvoorbeeld Arganolie wenst te combineren met zonbescherming (misschien wel de allerbelangrijkste verzorging voor de huid) breng dan eerst je SPF aan en daarna een laagje olie voor extra hydratatie. Dit zorgt voor een beschermlaagje, waardoor vocht niet kan vervliegen.

Arganolie voor het haar: word je haar mooier van Arganolie?

Vanwege de genoemde vetzuren, Omega 3, 6 en 9, zou Arganolie de gezondheid van de hoofdhuid ook kunnen bevorderen. Doe dit weliswaar met beleid. Slechts een drupje of drie aan olie (afhankelijk van hoe vettig jouw hoofdhuid is) die je verwarmt in de handpalmen en vervolgens zachtjes in masseert. Dit voelt alleen al heerlijk aan. Hiernaast wordt Arganolie vaak gebruikt om droge, gespleten punten te voorzien van meer glans.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top