OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

De beste tips tegen wallen en donkere kringen

Artikelen Facecare

Net een nachtje doorgehaald of naar het plafond liggen staren (hallo, insomnia) en het effect staart je nu aan in de spiegel? Met andere woorden: je hebt twee ‘halve maantjes’ onder de ogen in een blauw-paarse of juist meer beige-achtige tint. Of, wie weet, zien de oogcontouren er vooral dik en gezwollen uit. Het is een feit dat de huid onder de ogen zeer kwetsbaar is – de huid rondom de ogen is namelijk drie tot vijf keer dunner dan op de rest van het gezicht. Daarnaast bewegen onze oogleden voortdurend: we knipperen zomaar 10.000 keer per dag. Je ogen hebben het er maar druk mee. Door deze factoren kunnen expressie-, droogte- of vermoeidheidsrimpeltjes verschijnen. Tevens veranderen met de jaren de textuur en de kleur van je huid. Het licht wordt vervolgens minder goed weerkaatst door de huid, met meer zichtbare wallen en kringen als gevolg. Hierdoor wordt de blik somberder. Maar om het van een zonnigere kant te bekijken: hier bestaan oplossingen voor! Lees vooral mee.

Wat veroorzaakt donkere kringen en wallen?

Wallen verschillen natuurlijk van kringen, maar ook de ene kring is de ander niet. Zo vallen er twee verschillende donkere kringen te onderscheiden, namelijk:

 • Vasculaire kringen: blauw, soms paarsachtig van kleur;
 • Pigmentkringen: beige, bruin of donkerbruin van kleur, afhankelijk van de huidskleur.

Zowel blauw- als bruintinten? Een combinatie van de twee is ook goed mogelijk. Doorgaans komen vasculaire kringen vaker voor bij een lichte huid, terwijl pigmentkringen eerder zichtbaar zijn bij een donkerdere huid. Etnische en erfelijke factoren spelen een rol, maar daar is nog niet alles mee gezegd. Een voorname oorzaak: vermoeidheid. Vooral in de vroege ochtend duiken kringen en wallen vaker op. Na het ontwaken kunnen bloedvaten namelijk verwijden en daarnaast kan er oedeemvorming optreden. Oedeemvorming, dat resulteert in zwellingen ofwel gezwollen ogen, leidt tot storende wallen onder de ogen. Met de jaren verergeren deze verschijnselen. Dit komt doordat de microcirculatie afneemt, waardoor er zich een teveel aan vocht kan ophopen. Verder bevindt zich onder het oog een kleine vetmassa met vezelwanden die in de loop der jaren verslappen. In combinatie met kringen onder de ogen is het verhaal compleet: permanent donkere zones. Tijd om naar de oplossingen te kijken.


‘Mensen met een lichte huid hebben vaker vasculaire kringen onder de ogen, mensen met een gekleurde huid vaker pigmentkringen’

Hoe voorkom en verwijder je donkere kringen en wallen?

Met gezond eten, voldoende water drinken en slaap zal je donkere kringen en wallen zeker verminderen. Hiernaast is het belangrijk om de juiste oogcrème te gebruiken én deze op de juiste manier aan te brengen. Zie hieronder alle tips op een rij om donkere pigment- of vasculaire kringen en wallen effectief tegen te gaan.

Tip 1: Reinig oogmake-up zorgvuldig bij wallen en donkere kringen

Zeker in het geval van donkere kringen en wallen is het van belang om de huid rondom de ogen voorzichtig te reinigen. Niet hard wrijven, dus! Dit irriteert de ogen, waardoor een vermoeide blik ontstaat. Zo verwijder je oogmake-up idealiter: 

 • Stap 1: Doordrenk een watje met oogmake-up reiniger voor een gevoelige huid;
 • Stap 2: Plaats dit op het ooglid alsook de wenkbrauwen en dep zachtjes over de zone;
 • Stap 3: Vouw het watje dubbel op de wimperrij, waar je opnieuw drukt om de mascara op te laten lossen;
 • Stap 4: Breng desgewenst een verkoelend en verzachtend oogproduct aan, zoals Minéral 89 Ogen;
 • Stap 5: Drink zowel overdag als ’s avonds veel water voor hydratatie en een goede doorbloeding van de huid.

Tip 2: Kies de juiste oogverzorging bij wallen en donkere kringen

Probeer eens Minéral 89 Ogen voor het revitaliseren en versterken van de oogcontouren. Nu al een bestseller! Minéral 89 is verrijkt met Vulkanisch Water uit de natuurlijke vulkanische bronnen van Vichy. Met maar liefst 89% (vandaar de naam) heeft dit product de hoogste concentratie Vulkanisch water van alle Vichy-producten. Het is een heerlijk aangename booster voor de ogen, met een frisse gel-achtige textuur. Naast Vulkanisch water bevat Minéral 89 Ogen pure cafeïne, bekend om zijn werking tegen tekenen van vermoeidheid. Verder is dit product verrijkt met hyaluronzuur: deze geliefde werkstof hydrateert en helpt de huid ‘opgevuld’ lijken. Dit is wat je van Minéral 89 Ogen kunt verwachten:

 • Vermindert donkere kringen;
 • Hydrateert de oogzone, waardoor deze voller lijkt – tot 24 uur lang;
 • Versterkt de huidbarrière-functie (zodat agressies van buitenaf geen kans krijgen);
 • Vermindert wallen zichtbaar.

Tip 3: Verminder wallen en donkere kringen met een gezichtsmassage

Met behulp van digipunctuur breng je oogcrème (liefst een met een gel-achtige textuur) met subtiele bewegingen en druk aan. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd, gehydrateerd en gekalmeerd. Een oppepper, zo’n gezichtsmassage, waarmee je oogcontouren helpt vormen en stimuleren. Het bevordert namelijk de microcirculatie en doorbloeding rondom de ogen. Hierdoor vermindert ook vastzittend vocht.


Tip 4: Gebruik oogcrème en breng correct aan

Natuurlijk kan oogcrème met fijne bestanddelen (zoals hyaluronzuur dat tot maar liefst 1000x zijn eigen gewicht in water kan vasthouden) ideaal. Maar het is hiernaast ook belangrijk dat je de oogcrème goed aanbrengt! Niet hard wrijven, uiteraard, maar met beleid en zorg de oogcrème in je oogcontouren masseren. Van oogcrème heb je maar een beetje nodig: niet veel groter dan een dubbeltje. Doe dit op je vinger en stippel het rondom de oogkassen, van de binnen naar de buitenste ooghoeken. Het is ook van belang hoe je deze gevoelige huid aanraakt. Breng de oogcrème in stippeltjes aan. Strijk uit met je vingertoppen om de oogcrème te helpen absorberen. Blijf zachtjes kloppen totdat de crème volledig is opgenomen.

Tip 5: wallen en donkere kringen onder ogen camoufleren

Voor zowel wallen als donkere kringen is concealer een handige tool, maar je wil het niet op dezelfde manier aanbrengen! Zo is het van belang dat je bij wallen de concealer als het ware rondóm de wal aanbrengt. Hier zijn handige make-uptips voor. In het geval van donkere kringen kun je de concealer gerust óp de verkleuring aanbrengen, maar kies wel voor de juiste tint. Paarsige of blauwe kringen? Kies dan voor een concealer in een tintje lichter dan je huidtint met een gelige ondertoon. Pigmentkringen? Dan is een concealer met perzikachtige kleur beter geschikt.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Minéral 89 Ogen: Revitaliseert  en versterkt de oogcontouren

  MINÉRAL 89

  Minéral 89 Ogen: Revitaliseert en versterkt de oogcontouren

  Oogcontour crème

  Jouw dagelijkse versterking voor een frissere blik.

 • Een 360° liftend effect op de blik, zelfs bij gevoelige ogen - Vichy Liftactiv
 • go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERING ALGORITME ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om jouw huid
  te analyseren

  Neem een selfie

  Vul je huidprofiel in

  Ontdek jouw persoonlijke huidverzorgings
  advies

  Fijne lijntjesJouw sterke punten
  Rimpels van
  de oogzone
  Jouw prioriteit
  Verminderde
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4