OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

De symptomen van de overgang en hoe overgangsklachten verminderen?

Elke vrouw zit wel eens met vragen over de menopauze. Misschien ervaar je fysieke of psychologische stress die je niet kan verklaren? Of misschien heb je al wel ontdekt dat je last hebt van een aantal symptomen die gelinkt zijn aan de overgang. In principe houdt de menopauze in dat je stopt met menstrueren. De menopauze stopt zo’n 12 maanden na je laatste menstruatie. Meestal komt de overgang voor tussen je 45e en 55e, maar dit is bij elke vrouw anders. De periode voordat de overgang begint wordt de perimenopauze genoemd.Interessant feitje: de term ‘menopauze’ is bedacht in 1816 door de Franse arts Charles de Gardanne in zijn boek “Avis aux femmes qui entrent dans l’âge critique” (Advies voor vrouwen in de kritieke levensfase). Maar ‘kritieke leeftijd’ klinkt niet echt positief. Bij Vichy geloven we dat de overgang absoluut niet het einde is. Het is eerder een nieuwe fase in je leven die je met opgeheven hoofd tegemoet moet treden. 

De symptomen van de menopauze

Dat hangt er ook vanaf in welke fase van de menopauze je zit. De perimenopauze of pre-menopauze zijn twee inwisselbare termen die allemaal hetzelfde aanduiden, namelijk: De periode tussen de eerste hormonale veranderingen en de volledige menopauze. Oftewel wanneer je helemaal niet meer menstrueert. Zoals eerder gezegd, is deze periode voor elke vrouw anders, maar de perimenopauze start zodra de eierstokken minder oestrogeen gaan aanmaken.Het is niet makkelijk om de eerste tekenen van de overgang te herkennen. Misschien zit je nog niet in de fase dat jij je zorgen maakt, maar hier zijn een aantal symptomen waaraan je kan herkennen dat je in de overgang bent.

-Onregelmatige menstruatie
- Opvliegers
- Gevoelige borsten
- Stemmingswisselingen en pre-menstrueel syndroom (PMS)
- Minder zin in seks
- Vermoeidheid
- Vaginale droogte
- Pijn tijdens de seks
- Vaker moeten plassen
- Incontinentie (met name bij het hoesten of niezen)
-Verstoord slaappatroon 

Wil je zeker weten of jij in de peri-menopauze zit? Doe dan een eenvoudige bloedtest om je hormoonspiegel te controleren.

Wat zijn de bekendste klachten tijdens de overgang?

De meest bekende klachten tijdens de overgang zijn vaginale droogheid en opvliegers. Deze twee symptomen worden het vaakst in verband gebracht met de menopauze. Andere symptomen die gepaard gaan met de menopauze: slaapstoornissen, seksuele disfunctie, problemen met urineren, stemmingswisselingen en verminderde kwaliteit van leven.

Onze 4 tips tegen overgangsklachten

Het is belangrijk om je klachten ook te bespreken met je huisarts. Verder kunnen de volgende tips helpen bij veelvoorkomende klachten bij de overgang ofwel menopauze.

- Vraag hulp bij stemmingswisselingen
Bespreek stemmingsproblemen met je zorgverlener zodat de oorzaak kan worden geïdentificeerd, een ernstige depressie kan worden beoordeeld en er over kan worden gegaan op hulp e. Voor depressie kunnen voorgeschreven antidepressiva een optie zijn. Sommige antidepressiva helpen ook bij opvliegers.

- Drink voldoende tegen urine-incontinentie
Voldoende water is nu belangrijk om de urine verdund te houden (helder en lichtgeel). Vermijd daarbij voedingsmiddelen of dranken met een hoog zuur- of cafeïnegehalte, die het blaasslijmvlies kunnen irriteren. Deze omvatten grapefruit, sinaasappels, tomaten, koffie en cafeïnehoudende frisdranken. Probeer ook zogenaamde Kegel-oefeningen om uw bekkenbodemspieren te versterken en incontinentie-episodes te verminderen.
 
- Ga nachtzweten tegen
Verschillende strategieën helpen tegen nachtelijk zweten door de overgang: lichte nachtkleding en gelaagd beddengoed met vochtafvoerende materialen, een elektrische ventilator, koel water naast bed, een bevroren coldpack onder je kussen of op je voeten.
 
- Hulp bij seksueel discomfort
Verschillende producten kunnen helpen: van vaginaal glijmiddel tot moisturizers en regelmatige seksuele stimulatie.

Wat kun je nog meer doen?

Wees niet bang! Er zijn meerdere maatregelen die je tijdens de menopauze kunt nemen om de symptomen van de menopauze in toom te houden. Om niet te veel last te hebben van de opvliegers kan je het beste je huisarts raadplegen.Een gezondere levensstijl aannemen kan ook enorm helpen en daar is het nooit te laat voor. Stop met roken en drink minder alcohol. Probeer een gezond gewicht te behouden en slaap voldoende. Kijk ook naar gezonde voedingsmiddelen voor een gebalanceerd voedingspatroon. 
 
Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top