Feiten en fictie: alles over zonnebrand

Feit: houdbaarheidsdatum en houdbaarheid gaan omlaag na openen van de zonnebrandcrème

De SPF, oftewel de beschermingsfactor van zonnebrand, gaat omlaag zodra de fles eenmaal open is geweest. Nog zonnebrandcrème van vorig jaar in de kast staan? Het is hoogstwaarschijnlijk tijd om die te vervangen door een nieuwe fles. Als de flacon zonbescherming een jaar open is geweest, bestaat de kans namelijk dat zuurstof vat heeft gekregen op de werkzaamheid van de zonbeschermingsfilters. De broodnodige SPF is dan nog steeds werkzaam, maar de hoogte van de bescherming kan wel wat afnemen. Wil je er dus zeker van zijn dat je nog steeds een hoge SPF gebruikt? Overweeg dan zeker om een nieuwe fles zonnebrand aan te schaffen. Met zonnebrand over datum haal je natuurlijk helemaal niks uit.

Fictie: zonnebrand is niet nodig voor de donkere huid

Denk je dat je geen zonnebrand nodig hebt met een donkere huid? Bijvoorbeeld olijfkleurig of zwart van huidtint. Dan zit je er helaas helemaal naast: ook met een getinte huid is bescherming tegen de zon belangrijk. Let bovendien op dat je met een hogere factor smeert wanneer je in een ander land bent waar de zonkracht sterker is. Ondanks het feit dat een donkere huid meer pigment bevat dan een lichte huid is bescherming belangrijk! UVA-straling is namelijk het gehele jaar door aanwezig en deze vorm van UV-straling versnelt het verouderingsproces van de huid. Ook wel bekend als photo-veroudering. Deze vorm van huidveroudering ten gevolge van UV-straling kan bij alle huidtypen voorkomen, dus ook een diep gekleurde huid.

Feit: de SPF gaat omlaag als de zonnebrandcrème in de zon heeft gelegen

De beschermende factor in zonnebrandcrème is niet zo goed bestand tegen hitte. SPF gaat omlaag als je de fles of tube in de zon laat liggen. Zonnebrand beschermt zichzelf dus niet! Aanrader: stop een SPF-product in je tas of leg in de schaduw.

Feit: zonlicht is ook gezond

Hoewel het belangrijk is dat je jezelf beschermt tegen de UV-straling, is zonlicht wel degelijk goed voor je. De zon is verantwoordelijk voor maar liefst 85% van de vitamine D die ons lichaam aanmaakt. Frisse lucht, zonnetje: een kwartier per dag is genoeg!

Fictie: met een hogere SFP word je nooit bruin

Het lijkt misschien alsof bruinen onmogelijk is met een hogere SPF, maar dat is echt niet waar. Je huid verbrandt niet (gelukkig), maar verkleurt wel degelijk. Ook in de schaduw! Alleen duurt dit door de hogere factor wél iets langer. Daar staat tegenover dat de bruine kleur langer aanhoudt wanneer je eenmaal bruin wordt. 

Feit: je kunt ook verbranden door je kleding heen

Ja, je kunt verbranden door je kleding heen! Waarna je huid brandt, rood is en vervolgens ook zal vervellen. Dat verbranden klinkt misschien vreemd, want een laag kleding zit tussen je huid en de zon, niet? Maar hoe lichter de kleur stof die je draagt, hoe gemakkelijker de straling er gewoon doorheen komt. Is je kleding nat dan heeft het nog maar een beschermende SPF van 2 en komt UV-licht er ongefilterd doorheen. 

Fictie: als je zelden verbrandt heb je geen zonnebrand nodig

Het is volstrekte onzin dat je je niet hoeft in te smeren met zonnebrand als je zelden verbrandt. De SPF die voor jou het beste is, hangt af van je huidtype en hiernaast de sterkte van de zon. Insmeren is onontbeerlijk! Let op: kinderen hebben een gevoeligere huid en zij hebben daarom zonnebrand met SPF 50+ nodig.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De redactie

De oplossing van Vichy

CAPITAL SOLEIL

Melk kind SPF 50

Zonnemelk - Bescherming kinderen

Hoge bescherming voor kinderen in groot formaat. 300ml

IDEAL SOLEIL

Aftersun - SOS Balsem

Aftersun - Verzorging buiten de zon

De kalmerende balsem tegen verbranding door de zon, 8 uur lange hydratatie.

Meest gelezen

Alles wat je moet weten over UV-stralen

Steeds alarmerendere mediacampagnes, steeds vaker voorkomende huidkanker, het wordt steeds enger om jezelf aan de zon bloot te stellen. Michel Le Maître, dermatoloog, en Benjamin Bauquin, oprichter van Cocktail Me, dat 100% biologische en natuurlijke ingrediënten levert voor cocktails, geven antwoord op onze vragen.

Meer info