OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Glycolzuur: wat is het en wat doet het met jouw huid?

Zie je de eerste fijne lijntjes verschijnen en is de textuur van je huid niet zo glad meer dan kan glycolzuur de moeite waard zijn om in je verzorgingsroutine op te nemen. Het helpt bij van alles: van dofheid tot onzuiverheden en hyperpigmentatie.

Glycolzuur kan een droge huid tegengaan door watermoleculen uit de lucht in het huidweefsel te brengen en verloren vocht zo aan te vullen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met een hoger percentage glycolzuur (vanaf 20%), maar het is al een zeer effectief ingrediënt in lage sterktes. 10% pure glycolzuur (dat technisch gezien onder de fruitzuren valt want het wordt afgeleid van suiker) kun je bijvoorbeeld vinden in glycolzuur producten zoals een glycolzuur crème of een glycolzuurpeeling in ampulvorm voor thuis.

Wat is glycolzuur precies?

Glycolzuur valt in de groep fruitzuren, een familie van niet-schurende exfoliators die veel kunnen doen voor de huid. Het is een alfahydroxyzuur (AHA) afgeleid van natuurlijk suikerriet. Het is voordelig voor de huid omdat het een heldere, frisse teint bevordert en pigmentatie vermindert, zonder irritatie te veroorzaken.

Glycolzuur is qua structuur vrij klein, dus het dringt gemakkelijk door de bovenste huidlaag en daarom is het ook zo effectief. Het bevat eigenschappen die helpen dode huidcellen af te werpen, om een fris velletje eronder te onthullen dat straalt.
 
Glycolzuur bevordert ook de aanmaak van collageen, waardoor de huid steviger aanvoelt en er lijn- en rimpelvrij uitziet. Glycolzuur is te vinden in een reeks huidverzorgingsproducten, van vloeibare toners tot exfoliërende maskers.
 
In principe kan iedereen een mooiere huid verkrijgen door glycolzuur. Soms wordt er weleens gezegd dat fruitzuren (waar glycolzuur ook onder valt) niet goed zouden zijn voor de huid, maar als je het voorzichtig aanpakt met het juiste percentage dan kan het alleen voordelig uitpakken.

Hoe helpt glycolzuur voor een mooiere huid?

De belangrijkste functie van glycolzuur is om de huid te exfoliëren. Door dode huidcellen te verwijderen, de buitenste dode laag van de huid effectief los te maken en celvernieuwing aan te moedigen om een egalere teint te bevorderen.

Glycolzuur heeft ook de toegevoegde bonus dat het de productie van collageen stimuleert, belangrijk bij het zichtbaar vertragen van veroudering. Door fibroblasten in de dermis te activeren, helpt glycolzuurzuur fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Ook werkt glycolzuur tegen onzuiverheden bij acne en vermindert het zichtbare pigmentvlekken op de huid.

Thuis zelf aan de slag met een glycolzuurpeeling

Voor een intensieve glycolzuurbehandeling kun je het beste kijken naar een gecertificeerde huidspecialist. Een expert kan met hogere concentraties (zoals 20%) werken voor bijvoorbeeld een verouderende huid met meer rimpels.

Vanuit huis kun je ook resultaat behalen met een iets lager (10%), maar doeltreffend percentage met Vichy’s Lifactiv Glyco-C Ampullen, geschikt voor elk huidtype. Rijk aan AHA, heeft dit product een peeling-effect waarbij het de buitenste laag dode cellen verwijdert en celvernieuwing stimuleert. Dag na dag egaliseert het de teint en verzacht het de huidtextuur, waardoor verschillende soorten hyperpigmentaties zichtbaar worden verminderd.

Daarnaast bevat het hyaluronzuur en vitamine CG. Hyaluronzuur hydrateert en maakt de huid zichtbaar voller. Vitamine CG beschermt de huid tegen vrije radicalen, stimuleert de collageenproductie en verfrist de teint.

Let hier nog even op bij glycolzuur

Glycolzuur is doorgaans een geschikte AHA voor elk huidtype, maar krijg je last van een prikkend, branderig gevoel of irritatie dan kun je het beste met het glycolzuur-product stoppen. Er zijn risico's op hyperpigmentatie door glycolzuur, maar dit gebeurt meestal als het product te sterk is (meer dan 20%) voor die persoon.

Personen met een gevoelige huid of aandoeningen zoals psoriasis, rosacea en eczeem en allergieën moeten uiterst voorzichtig zijn met zuren. Als je niet zeker weet of je een gevoelige huid hebt dan is het handig om glycolzuur eerst te testen – bijvoorbeeld achter het oor.

Het is niet de bedoeling glycolzuur dagelijks te gebruiken, één of twee keer per week is voldoende. Kijk hiervoor ook altijd naar de richtlijnen vermeld op de verpakking van het product. Gebruik je een exfoliator zoals glycolzuur dan is het extra belangrijk om dagelijks een breedspectrum SPF aan te brengen zoals UV Age Daily, aangezien de huid na gebruik gevoeliger is en daarom meer kans heeft om te verbranden.

go to top