OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Hormonale acne en puistjes: wat is de beste oplossing?

Acne

Hormonale acne of hormonale puistjes zijn te herkennen aan het tijdstip waarop ze verschijnen. Bijvoorbeeld rondom je menstruatie wanneer bepaalde hormonen opspelen. Veertien dagen voor je menstruatie, tijdens de eisprong of ovulatie, kunnen ook al puistjes ontstaan. Zo verhogen de testosteronwaardes tijdens de ovulatie, en verlagen de oestrogeen- en progesteronwaardes tijdens je ongesteldheid. Hormonale puisten komen ook vaker voor tijdens een zwangerschap. Typerend aan dit soort onzuiverheden: vaak verschijnt hormonale acne op de kin of langs de kaaklijn. In dit artikel vind je alles over hormonale puistjes en de oplossing hiervoor. Voor hevige acne, een serieuze huidziekte, kun je het beste je huisarts en/of dermatoloog raadplegen om dit goed te behandelen.

Wat is hormonale acne?

Af en toe een pukkeltje kan zomaar voorkomen. Je hebt je gezicht een keer niet goed gewassen, wat minder gezond gegeten. Maar hormonale acné in het bijzonder wordt zo goed als altijd gekenmerkt door een disbalans in hormonen. Dit komt vaak omdat deze hormonen een toename van olie en talg veroorzaken, dat kan leiden tot verstopte poriën. Doorgaans hebben tieners meer last van hun hormonen, maar ook zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang. Bij hormonale acné veroorzaken veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron onzuiverheden zoals pukkeltjes, mee-eters en een glimmende T-zone. Vooral een toename in androgene hormonen (lees: testosteron) kan de olieproductie van je huid flink opschroeven. Met als resultaat: een overmatig glanzend velletje.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die hormonale acne in de hand kunnen werken, namelijk:

- Menstruatie
Veel vrouwen met acne en puistjes zien meer onzuiverheden opduiken tijdens hun menstruatie. Dit komt doordat de vrouwelijke menstruatiecyclus ervoor zorgt dat hormoonspiegels stijgen en dalen en de huid op verschillende tijdstippen van de maand anders wordt aangetast. 
 
- Slaaptekort 
Verstoringen van de slaapcyclus kunnen resulteren in een toename van cortisol, wat kan leiden tot huidontsteking, onjuiste genezing en huidproblemen zoals puistjes. Het zet de bijnieren aan tot overproductie van cortisol, een steroïde, waardoor de talgklieren meer talg produceren en de huid extra vettig wordt.
 
- Zwangerschap
Zwangerschap is een ander moment waarop hormonen fluctueren en vrouwen hogere niveaus van androgenen (mannelijke hormonen) meemaken die acne kunnen veroorzaken. Heb je al last van veel puistjes dan kan dit verergeren tijdens de zwangerschap. Sommige zwangere vrouwen krijgen voor het eerst enorm last van puistjes. Dit kan komen door hormoonfluctuaties. 
 
- Stress en onrust
Een acne-gevoelige huid is het resultaat van een combinatie van factoren die leiden tot verstopte poriën, waarvan sommigen worden beïnvloed. Bijvoorbeeld cortisol en androgenen die als reactie op stress door het endocriene systeem worden uitgescheiden. Deze hormonen verhogen de productie van talg. 
 
- Voeding, gezond en ongezond
De exacte link tussen voeding en hormonale acne is nog niet helemaal duidelijk. Sommige voedingsmiddelen kunnen puistjes helpen voorkomen, met name voedingsmiddelen die ontstekingen bestrijden. Plantaardige voedingsmiddelen met veel antioxidanten kunnen ontstekingen helpen verminderen en een zuivere huid bevorderen.

Hoe herken je hormonale acne?

De intensiteit van hormonale acne kan per persoon verschillen, maar ontdek je een terugkerend pukkeltje op steeds dezelfde plek? Grote kans dat je met hormonale acne te maken hebt. Denk aan een onzuiverheid die steeds weer opduikt op je kin, maand na maand. Hormonale acne doet zich voor in het patroon van een cyclus, dus bijvoorbeeld rondom de menstruatie van meisjes of vrouwen. Hormonale pukkeltjes verschijnen hiernaast met name rond de kin en kaaklijn. Dit komt omdat het talgpeil hier hoger is dan op andere plekken van het gezicht. Zoals al aangestipt: als je hormonen fluctueren dan zorgt dit ervoor dat de talgklieren worden gestimuleerd. Hormonale acne kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Mee-eters: blijft een verstopte porie open dan stijgt de verstopping naar het oppervlak van je huid waar het oxideert en er vervolgens zwart uitziet. 
  • Pukkels met een wit kopje: deze blijven vaak verstopt onder het huidoppervlak. Ze vormen zich zodra een geblokkeerde porie sluit, waardoor ze wit of geel lijken.
  • Papels: dit is een type ontstekingsgevoelige acne. Vaak zichtbaar als kleine, vervelende pukkeltjes die op roze bultjes lijken. Ze kunnen pijn doen.
  • Pustels: dit is een ander type ontstekingsgevoelige acne, waarbij de pustels rood zijn aan de onderkant. De bovenkant is wit of geel en gevuld met pus. 
  • Nodules: deze vormen zich diep onder de huid. Ze zijn vaak groot, solide en pijnlijk.
  • Cysten: dit type onzuiverheid is diep en gevuld met pus. Ze zijn pijnlijk en kunnen ook leiden tot littekentjes. Acne-littekens kunnen behandeld worden.

Hormonale acne behandelen

Er bestaan geen wondermiddelen voor hormonale puistjes, maar een consequente routine kan al het verschil maken. Reinigen met zuiverende bestanddelen, hydrateren en af en toe behandelen met eenSOS-crème.
 

Wanneer komen hormonale puisten het meeste voor?

Er zijn bepaalde levensmomenten waarop hormonale acne meer voorkomt, namelijk:

- Tijdens je zwangerschap 
Veel vrouwen hebben in meerdere of mindere mate last van acne tijdens de zwangerschap, met name tijdens het eerste en tweede trimester. Dit komt door een toename in hormonen genaamd androgenen. Deze androgenen kunnen ertoe leiden dat kliertjes in je huid opzwellen en meer talg aanmaken. 
 
- Tijdens je menstruatie 
Tijdens je menstruatie, ofwel maancyclus, zitten je hormonen helemaal in een soort achtbaan. Verschillende hormonwaardes gaan op en neer. Vlak voordat je menstruatie begint, verminderen je progesteron-waardes terwijl oestrogeen-waardes stijgen. Hierdoor kunnen je talgklieren worden gestimuleerd om meer talg uit te scheiden. 
 
- Tijdens de overgang 
Hormonale fluctuaties zijn heel normaal tijdens de overgang. Je huid kan droger worden, maar je kan ook zomaar volwassen acne krijgen. Sowieso verandert er veel in je lichaam, waaronder ook met je grootste orgaan de huid, tijdens de menopauze. Vaak zijn de androgene hormoonwaardes van vrouwen met acne in de overgang in orde, maar hebben zij te maken met een daling in hun oestrogeenwaardes. Door deze disbalans kan er opeens acne verschijnen, met pukkeltjes, grove mee-eters en een vette huid. 

go to top