Er komen aan de lopende band nieuwe producten op de markt om te proberen. Het is leuk om die uit te testen, maar je huid heeft daar niet altijd profijt van. Een consistente huidverzorgingsroutine, met een vaste set producten, heeft tijd nodig om te werken en de voordelige effecten volledig te laten zien op het huidoppervlak. Tegelijkertijd kan een bepaald huidverzorgingsproduct of ingrediënt soms gewoon niet meer werken met jouw huid of in een bepaald seizoen. Lees er hier alles over.
Kan je huid gewend raken aan huidverzorging?
Je huid kan inderdaad gewend raken aan actieve ingrediënten; dit wordt ook wel tachyfylaxie genoemd. Een moeilijk, medisch woord dat in principe een manier is om de tolerantie te beschrijven die onze huid opbouwt voor lokale steroïden. Maar dermatologen hebben ook ontdekt dat het van toepassing is op andere huidverzorgingsingrediënten die in een typische dagelijkse routine worden aangetroffen. Tachyfylaxie staat voor het punt waarop de huid zijn tolerantie bereikt met een product en je steeds meer van een bepaald actief ingrediënt nodig hebt om dezelfde resultaten te bereiken. Dit is vaak gerelateerd aan steroïde crèmes voor psoriasis of eczeem, maar het telt ook voor het gebruik van huidverzorgingsactieve stoffen, zoals retinolen salicylzuur.
Wanneer werken actieve ingrediënten het beste?
Dat verschilt per ingrediënt en per individu. Het is opvallend dat in het geval van retinol dermatologen waarschuwen om het gebruik hiervan rustig op te bouwen zodat de huid gewend kan raken. In het begin reageert de huid vaak met roodheid en schilfering, wat op den duur verdwijnt. Dat betekent niet dat het ingrediënt dan is uitgewerkt. Integendeel. Wat wel gebeurt, is dat de huid zich aanpast. Na weken of maanden roodheid en schilfering bij het gebruik van retinol krijgen we een nieuwe retinoïde-tolerante huid, maar dan hoef je niet gelijk het percentage te verhogen. Die rustige, aan retinol gewende huid is geen teken dat de retinol inefficiënt is geworden, maar eerder dat de huid sterker is geworden en nu efficiënter werkt. De huid wordt met behulp van retinol verbeterd en daarna wordt de rol simpelweg onderhoudend. Je huid zal je niet bedanken voor het voortdurend veranderen van je verzorgingsroutine; het houdt van consistentie en routine.
Hoe lang vasthouden aan één product en hoe vaak te wisselen?
Terwijl steeds meer mensen maandelijks van huidverzorgingsroutine- en producten veranderen, heeft je huid in werkelijkheid meer baat bij consistentie. Een huidcyclus duurt gemiddeld vijf tot zes weken. Alles voor die tijd betekent dat nieuwe cellen nog geen kans hebben gehad om te rijpen, naar de oppervlakte te komen en af te schilferen. Wacht daarom minstens zes weken voordat je van product wisselt. Je zult de effecten niet zien totdat een huidcyclus is voltooid. Dit is een redelijke hoeveelheid tijd om een nieuwe vochtinbrengende crème of reiniger te proberen, maar vooral bij retinols, peptiden en groeifactoren is het belangrijk een nog langere adem te hebben. Het duurt ongeveer negen maanden om de echte resultaten van deze ingrediënten te zien. Je huid houdt van consistentie, dus zelfs als je zin hebt om iets veranderen in je huidverzorgingsroutine doe dit bij uitstek geleidelijk. Op zo’n manier dat je één product per keer verwisselt.
Hoe blijven huidverzorgingsproducten langer houdbaar?
Je kunt de houdbaarheid van een zonnebrandcrème of moisturizer natuurlijk aflezen aan het etiket –gemiddeld is dat één jaar. Hierna verlaagt de werkzaamheid drastisch. Waar we onze huidverzorgingsproducten bewaren, kan ook invloed hebben op de efficiëntie. Als ze in direct zonlicht worden bewaard, kan de formule opwarmen en de actieve ingrediënten afbreken waardoor de houdbaarheid sneller daalt. Dit is de reden waarom veel merken voor ondoorzichtige verpakkingen voor hun producten kiezen: om UV-stralen te helpen blokkeren. Zie je huidverzorgingsproduct als voedsel: komt er lucht en zonlicht bij dan verliest het een deel van zijn voedende eigenschappen en wordt het minder effectief. Probeer je huidverzorgingsproducten ergens koel, droog en donker te bewaren om de afbraak van sommige ingrediënten te vertragen. En dat geldt voor name voor retinol en vitamine C, waarvan de laatste erg onstabiel is en snel afbreekt bij blootstelling aan lucht en licht.
Waarom werkt een ingrediënt los van houdbaarheidsdatum op den duur minder goed?
Los van je producten op de juiste plek bewaren, is er nog een reden waarom een bepaald huidverzorgingsproduct niet meer zo goed werkt met jouw huid. Onze huid verandert met de leeftijd, hormonen en seizoenen, dus het is logisch dat we van tijd tot tijd moeten kijken of we niet iets anders (of meer) nodig hebben. Wat je in de winter opsmeert, moet misschien worden aangepast voor de zomer. Een product waar je weg van was op je dertigste, zou zomaar minder geschikt kunnen zijn wanneer je de veertig bereikt. En niet-comedogene producten kunnen overbodig raken als je huid naarmate je ouder wordt minder vettig wordt. Het kan ook zijn dat je huid tijdens je menstruatie vatbaarder is voor puistjes en textuur, ook al blijft je huidverzorging hetzelfde. Ten slotte kunnen sommige van je producten ineffectief zijn omdat je de verkeerde ingrediënten mengt en ze elkaar gewoonweg opheffen. Zo is bijvoorbeeld bekend dat vitamine C en niacinamide niet goed samengaan. Vitamine C en SPF juist weer wel. Dat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden voor een optimale routine.