OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Is alcohol slecht voor je huid?

Elke dermatoloog zal beamen dat overmatige alcoholconsumptie een ‘ticket’ is naar vroegtijdige huidveroudering. Het is duidelijk geen gezondheidselixir. Alcohol zelf heeft een lage voedingswaarde en kan een negatieve impact hebben op je leverfunctie, immuniteit, hormonen, cellen en de bloedspiegel. Dit beïnvloedt op hun beurt weer de kwaliteit, het uiterlijk en de veroudering van jouw huid. Alcohol is bovendien een diureticum, wat betekent dat je in rap tempo veel water kunt verliezen waardoor je huid uitgedroogt en dof oogt. Het goede nieuws is dat je huid, net zoals elk ander orgaan, kan regenereren. Het lichaam kan wonderbaarlijk snel rehydrateren – al hangt dat tempo wel af van de hoeveelheid schade die is aangericht. Als je al vijftien jaar stevig drinkt en het collageen in je huid (waardoor deze stevig blijft) is eenmaal vernietigd dan is herstel helaas vrijwel onmogelijk. In dit artikel lees je alles over de gevolgen van alcohol op je huid (van vroegtijdige huidveroudering tot acne, roodheid zoals rosacea met verwijde haarvaatjes en een opgezet gezicht), de voordelen van stoppen met alcohol en hoe je jouw gezicht het beste kunt verzorgen na een avondje doordrinken.

Uitdroging, een droge huid

De schade die alcoholconsumptie toebrengt aan je huid begint met uitdroging, dehydratatie. Het tast elk soort slijmvlies aan, van de alvleesklier en lever tot de huid. Het eerste effect is uitdroging, aangezien het simpelweg alle vocht uit de huid trekt. Die uitdroging zal uiteraard ook resulteren in de verschijning van lijntjes en rimpels.

Acne

Alcohol veroorzaakt niet direct acne, maar het veroorzaakt wel een hormonaal domino-effect. Vooral te veel alcohol drinken, kan de bloedsuikerspiegel verlagen en dat is niet best voor een zuivere huid. Alcoholische dranken bevatten bovendien veel suiker, vooral witte wijn en cocktails. Dit kan puistjes teweegbrengen. De suiker in alcohol kan je huidcellen letterlijk kristalliseren (glycatie genaamd), wat leidt tot minder volle, soepele cellen en een doffere teint.

Vroegtijdige huidveroudering

Alcohol kan het lichaam op cellulair niveau doen verouderen, wat ook een persoons risico verhoogt op leeftijd-gerelateerde ziekten. Bovendien is alcohol hepatotoxisch. Dit betekent dat alcohol directe schade toebrengt aan de cellen in de lever. Levercellen zijn verantwoordelijk voor het ontgiften van het lichaam en kunnen invloed hebben op de huid. Hoe meer de levercellen beschadigd zijn, hoe minder de lever ertoe in staat is het lichaam te ontgiften. Resultaat: vroegtijdige veroudering.

Hoe alcohol zorgt voor huidveroudering en rimpels

Alcohol kan de huid van een persoon ernstig belasten. Zo kan alcohol het vitamineniveau, zoals vitamine A, uitputten. Vitamine A is cruciaal voor de gezondheid van de huid. Afname van vitamine A kan het collageengehalte aantasten, wat kan leiden tot vroegtijdige rimpels en verlies van elasticiteit en volheid in het gezicht.

Verkleuring van de huid

Alcohol kan een ontsteking in huidweefsel uitlokken en een systemische ontsteking van de huid veroorzaken door een door alcohol getriggerde histamine-reactie. Dit resulteert in roodheid, het blozen van de huid. In het begin wordt de huid misschien maar een beetje rood. Na aanhoudend drankgebruik kan je een blijvende rode verkleuring in het gezicht krijgen.

Rode adertjes, beschadigde adertjes in gezicht en ogen

Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht. Het kan er ook voor zorgen dat bloedvaten in het gezicht groter worden en zelfs openbarsten. Hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe groter de kans dat hij of zij de negatieve effecten op de huid ervaart.

Vochtwallen, vochtophopingen boven en onder de ogen

Alcohol wekt dus ontstekingen op in ons lichaam. Als het lichaam uitgedroogd raakt door alcohol proberen de vitale organen en de huid zoveel mogelijk vocht vast te houden, leidend tot wallen en andere vochtophopingen in het gezicht en elders.

Verstoorde nachtrust

Alcohol kan er bij gezonde mensen voor zorgen dat je sneller in slaap valt en dieper inslaapt, maar het verstoort de REM (rapid eye movement) slaapfase. Hoe meer je drinkt voor het slapengaan, hoe ingrijpender de effecten zijn. REM-slaap vangt ongeveer 90 minuten nadat we in slaap zijn gevallen aan. Dit is het stadium van slaap waarin mensen dromen, een herstellende slaapfase. Verstoringen in de REM-slaap kunnen overdag slaperigheid en een slechte concentratie veroorzaken en je beroven van echt helende nachtelijke uurtjes.

Gewichtstoename

Overgewicht (vooral rond de taille en kaaklijn) kan je veel ouder doen lijken. Alcohol zit vol lege calorieën, overtollige suikers en koolhydraten waardoor chronische consumptie kan leiden tot gewichtstoename. Alcohol kan het insulinegehalte verhogen en ervoor zorgen dat het lichaam meer vet opslaat, vooral rond de maag.

Huidroutine ná het drinken

Begin met het verwijderen van alle laatste spoortjes make-up. Kies voor een licht exfoliërende gezichtsreiniger zoals Vichy’s Matterende Vulkanische Reiniger

Een ontgiftend kleimasker kan nu ook helpen om overtollige talg en toxines uit het gezicht te trekken. Vooral ideaal als je huid snel puistjes krijgt na alcohol drinken. Aanrader: Vichy’s Zuiverend Detox Masker met houtskool. 

Aangezien alcohol dehydraterend werkt: zorg dat je volop water drinkt. Het spoelt giftstoffen uit je lijf en met meer vocht ziet je huid er weer levendig uit. Tijdens het water drinken, kun je ook gelijk een hydraterend product erbij pakken. Zoals Vichy’s Aqualia Thermal Rehydraterende Crème verrijkt met mineraliserend water. 

Breng voor het slapengaan een leave-on crème en masker zoals die van Slow Âge aan of Aqualia Thermals Nacht Spa met thermaal bronwater. Tot slot is je gezicht masseren een goede methode om een opgezwollen gezicht met wallen en andere vochtophopingen tegen te gaan.

go to top