‘Om een veelgehoord misverstand over roos direct te ontkrachten: roos ontstaat níet wanneer je vaak je haren wast’
Huidcellen op onze hoofdhuid worden continu vervangen en schilferen af, maar er ontstaat een probleem als dit proces in snelverstroming raakt. De overvloed aan cellen kan een ophoping op de schedel veroorzaken die op hun beurt weer afschilferen. In dit laatste geval hebben we te maken met: roos.
Hoe krijg je roos?
‘Er is een verschil tussen droge roos, met overmatige afschilfering van de huid, en vette roos met schilfertjes die op de hoofdhuid blijven plakken’
Wat is roos?
Bij een verstoring van het microbioom kan er een versnelde afschilfering van hoofdhuidcellen voorkomen, zichtbaar als roos. Afhankelijk van het haartype kan er vette of droge roos ontstaan. Bij droge roos is de overmatige afschilfering van de hoofdhuid meer zichtbaar in het haar en op de schouders. Bij vette roos blijven de schilfertjes op de hoofdhuid plakken door de hoge talgproductie. Beide vormen van roos worden gekenmerkt door jeuk. Bij een gevoelige hoofdhuid is de reactie van de hoofdhuid sterker en is er niet alleen sprake van jeuk maar ook van roodheid en soms zelfs van een nog sterkere afschilfering.
Wanneer zijn schilfers op de hoofhuid geen roos?
‘Kies bij het wassen bij voorkeur voor lauwwarm water en bij het drogen met de haardroger voor koele lucht om de ontstoken hoofdhuid te verzachten en kalmeren’
Wat helpt tegen roos?
Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken bij roos, van shampoo tot conditioner en een exfoliërend product. Met exfoliëren worden dode huidcellen en productrestjes effectief verwijderd. Nog een tip: een dagelijkse hoofdhuidmassage. Maak bij hevige roos vooral ook een afspraak met je dermatoloog voor extra advies. Zie hieronder alle tips tegen roos op een rij.
Tips tegen roos
Naast het gebruik van een goede anti-roos shampoo kun je zelf ook andere maatregelen nemen om de roos tegen te gaan en te voorkomen. Gebruik bij het haar wassen bijvoorbeeld altijd een milde, pH-neutrale shampoo.
Wassen en borstelen bij roos
Gebruik onder de douche een borstel die tegen water bestand is. Borstel als de shampoo goed schuimt het haar bij de haarwortels voorzichtig uit, zonder te boenen zodat je de hoofdhuid niet aantast. Waarom? De shampoo wordt zo beter verdeeld over het hele haar, handig bij lang haar. De haarwortels en hoofdhuid worden zo helemaal schoon. Omdat de hoofdhuid ontdaan is van het teveel aan talg en gist, is de hoofdhuid niet meer kwetsbaar en zal minder afschilferen. Na enkele weken is de roos minder en de hoofdhuid gezonder en schoner.
Anti-roos shampoo van Vichy
De anti-roos shampoo in de Dercos-lijn van Vichy kent drie varianten: er is een anti-roos shampoo voor mensen met normaal tot vet haar, met droog haar en er zijn een aantal anti-roos shampoos voor een gevoelige hoofdhuid. Gebruik de voor jou geschikte anti-roos shampoo vier weken lang bij elke haarwasbeurt. Na deze kuur gebruik je de shampoo één keer per week als onderhoud. Gebruik bij de andere wasbeurten milde shampoos zodat de hoofdhuid in balans blijft.
Lauwwarme temperaturen bij roos
Kies bij voorkeur voor lage temperaturen: bij voorkeur nagenoeg koud water bij het wassen en zet de haardroger op standje koele lucht om het ontstekingsgevoel te verzachten en te kalmeren. Onthoud dat warmte de talgklieren activeert.
Niet overmatig stijlen bij roos
Maak dus geen gebruik van te heet water of een föhn die te heet staat, mocht je deze gebruiken. Hierdoor droogt de hoofdhuid namelijk uit en daardoor kan roos verergeren. Na het wassen is het belangrijk dat je je haar goed uitspoelt en voorkom het overmatige gebruik van haarlak, gel en andere haarproducten.
Hoofhuidmassage tegen roos
Masseer je hoofdhuid; dit verbetert de doorbloeding en ga naar buiten als het lekker weer is. Zonlicht is goed voor je hoofdhuid.
Geen hoedjes en petjes bij roos
Gebruik geen hoofdbedekking meer: deze warmen de hoofdhuid namelijk op. Hierdoor ga je transpireren en worden de talgklieren extra actief gemaakt. Raak je hoofd verder zo weinig mogelijk aan, gebruik een antiroosshampoo zonder sulfaat en (nogmaals) gebruik niet te veel stylingproducten.
Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.