OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is roos precies en wat zijn de beste anti-roos tips?

‘Om een veelgehoord misverstand over roos direct te ontkrachten: roos ontstaat níet wanneer je vaak je haren wast’

Veel mensen krijgen ergens in hun leven wel last van roos, dus hierin sta je niet alleen. Het kan weliswaar een vervelende ervaring zijn, met witte sneeuwvlokjes op je schouder en in je haar. Naast dit zichtbare aspect kan roos ook leiden tot jeuk. Heb je trouwens echt roos? Dat is allereerst belangrijk om na te gaan. Daarna is het tijd voor een stappenplan met de juiste verzorging, van shampoo tot exfoliant, en een milde, maar doeltreffende was- en borstelbehandeling. We scheiden de fabels van de feiten, want roos zegt bijvoorbeeld niet dat je een slechte hygiëne hebt. Het goede nieuws: roos is gemakkelijker te verslaan dan je misschien denkt.

Tips om roos te voorkomen

Je kunt ook bepaalde maatregelen nemen om de roos zoveel mogelijk te voorkomen. Gebruik bij het wassen van je haar bijvoorbeeld altijd een milde, pH-neutrale shampoo. Stel de gezondheid van je hoofdhuid centraal en spring er voorzichtig mee om.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij jedichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

Anti-roos

Wat is roos?

Bij een verstoring van het microbioom kan er een versnelde afschilfering van hoofdhuidcellen voorkomen, zichtbaar als roos. Afhankelijk van het haartype kan er vette of droge roos ontstaan. Bij droge roos is de overmatige afschilfering van de hoofdhuid meer zichtbaar in het haar en op de schouders. Bij vette roos blijven de schilfertjes op de hoofdhuid plakken door de hoge talgproductie. Beide vormen van roos worden gekenmerkt door jeuk. Bij een gevoelige hoofdhuid is de reactie van de hoofdhuid sterker en is er niet alleen sprake van jeuk maar ook van roodheid en soms zelfs van een nog sterkere afschilfering.

Hoe herken je of je last hebt van roos?

‘Er is een verschil tussen droge roos, met overmatige afschilfering van de huid, en vette roos met schilfertjes die op de hoofdhuid blijven plakken’

Huidcellen op onze hoofdhuid worden continu vervangen en schilferen af, maar er ontstaat een probleem als dit proces in snelverstroming raakt. De overvloed aan cellen kan een ophoping op de schedel veroorzaken die op hun beurt weer afschilferen. In dit laatste geval hebben we te maken met: roos. Goed om te weten: vette schilfers, droge schilfers, ze duiden niet allemaal op roos. Dikke, plakkerige, geelgekleurde schilfers kunnen een teken zijn van seborroïsch eczeem ofwel berg, dat zowel kinderen als volwassenen kan treffen. Je hoofdhuid is dan ontstoken en het jeukt. Hoofdhuid psoriasis is een ander probleem dat op roos lijkt, met een ophoping van donkere plaques. Vaak is deze huidaandoening niet jeukend.

Roos kan ontstaan door een scala aan factoren, zoals een geïrriteerde of juist vette hoofdhuid of een gist-achtige fungus (genaamd: malassezia) die zich tegoed doet aan de hoofdhuid van de meeste volwassenen of een zeer droge huid. Soms wordt roos ook uitgelokt door gevoeligheid voor verzorgingsproducten (check en vervang desnoods je bestaande shampoo) of huidaandoeningen zoals eczeemen psoriasis. Om een veelgehoord misverstand over roos direct te ontkrachten: roos ontstaat níet wanneer je vaak je haren wast. Roos ontstaat doordat de flora van de hoofdhuid verstoord is. De hoofdhuid flora bestaat uit meer dan 10 verschillende soorten micro-organismen en wordt ook wel microbioom genoemd.

De 6 beste tips tegen roos

Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken bij roos, van shampoo tot conditioner en een exfoliërend product. Met exfoliëren worden dode huidcellen en productrestjes effectief verwijderd. Nog een tip: een dagelijkse hoofdhuidmassage. Maak bij hevige roos vooral ook een afspraak met je dermatoloog voor extra advies. Zie hieronder alle tips tegen roos op een rij.

- Borstel voorzichtig bij roos
Gebruik onder de douche een borstel die tegen water bestand is. Borstel als de shampoo goed schuimt het haar bij de haarwortels voorzichtig uit, zonder te boenen zodat je de hoofdhuid niet aantast. Waarom? De shampoo wordt zo beter verdeeld over het hele haar, handig bij lang haar. De haarwortels en hoofdhuid worden zo helemaal schoon. Omdat de hoofdhuid ontdaan is van het teveel aan talg en gist, is de hoofdhuid niet meer kwetsbaar en zal minder afschilferen. Na enkele weken is de roos minder en de hoofdhuid gezonder en schoner.

- Gebruik anti-roos shampoo van Vichy
De anti-roos shampoo in de Dercos-lijn van Vichy kent drie varianten: er is een anti-roos shampoo voor mensen met normaal tot vet haar, met droog haar en er zijn een aantal anti-roos shampoos voor een gevoelige hoofdhuid. Gebruik de voor jou geschikte anti-roos shampoo vier weken lang bij elke haarwasbeurt. Na deze kuur gebruik je de shampoo één keer per week als onderhoud. Gebruik bij de andere wasbeurten milde shampoos zodat de hoofdhuid in balans blijft.
 
- Kies voor lauwwarme temperaturen bij het douchen en baden  
Kies bij voorkeur voor lage temperaturen: bij voorkeur nagenoeg koud water bij het wassen en zet de haardroger op standje koele lucht om het ontstekingsgevoel te verzachten en te kalmeren. Onthoud dat warmte de talgklieren activeert.
 
- Vermijd overmatig stijlen
Maak dus geen gebruik van te heet water of een föhn die te heet staat, mocht je deze gebruiken. Hierdoor droogt de hoofdhuid namelijk uit en daardoor kan roos verergeren. Na het wassen is het belangrijk dat je je haar goed uitspoelt en voorkom het overmatige gebruik van haarlak, gel en andere haarproducten.
 
- Masseer de hoofdhuid
Masseer je hoofdhuid; dit verbetert de doorbloeding en ga naar buiten als het lekker weer is. Zonlicht is goed voor je hoofdhuid.
 
- Vergeet hoedjes en petjes
Gebruik geen hoofdbedekking meer: deze warmen de hoofdhuid namelijk op. Hierdoor ga je transpireren en worden de talgklieren extra actief gemaakt. Raak je hoofd verder zo weinig mogelijk aan, gebruik een antiroosshampoo zonder sulfaat en (nogmaals) gebruik niet te veel stylingproducten.

De oplossing van Vichy

go to top