OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Bruin door zon: over vervellen en exfoliëren

Artikelen Suncare

Is je huid eindelijk mooi bruin, begint je huid te vervellen. Een probleem dat je vast bekend is. Een droge, schilferige huid die vervelt is bovendien niet wenselijk: het is een teken van schade aan de bovenste laag van je huid (epidermis) veroorzaakt door zonnebrand. Zodra je begint te vervellen, zit je eerst met allemaal schilfertjes. Vervolgens komt je lichtere, niet door zonlicht gekleurde huid weer tevoorschijn. Bleker en roziger dan je misschien voor ogen had. Om langer bruin te blijven op een veilige manier, wil je proberen het vervellen tegen te gaan. Sterker nog, het liefst wil je nooit vervellen want dit is niet gezond voor je huid. Verrassend misschien, maar goed smeren én exfoliëren op gezette tijden kunnen helpen. Lees mee.

Wat is vervelling?

De huid is verdeeld in de opperhuid, de bovenste laag van je huid, en de lederhuid. De opperhuid bestaat voor het grootste deel uit hoorncellen. Deze cellen worden continu vernieuwd. Ze ‘verplaatsen’ zich van binnen naar buiten toe. De hoorncellen die zich aan de buitenkant van de huid bevinden sterven af. Deze cellen vormen de hoornlaag. Het is een laag die je beschermt en ervoor zorgt dat je huid niet uitgedroogd. Deze huidlaag wordt elke dertig dagen volledig vervangen. Je kunt dat vernieuwingsproces ook aansporen door je huid te exfoliëren, ofwel zacht te scrubben met een mild product. Door te exfoliëren houd je je huid in shape: de huid van je gezicht oogt fris, glad, jeugdig. Met exfoliëren hangen de vellen er niet bij, maar verwijder je netjes en voorzichtig oude huidcellen van het huidoppervlak. Hierdoor kan het nieuwe huidlaagje eronder weer gekleurd worden door de zon, maar gebruik hierbij altijd een SPF

Waarom vervelt je huid door zon?

Wanneer je huid wordt blootgesteld aan UV-stralen maakt je lichaam de opperhuid dikker. Niet zomaar, maar om je te beschermen. Zit je echt veel te lang in de zon dan zal je huid verbranden. De cellen in de opperhuid zijn nu beschadigd en de huid maakt in rap tempo nieuwe cellen aan om de opperhuid te vervangen. Tijd om die beschadigde huid op te ruimen. Je huid gaat vervolgens schilferen en de jonge opperhuid die tevoorschijn komt, is zijn bruine kleur kwijt. Tijdens het vervellen kan de huid bovendien erg jeuken en bij ernstige verbranding kunnen er ook blaren ontstaan. 

Kun je het vervellen van je gezicht en lichaam stoppen?

Begint de huid met vervellen dan is er geen houden meer aan. Vervellen kun je niet stoppen. Het hele proces van vervellen kan een week tot twee weken duren. Meestal komt het voor op de plekken die het meeste worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht en de schouders als je een hemdje of badpak draagt. Is het vervellen van de huid in gang gezet dan raak je je bruine kleur kwijt, dat is een feit. 

Verveld maar niet verbrand?

Als je verveld maar je bent zeker weten niet verbrand dan is het zaak om een afspraak te maken met je huisarts voor een doeltreffende remedie voor thuis. Het is heel zeldzaam, maar een uit het niets vervellende huid kan duiden op een stoornis van het immuunsysteem of een andere aandoening. Wees op je hoede.

Wat te doen tegen vervellen?

De enige manier om vervellen van de huid tegen te gaan is het voorkomen. Dat is tegelijkertijd ook de beste manier om zo lang mogelijk een bruin kleurtje te behouden. Zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd blijft en de kans krijgt om af te koelen. Verbrand, wat nu? Antioxidanten kunnen helpen, zoals een smeerbaar vitamine C-serum. Gebruik hiernaast een aftersun om de boel te blussen. Met aftersun voor onder de douche geef je de huid een verkoelende verzorging tijdens het wassen. Met een nieuwe huid na het vervellen door overmatige blootstelling aan de zon komt ook een nieuwe kans om bruin te worden. Deze keer zonder te verbranden! De nieuwe opperhuid is gevoeliger voor de zon dan de bruine huid die aan het vervellen is. Zorg er daarom voor dat je de nieuwe huid goed beschermt met eenzonnecrème met minimaal factor 30.
 

Hoe vervellen voorkomen en zo tegengaan?

Zorg dat je huid altijd goed gehydrateerd is. Drink voldoende water (ongeveer twee liter per dag) en gebruik hiernaast een rijke hydraterende crème. Pas op met scrubben. Scrub of exfolieer je je huid dan verwijder je namelijk dode huidcellen in de hoornlaag en verlies je de bruine kleur waar je misschien lang aan gewerkt hebt. Het is ook erg belangrijk om jezelf goed in te smeren met een hoge factor, voordat jij je in direct zonlicht begeeft. Vermijd de zon als die op zijn hoogtepunt is, tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags. Zo ga je verbranding en dus vervelling tegen.

Zon en scrub: wat is exfoliëren?

Exfoliëren is een handeling waarmee je oppervlakkige droge huidcellen verwijdert met een washandje, sonisch huidborsteltje, gezichtsscrub, zuur, enzymen of peelings. Het kan allemaal geweldige resultaten geven voor een stralende verschijning van je huid en de textuur van je huid verfijnen, maar wees voorzichtig met de tijd van het jaar. 

Exfoliëren ofwel huid scrubben voor het zonnen?

We raden het niet aan, want een nieuwe huidlaag die zich laat zien na het scrubben of exfoliëren bruint sneller. Dat wil ik juist, denk je misschien. Bedenk je eerst: dat onderliggende velletje is een nog onbeschreven blad, wiens huidcellen nog heel pril en kwetsbaar zijn. Exfoliëren kan de gevoeligheid van je huid voor de zon verhogen met maar liefst 45%! Het gevolg: misschien een wat bruinere teint, zeker een sneller beschadigde huid. Na het exfoliëren adviseren dermatologen altijd om een extra hoge SPF aan te brengen voor overdag. Liever ben je voorzichtig met zonnen, bouw je een kleurtje langzaam op en behoud je deze vervolgens ook langer. In de zomer mag je best een mild exfoliërend verzorgingsproduct gebruiken, maar dan liefst maximaal twee keer per week. Sla hiernaast het gebruik van retinol of vitamine A over, want van die combinatie met scrubben wordt je huid in de volle zon veel te kwetsbaar. 

Exfoliëren ofwel huid scrubben na het zonnen?

Is je huid ernstig beschadigd door het zonnen dan kan exfoliëren trouwens wel wat helpen. Ja, je raakt je bruine teint kwijt maar daarmee ook beschadigde huidcellen. Wees nu wel extra voorzichtig met exfoliëren, pak het met zachte hand aan. Neem een milde scrub voor gezicht en/of lichaam, misschien een kleimasker voor het gezicht, om de dode huidcellen te verwijderen en een diepe reiniging van de poriën waarna een heldere huid verschijnt. In de zomer wil je minder vaak exfoliëren dan in de winter, want een geëxfolieerde huid is dus vatbaarder voor zonstralen. Dit is ook de reden waarom je peelings bij een huidexpert het beste kunt bewaren voor de wintermaanden. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top